Türkiye fuarcılıkta da güvenli ülke

'Türkiye’nin jeopolitik konumu ve ticaretteki köprü rolü, ülkemizi uluslararası arenada önemli bir aktör haline getirdi.'
'Türkiye’nin jeopolitik konumu ve ticaretteki köprü rolü, ülkemizi uluslararası arenada önemli bir aktör haline getirdi.'

Jeopolitik gerilimlerde yürüttüğü denge politikası Türkiye’yi fuarcılık alanında da güvenli merkez haline getirdi. Bölgede yapılması planlanan pek çok fuar Türkiye’ye kaydırılıyor. Pandemide üretimini aksatmadan devam ettiren Türkiye, coğrafi konumu ve jeopolitik gerilimlerde üstlendiği denge politikasıyla fuarcılık alanında yıldızı parlayan bir ülke haline geliyor.

Pandemi döneminde tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmayı fırsata çeviren Türkiye fuarcılık sektöründe de benzer bir fırsat elde etti. Coğrafi konumu, önemli pazarlara yakınlığı, ticaret yollarının üzerinde yer alması Türkiye’ye fuarcılık sektöründe de önemli bir fırsat sundu. Uzun yıllardır fuarcılık sektöründe önemli bir oyuncu haline gelen Türkiye’nin, pandemi döneminde fuarcılık sektöründe yıldızı daha da parladı.

Kenan Onak.
Kenan Onak.

Fuarcılık sektörünün 1990’lı yıllardan itibaren Avrupa’dan, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Çin’e kaydığını belirten Expohıs Genel Müdürü Kenan Onak, pandemi dolayısıyla Çin’in bu süreçten ağır darbe aldığını söylüyor.

Pandeminin ardından yaşanan Rusya- Ukrayna savaşı ve kısa süre önce başlayan İsrail-Filistin savaşının Orta Doğu bölgesindeki işleri zorlaştırdığına dikkat çeken Onak, Türkiye’nin 90’lı yıllarda kaybettiği fuarcılık merkezi olma şansını yeniden elde etme peşinde ilerlediğini ve son yıllarda gerçekleştirilen fuarların da göz önüne aldığında Türkiye’nin son derece avantajlı bir konumda bulunduğunu ifade ediyor. Önümüzdeki yıl fuarcılık sektöründe son 10 yılın en iyi yılı olacağını tahmin ettiklerini söyleyen Onak, Türkiye’deki fuarların tüm dünyanın gözdesi olup birçok ülkenin alım heyetini ağırlayacağını ve önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek fuarlar sayesinde Türkiye’nin uluslararası ticaret hacminde önemli artışlar olacağını belirtiyor.

  • Türkiye'nin dünya fuarcılık pazarından aldığı pay: %1,5
  • 2022'de düzenlenen fuar sayısı: 413

Türkiye, Jeopolitik konumundan kaynaklanan avantajı değerlendirebilecek mi?

Kemal Ülgen.
Kemal Ülgen.

Türkiye’nin uyguladığı tarafsızlık ve denge politikasıyla, jeopolitik gerginliklerin yaşandığı bölgelerle ticarette önemli avantajlar elde ettiğini ifade eden Ica Events Bölge Direktörü Kemal Ülgen, “Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Türkiye’nin tahıl koridoru girişiminde oynadığı rol, ülkemizin ticaretteki köprü konumunu güçlendirmiştir. Türkiye, bölgede önemli bir transit ticaret merkezi haline gelmiş, güveni artırmıştır” diyor.

Batılı ülkelerle Çin arasındaki ekonomik rekabet ve ticaret ayrışması karşısında Türkiye’nin her iki taraf için uygun koşullar ve avantajlar sunan bir aktör olduğuna dikkat çeken Ülgen, Türkiye’nin Batı pazarları için Çin’e alternatif tedarikçi olurken, Çin için de Batı pazarlarına erişimde potansiyel bir kapı açtığını söylüyor. Orta Doğu’daki karmaşık ilişkiler konusunda ise Türkiye’nin son yıllarda bölge ülkeleri ile yaşadığı siyasi gerginlikleri iyileştirme çabalarını sürdürdüğünü ancak, çatışmaların en kısa sürede sona ermemesi durumunda olumlu etkilerin sınırlı kalabileceğini belirten Ülgen, “Tedarik güvenliğinin ön plana çıktığı bir dönemde, Türkiye tüm üçüncü ülkeler için tedarik olanakları ile önemli bir alternatif ülke konumundadır. Bu durum, fuarcılık sektörünü giderek daha önemli ve öncelikli hale getirmektedir” diyor. Türkiye’nin jeopolitik konumunun ve ticaretteki köprü rolünün, ülkemizi uluslararası arenada önemli bir aktör haline getirdiğine vurgu yapan Ülgen, bu çerçevede, fuarcılık sektörünün de bu dönüşümde kilit bir rol oynadığını ifade ediyor.

Fuarlarda ikinci dönem başladı

Zeynep Ünal Öztop.
Zeynep Ünal Öztop.

Dünyada fuarcılık sektörünün hacmi 325 milyar doları bulurken, Türkiye dünya fuarcılık pazarından yüzde 1,4 ile yüzde 1,5 arasında pay alıyor. Türkiye’nin dünya fuarcılık pazarından aldığı payın yıllara göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Tüyap Fuarcılık Grubu CEO’su Zeynep Ünal Öztop, Türkiye’nin 1.5’lik payının dünya ticaretindeki payını yansıttığını söylüyor. Türk fuarcılık sektöründe 280’in üzerinde firmanın faaliyet gösterdiğini ve sektörün iş hacminin 3,5 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Öztop, “Sektörümüz hız kesmeden ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor. Geçen yıl sektörde başlayan hareketlilik, 2023 yılında artarak devam etti. Fuar sayıları pandemi öncesi rakamlara yaklaşırken, katılımcı ve ziyaretçi sayılarımız da arttı. Bu yıl için fuarlarda ikinci dönem başladı. Türkiye’nin en büyük fuar şirketi Tüyap olarak bu dönemde de fuar takvimimiz oldukça yoğun. Önümüzde bizi bekleyen uzun bir fuar maratonu var. Yeni dönemde fuar organizasyonlarında çok daha fazla firmanın ürün sergileyeceğini, özellikle yabancı ziyaretçi rakamlarının artacağını, bunun da doğrudan ülkenin ihracatına katkı sağlayacağını öngörüyoruz” diyor.

2024’te 30 milyon ziyaretçi bekleniyor

Türkiye’de 2022 yılında düzenlenen 413 fuara yaklaşık 19 milyon yerli ve 850 bin yabancı ziyaretçi gelmişti. Bu yılsonuna kadar 25 milyondan fazla yerli ve 1,5 milyonun üzerinde yabancı ziyaretçi öngördüklerini ifade eden Onak, “2024’ün bu yıla göre daha da iyi olacağı tahminlerimiz arasında çünkü şu an Orta Doğu'da yaşanan karışıklık ve olası savaş durumu bu tabloyu mutlaka ki etkileyecek. Her zaman barıştan ve uzlaşmadan yana olan; mevcut politikalarını bu yönde kurgulayan bir ülke olarak bu stratejimiz, dünyanın diğer ülkeleri tarafından da her açıdan güvenilir ve güvenli bir ülke olarak görülmemizi sağlıyor” diyor. Onak, Türkiye’nin katılımcılara sunduğu fırsatlar, yapılacak olan fuar destekleri ve diğer avantajlar da dikkate alındığında önümüzdeki yıl Türkiye’deki fuarların 30 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamasını beklediklerini ifade ediyor.