Turizm pazarlamasında iyi bir deneyim her şeydir

Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Esad Sivri.

Pazarlamanın diğer tüm alanlarında olduğu gibi turizm pazarlamasında da dijitalleşme oldukça önemli. İyi bir konaklamayı daha ekonomik gerçekleştirebilmek için birçok yola başvuran internet kullanıcılarının yaşadıkları deneyim, girişimcilere oldukça kullanışlı veriler sunuyor. Dijitalde etkin olan turizmciler misafirlerinden daha çok puan ve olumlu yorum alıyor, bu da yeni müşteri anlamına geliyor.

Pazarlamanın en makbulü olan ağızdan ağıza pazarlama (word of mouth) birçok markanın en değerli iletişim yöntemidir. Günümüzde bu, dijital uygulamalar sayesinde milyonlarca insanı kapsayan bir hacme ulaşabiliyor. Ancak mesele markanın dijital uygulamasını üretip kullanıma sunmakla bitmiyor. Bir kullanıcının zaman ayırıp marka adına içerik üretmesi için ona sağlayacağınız motivasyon da çok güçlü olmalı. Öncelikle müşterinize çok iyi bir deneyim yaşatmanız ve bu deneyimi paylaşması için ona ortam hazırlamanız gerekiyor.

Tatil mekanlarındaki süslü köşeler veya ünlü restoranlardaki ateş şovları dijital pazarlamanın birer içeriğini oluşturuyor. Otel müşterisinin lobide süslü bir koltuktan Instagram hesabında paylaştığı bir fotoğraf veya restoran müşterisinin mekânı etiketleyerek attığı süslü bir tabak story’si kadar güçlü bir reklam yok. Bunun için formül iyi bir deneyim ve bu deneyimi paylaştırma motivasyonu.

Dijital pazarlama platformları turizmde de ön planda

Turizm pazarlamasına özel dijital uygulamalar, bu deneyimin içeriğe dönüşmesinde değerli platformlar oldu. “Foursquare” ismiyle başlayıp sonra “Swarm” olan uygulamanın, kişileri adeta yarışa sokarak kurguladığı oyunlaştırma (gamification) yöntemi bir çığ gibi büyümüştü. İnsanların görünme ve gösterme duygularını kaşıyan bu uygulamalar sayesinde mekânlar hakkında gerçek kullanıcıların verdiği puanlar ve yorumlar çok etkili oldu. Bunu bir sosyal medya dinamiğiyle yapmak kullanıcıları daha da iştahlandırdı.

İyi bir konaklamayı daha ekonomik gerçekleştirebilmek için birçok yola başvuran internet kullanıcılarının yaşadığı bu deneyimler, girişimcilere oldukça kullanışlı veriler sunabiliyor. Dijitalde etkin olan turizmciler misafirlerinden daha çok puan ve olumlu yorum alıyor, bu da yeni müşteri anlamına geliyor.

Devamı Z Raporu 39. Sayısında