‘Türkiye’nin küçük bir modeliyiz'

Sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş.
Sahibinden.com CEO'su Burak Ertaş.

Son 20 yılda ilan ve alışverişte ilk akla gelen adreslerden biri sahibinden.com. 2000 yılında Türkiye’de e-ticaret sektörünün küçük adımlarla büyüdüğü bir dönemde kuruldu. 2017’de kendi Ar-Ge merkezini kuran ilk e-ticaret şirketlerinden biri oldu.

Teknoloji merkeziyle kullacıların taleplerine hızla yenilikçi çözümler geliştirdiklerin, dünya çapında ödüller alan teknolojiler geliştirdiklerini ve kalifiye elemanlar yetiştirerek ülkemizin yazılımcı ihtiyacına katkıda bulunduklarını belirten Sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş, “Platformumuzda ikinci el alışverişi herkes için kolaylaştırarak, eşyaların ve dünyanın ömrünü uzatmaya olumlu katkıda bulunuyoruz” diye vurguluyor.

Geçen yıl ticari hayat pandeminin etkisiyle geçti. Bu tabloda sahibinden.com neler yaptı?

Salgın süreci boyunca kullanıcılarımızın, yaşadığı veya yaşaması muhtemel tüm senaryolar için gerekli önlemleri alarak atacağımız adımları belirledik ve bu kapsamda ek hizmetler sunduk. Öncelikle çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği açısından çok hızlı bir şekilde ve sorunsuzca evden çalışma düzenine geçtik. Eş zamanlı olarak kullanıcılarımızın hassasiyetlerini analiz ettik. Onların pandemi döneminde konut, vasıta ve diğer kategorilerdeki arayışlarını sürdürdüklerini gördük. Bu arayışın en güvenli şekilde gerçekleşmesi ve aynı zamanda kurumsal mağazalarımızın işlerini kesintisiz sürdürebilmeleri için “Görüntülü Arama ile Gezilebilir” özelliğini hayata geçirdik. Bu dönemde videolu ilan özelliğimizin kullanım oranı da yüzde 100’e yakın arttı.

İş ortaklarımızın işlerine kesintisiz devam etmelerini sağlamak amacıyla pandeminin başlamasını takiben çeşitli destek paketleri hazırladık. “Yanınızdayız” kampanyası kapsamında, kurumsal mağazalarımız için indirim ve ödeme kolaylıkları içeren seçenekler sunduk. Memnuniyet oranı yüksek bu kampanyayı geçtiğimiz Mayıs ayında tekrarladık.

E-ticaret harcamaları yüzde 45 arttı

E- ticaret sektörü açısından Türkiye’deki değişimi sahibinden.com nasıl okuyor?

'keyifli kullanıcı deneyimini sunmak üzere büyük bir motivasyonla çalışıyoruz.'
'keyifli kullanıcı deneyimini sunmak üzere büyük bir motivasyonla çalışıyoruz.'

Salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan karantina tedbirleri neticesinden evlerde izole bir yaşam sürüldü. Bu süreçte tüketiciler ihtiyaçlarını karşılamak için büyük oranda e-ticarete yöneldi, sektörde büyük bir sıçrama yaşadı. Salgın sürecinde farklı yaş gruplarından ve ekonomik düzeyden tüketicilerin yanı sıra KOBİ ve girişimler de ilk kez e-ticaret deneyimini yaşarken, tüketici beklentilerindeki değişimle farklı kategori ve ürün segmentlerine doğru hızlı bir yönelim başladı. Bilişim Sanayiciler Derneği (TÜBİSAD), “Ekonominin Dönüştürücü Gücü: E-ticaret Etki Analizi 2020 raporuna göre

Türkiye’de e-ticaret harcamaları 2020 yılında 226 milyar TL olurken, yurtiçi satıcıların e-ticaret hacmi 216 milyara yükseldi. Türkiye ekonomisi 2020’de reel olarak yüzde 1,8 büyürken, e-ticaret harcamaları koronavirüs salgının etkisiyle yüzde 45 oranında büyüdü. Bu büyümenin etkilerini platformumuza da gördük

ve sahibinden.com 2020 yılının Haziran ayında; 62,7 milyon kullanıcı, 509,6 milyon ziyaret sayısı ve 15,2 milyar sayfa gösterimi ile yeni bir rekora imza attı.

Koronavirüs salgınının e-ticaret sektörü özelinde itici bir güç oluşturması ve tüketicilerin büyük bir bölümünün e-ticareti deneyimlerimi sayesinde önümüzdeki süreçte e-ticaret sektöründe büyümenin de devam etmesini bekliyoruz.

Siteniz aynı zamanda piyasaları okuma açısından çok değerli bilgiler sunuyor. Otomotiv ve gayrimenkul başta olmak üzere, piyasalardaki eğilimleri görebilmek açısından bir değerlendirme yapsanız neler söylersiniz?

