Türkiye ekonomisi büyüyor

Arşiv.
Arşiv.

Türkiye yüksek büyüme ivmesini 2022’nin ilk çeyreğinde de sürdürdü. Pandemiye rağmen 2020 yılını yüzde 1,8, 2021 yılını ise yüzde 11 büyüme ile kapatan Türkiye ekonomisi, 2022’nin ilk çeyreğinde de yüzde 7,3 büyüme gösterdi. Türkiye bu büyüme oranıyla dünyada en hızlı büyüyen 3. ülke oldu.

Tarih sayfalarında yerini alan ve filmlere konu olan bir salgın yaşarken, ülkeler büyümeyi aşağıya çeken pandemi sarmalına maruz kaldı. Ancak birincil hedef salgından korunmak olduğu için ekonomik etkiler bir süre görmezden gelindi. Çünkü sağlık için alınan tedbirler finansal açıdan felaketle sonuçlanacak onlarca senaryoya karşılık geldi. Nedeniyse temasın azaltılması amacıyla ekonominin çarklarının yavaşlatılması, kısacası daraltıcı politikalara girişin gerçekleşmesi oldu. Yadsınamaz bir gerçek ki, uygulanan bu politikalar ve gelecek belirsizliği bireylerin talebinin kısılmasıyla sonuçlandı.

Gelecekteki fiyatlar ve sağlık sisteminde ne olacağının belirsizliği hane halkını tasarrufa yönlendirdi. Böylelikle yeni normal olarak adlandırılan ‘pandemiye alışarak yaşama’ sürecine gelindiğinde, ülkelerin karşılaştığı birinci sorun büyüme oranlarındaki kayıplar oldu. Çünkü ekonominin soğutulduğu daraltıcı politikaların sonucunda mal ve hizmetlerin üretimi yavaşladı. Dolayısıyla büyümenin temelinde yer alan üretimde kayıplar oldu. Bu kayıpları en aza indirgemek isteyen devletler ise pandemi sonrası süreçte piyasaya ekonomik paketler enjekte etti. Destek paketleri tüm ülkelerde art arda açıklanırken, talebin ve üretimin pandemi öncesi döneme ulaşması amaçlandı. Kısacası ülke ekonomilerinde görülmek istenen manzara, makroekonomik göstergelerin başında yer alan GSYH büyüme oranının en az kayıpla sonuçlanması oldu.

Türkiye 2021'nin son çeyreğinde büyümede zirvede yer aldı

Türkiye 2022’nin ilk çeyreğinde yeni normal sürece geçiş ile büyüme oranı yüzde 7.3’e yükseldi. Türkiye bu büyüme oranıyla en çok büyüyen üçüncü ülke oldu. 2022’nin ilk çeyreğinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke ise yüzde 9.9 ile Suudi Arabistan, Suudi Arabistan’ı takip eden sırada ise 8.7’lik büyümeyle Birleşik Krallık bulunuyor.