Türkiye, doğrudan yatırım çekecek stratejisini belirledi

UNCTAD’ın tahminlerine göre, sürdürülebilirlik temalı finansal ürünlerin sermaye piyasalarındaki büyüklüğü 2019’a göre yüzde 80 artışla 3,2 trilyon dolara ulaştı.
UNCTAD’ın tahminlerine göre, sürdürülebilirlik temalı finansal ürünlerin sermaye piyasalarındaki büyüklüğü 2019’a göre yüzde 80 artışla 3,2 trilyon dolara ulaştı.

2020’de küresel uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 35, küresel ticaret hacmi de yüzde 7,6 daraldı. Unctad’in hazırladığı Dünya Yatırım Raporu’na göre, yeni dönemde sıfırdan yatırımların merkezinde sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumlu projeler olacak. Raporda 3,2 trilyon dolarlık kaynağın hazır olduğu vurgulandı.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan Dünya Yatırım Raporu’nun Türkiye tanıtımı, “Sürdürülebilir Toparlanmaya Yatırım” temasıyla yapıldı. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın ve UNCTAD Yatırım Araştırmaları Bölüm Başkanı Richard Bolwijn’in katılımıyla çevrim içi gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, küresel uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 35 daralırken, Türkiye’ye yapılan yatırımlar da bir önceki yıla göre yüzde 15 azaldığı belirtildi.

YASED Başkanı Ayşem Sargın, “2020’nin küresel ekonomi, ticaret ve yatırımlar için zor bir yıl olduğunu vurgulayarak, “2020’de küresel uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 35, küresel ticaret hacmi de yüzde 7,6 daraldı. Ancak 2021’in ilk yarısında aşının yaygınlaşmasıyla birlikte pandemiyi kontrol altına alan büyük ekonomilerin iyileşme yoluna girdiğini görüyoruz. Bununla birlikte pandemiyi geride bıraksak da pandemi kaynaklı krizin ekonomiye ve iş hayatına etkilerini uzun vadede yaşamaya devam edeceğimiz muhtemel” dedi. Sargın, YASED’in küresel gelişmelere paralel gündemiyle Türkiye’nin yatırım rekabetçiliğine katkı sağlayacak çalışmalar yaptığını söyledi.

‘Sıfırdan yatırımlar azalacak’

UNCTAD Yatırım Araştırmaları Bölüm Başkanı Richard Bolwijn ise birleşme ve satın almalar ile uluslararası proje finansmanında önemli bir iyileşme görülürken sıfırdan yatırımlarda aşağı yönlü trendin 2021’de devam etmesinin beklendiğini söyledi. Bolwijn, “2020’de yıl içerisinde daralma çok daha yüksek iken, hem Türkiye hem de dünya için yılın ikinci yarısında ciddi bir toparlanma gördük. Birleşme ve satın almalar ile uluslararası proje finansmanında önemli bir iyileşme görülürken, gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiren sıfırdan yatırımlarda (greenfield investments) 2021’de de aşağı gidişin devam etmesi bekleniyor. Yatırım promosyon ajansları ve kamu politikaları açısından Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu proje finansmanı konusu daha fazla öne çıkacak” diye belirtti.

UNCTAD’ın tahminlerine göre, sürdürülebilirlik temalı finansal ürünlerin sermaye piyasalarındaki büyüklüğü 2019’a göre yüzde 80 artışla 3,2 trilyon dolara ulaştı. Bu ürünler arasında, sürdürülebilirlik fonları, yeşil bonolar, sosyal bonolar ve karma-sürdürülebilirlik bonoları yer alıyor.