Türkiye’nin uzaydaki uydu sayısı 7’ye çıktı

Türksat 5A ve 5B uydularının tasarım ve üretim faaliyetleri, Airbus D&S firmasının Fransa ve İngiltere’deki tesislerinde yapıldı.
Türksat 5A ve 5B uydularının tasarım ve üretim faaliyetleri, Airbus D&S firmasının Fransa ve İngiltere’deki tesislerinde yapıldı.

Türksat 5a, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden SpaceX firmasına ait roket ile uzaya başarıyla fırlatıldı. Türksat 5b haziran ayında fırlatılacak.

Türkiye’nin beşinci nesil haberleşme uydusu Türksat 5A, 8 Ocak 2020 tarihinde ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi ile uzaya başarıyla fırlatıldı. Fırlatma işlemi sırasında eş zamanlı olarak Türksat Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımızın desteği ve vizyonu ile bu işler oluyor. Dünyanın en kaliteli işlerini yapıyoruz. İnşallah uzayda da uydumuzu vatandaşımızın hizmetine sunacağız” dedi. Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun da haziran ayında fırlatılmasının planlandığını söyledi.

Yerli ve milli Türksat 6A ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini aktaran Karaismailoğlu, Türksat 6A’nın da 2022’nin ilk aylarında fırlatılmasının planlandığını kaydetti.

İkinci çeyrekte hizmete girecek

Türksat 5A ve 5B uydularının tasarım ve üretim faaliyetleri, Airbus D&S firmasının Fransa ve İngiltere’deki tesislerinde yapıldı. Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan Türksat 5A’nın, 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmak için yapacağı yolculuğun yaklaşık dört ay sürmesi ve bu yılın ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor.

Türksat 5A uydusu manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak. Uydu, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak. Yeni uydularla sadece yayıncılık alanında değil, uydudan geniş bant internet sağlama kabiliyetinde de büyük bir kapasiteye sahip olunacak.