Turizm bu yıl da güneşli olacak

2023'te hedeflenen turizm geliri: 56 milyar dolar.
2023'te hedeflenen turizm geliri: 56 milyar dolar.

2019’da tüm zamanların rekorunu kırarak turizmde 34,5 milyar dolar gelir elde eden Türkiye, pandemi ile geçen yıllardan sonra, en hızlı toparlanan ülke oldu.

2019’da tüm zamanların rekorunu kırarak turizmde 34,5 milyar dolar gelir elde eden Türkiye, pandemi ile geçen yıllardan sonra, en hızlı toparlanan ülke oldu. 2019 ile kıyaslandığında Türk turizmi, gelirlerinde yüzde 14 artış gerçekleştirirken, Akdeniz’deki rakipleri İtalya, İspanya ve Yunanistan 2019 rakamlarının gerisinde kaldı. 2022 sonu itibariyle 51,5 milyon turist ve 46 milyar dolar gelir elde etmeyi bekleyen Türk turizminde, 2023 hedefleri bir kere daha yukarı yönlü revize edildi. Buna göre sektör 2023’te 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir hedefliyor.

Turist sayısı sevindirici

Ali Onaran.
Ali Onaran.

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran’a göre pandemi sonrası azalan iş hacmi 2022 yılında turizm sektöründe planlama ve projeksiyon yapmayı zorlaştırırken; özellikle enflasyon, devalüasyon gibi faktörler yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı yurt dışından gelecek turist kapasitelerini ve dolayısıyla turizmi negatif etkiledi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen 2022 yılında iç pazarı ciddi bir büyüme ile kapattıklarını söyleyen Onaran, yurtdışından gelen turist rakamlarının sevindirici olduğunu; birçok bölgemizde otellerin dolduğunu ve bir önceki yıla göre yüzde 95’in üzerinde artışlar yakalandığını belirtiyor.

Sezon kapanmadı

2023'te hedeflenen turist sayısı: 60 milyon.
2023'te hedeflenen turist sayısı: 60 milyon.
Mete Vardar.
Mete Vardar.

2022’de Türkiye, eğitimli personel ve altyapı olanakları ile hem deniz hem de tarihi lokasyonlarında kültür turizmi ile öne çıktı. Pandemi sonrasında sezonun erken başlamasının ardından tatil yöreleri tam doluluğa ulaşırken, enerji krizi nedeniyle sonbahar ve kışı Türkiye’de geçirmek isteyen turistler nedeniyle de sezon kapanmadı. Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle Türkiye’yi en fazla ziyaret eden ülkelerdeki turist sayısında bir düşüş yaşansa da bu durum turizmin genelini olumsuz etkileyecek seviyeye ulaşmadı. Türkiye’nin son dönemlerde iddialı olduğu sağlık turizminde de ilk 9 aydaki gelirler 1.6 milyar doları aştı. Aynı dönemde sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen yabancı turist sayısı 876 bin 521 olarak gerçekleşti.

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, şu an için kış dönemi için kayak başta olmak üzere, termal ve doğa otellerine yönelik taleplerin yoğunlaştığını belirtiyor. “Şu anda kayak tatili için özellikle metropollere yakın kayak merkezleri için çok sayıda talep alıyoruz. Bunun yanı sıra kış tatili olarak 1 veya 2 gece ücretsiz konaklama seçenekleri ve daha pek çok avantajlarla termal oteller ve şehir merkezlerine yakın mesafede olan doğa otellerine de talep söz konusu” şeklinde konuşan Vardar, pandemi ile popülerliği artan bungalov evlerin de kış periyodunda önemli talep alan ürün grubu olarak öne çıktığını belirtiyor.