Emlak ve vasıta, platformumuzun en hareketli kategorileri arasında. Buradaki hareket, ekonomideki değişiklikler kadar toplumdaki değişimleri de gösteriyor. Pandemi süreci elbette ki her iki piyasaya da etki etti. Platformumuzda gözlemlediğimiz en belirgin hareketlerden biri, karantina tedbirlerinin kısmen azaltıldığı dönemde hız kazanan bahçeli, balkonlu ve müstakil ev arayışı oldu.

Tatil döneminde ise karavan ilanlarına, kamp araçlarına, okul yılının başlamasıyla birlikte elektronik ürünlere olan talep artışı gibi değişimler de yine dönemsel hareketliliğe olumlu yansıdı. Bu noktadan bakınca sahibinden.com’un Türkiye’nin küçük bir modeli ve internet ortamında en hareketli kavşaklarından biri olduğunu söylemek mümkün. Kullanıcılar platformumuzda her zaman sadece alışveriş için değil, kimi zaman da hayal kurmak için vakit geçiriyorlar. Biz de onlara en konforlu ve keyifli kullanıcı deneyimini sunmak üzere büyük bir motivasyonla çalışıyoruz.

Hizmet ticareti yapan 10 bin kişi eğitilecek

sahibinden.com geçen ay, TOBB ETÜ ile mevcuttaki kişilerin uzmanlaşması ve yeni girişimcilerin yetiştirilmesi amacıyla bir işbirliğine gitti. İstihdam tablosunun değişimi açısından önemli bir işbirliği. Bu eğitimler sürecek mi, duyurusunu yaptığınız eğitimler bittiğinde nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yaptığımız işbirliği neticesinde emlak danışmanlarına ve motorlu kara taşıtı ticareti yapan kişilere destek olmayı planlıyoruz. Emlak sektöründe faaliyet gösteren kişilerin hem yetkinliklerinin artırılmasını, hem de bu alanda iş kurmak isteyenlere destek olarak istihdama doğrudan katkı sağlamayı hedefliyoruz. Eğitim işbirliği kapsamında ikinci el motorlu taşıt ticareti yapan profesyonellerin de işlerini büyütmelerini ve daha verimli yürütmelerini sağlayacak ayrı bir uzmanlık programı geliştirdik. 2021 yılı sonuna kadar 10 bin kişinin katılabileceği şekilde eğitim altyapısını hazırladık ve kullanıma sunduk. Bu mesleği icra eden veya bu alanda kariyer yapmak isteyen herkes 100 saatlik zorunlu eğitimi uzaktan kolaylıkla alabilecek.

Araçların geçmişteki hesapları da öğrenilebiliyor

Kullanıcı deneyimini önemsiyorsunuz. Oto360 platformu ve Param Güvende hizmeti bu şekilde hayat buldu sanırım…

Oto360 platformuyla alım-satım sürecinde ihtiyaç duyulan servislere tek bir platform üzerinden erişim imkânı sunuyoruz. Kullanıcılar, hasar sorgulama servisiyle bir aracın daha önce bir kazaya karışıp karışmadığını, karıştıysa kaza tarihini, kaza nedenini ve hasar tutarını kolayca öğrenebiliyor. Araç değerleme servisi, sahibinden.com’da yayınlanan araç ilanlarındaki marka, model, üretim yılı, yakıt tipi, vites türü, kasa tipi ve kilometre gibi değişkenlerle ilanlarda yayınlanan fiyatlar kullanılarak oluşturulan istatistiksel modelleme yöntemiyle sorgulanan aracın değerine ilişkin fiyat aralıkları öneriyor.

Araç satın almak isteyen kullanıcılar, aracın durumunu öğrenmek için oto ekspertiz servisini kullanarak, sahibinden.com’un profesyonel iş ortakları tarafından sunulan kapsamlı ekspertiz paketlerini uygun fiyatlara satın alabiliyor. Kullanıcılar, kredi teklifleri servisiyle ihtiyaç veya taşıt kredisi oranlarını tek bir sayfada karşılaştırarak, kredi başvurusunu kolaylıkla yapabilme imkânı buluyor. Sıfır araç dünyası ise marka-model, bütçe ve kasa tipine göre detaylı arama imkânı sunuyor. Araç alım/satım rehberinde ise süreçte dikkat edilmesi gereken tüm bilgiler tek bir sayfada kullanıcılara aktarılıyor.

Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasıyla aylık olarak temasta olan bir platform olarak kullanıcı deneyimine çok önem veriyoruz. S - Param Güvende hizmetini de, kullanıcılarımızın İkinci El ve Sıfır Alışveriş kategorisinde yaşadıkları alım/ satım sürecini daha da kolaylaştırmak ve güvenli bir alışveriş deneyimi sunmak adına hayata geçirdik. Böylelikle, sahibinden.com kullanıcıları tercihlerine göre ister yüz yüze, isterse de S-Param Güvende hizmetini kullanarak kredi kartları ile ödeme yapıp, kargo ile teslimat yapabiliyor.