Uluslararası eğitimin yeni merkezi

Yabancı öğrenci sayısını katlayan Türkiye, bu alanda dünyadaki söz sahibi ülkelerden biri haline geldi.
Yabancı öğrenci sayısını katlayan Türkiye, bu alanda dünyadaki söz sahibi ülkelerden biri haline geldi.

Türkiye dünyada öğrencilerin eğitim için en çok tercih ettiği ülkelerden biri haline geldi. Küresel anlamda 300 milyar doları aşan uluslararası öğrenci pazarında söz sahibi olan Türk üniversiteleri, dünyada uluslararası öğrencilerin yüzde 2,9’una ev sahipliği yaparak ilk 10 içerisine girdi. 2023 itibariyle 301 bin uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü Türk üniversitelerinin yeni hedefi ise dünyada ilk 5’te olmak.

Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilerin uyrukları.
Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilerin uyrukları.

Dünyada her geçen gün çok daha fazla öğrenci farklı hedeflerle yurt dışında okumaya gidiyor. 2010 yılında küresel çapta 2 milyona yakın öğrenci yurt dışında eğitim görürken, bu sayı aradan geçen 12 yılda 5 milyona ulaştı. OECD tahminlerine göre yabancı bir ülkede yükseköğretimde eğitim gören öğrenci sayısının 2025 itibariyle 8 milyona ulaşacağı belirtiliyor.

Uluslararası öğrencilerin kültürel tanıtım ve yumuşak güç açısından ülkelere birçok fayda sağlamalarının yanı sıra yerel ekonomiye katkıları da oldukça önemli. Dünyada en fazla uluslararası öğrenci çeken ülkeler ABD, İngiltere, Kanada, Çin, Avustralya ve Fransa olarak sıralanıyor. Dünyada en fazla uluslararası hareketliliğe sahip öğrencilerin uyrukları ise 1 milyon ile Çin, 462 bin ile Hindistan, 126 bin ile Vietnam, 126 bin ile Almanya ve 103 bin ile Fransa.

Türkiye yükselişte

Son yıllarda eğitim alanında yaptığı atılımla yabancı öğrenci sayısını katlayan Türkiye, bu alanda dünyadaki söz sahibi ülkelerden biri haline geldi. Yabancı öğrenci sayısı artışında ABD ve İngiltere’yi geçen Türkiye’de yabancı öğretim üyesi sayısı da 3 bini aştı. Dünyanın 182 ülkesinden öğrenci ağırlayan Türkiye’de yabancı uyruklu öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversiteler arasında ise Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karabük Üniversitesi öne çıkıyor. Gelen öğrencilerin çoğunluğu işletme, tıp ve bilgisayar mühendisliği alanlarından eğitim görürken, Türkiye’de ikamet eden uluslararası öğrenciler arasında Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak ve İran uyruklu öğrenciler ilk sıralarda yer alıyor.

Öğrencilerin ekonomiye katkısı 1 milyar doları aştı

Prof. Dr. Mustafa Aydın.
Prof. Dr. Mustafa Aydın.

Uluslararası öğrenciler eğitim gördükleri ülkelerde ekonomiye eğitim, barınma, yeme-içme ve eğlence amaçlı harcamalar ile katkıda bulunuyor. Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Eğitim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye’nin güncel olarak 300 bini aşkın uluslararası öğrenciyi ağırladığını ve resmi verilere göre 1 milyar dolar seviyesinde bir eğitim ihracatı geliri elde ettiğini belirterek, uluslararası öğrencilerin ülkemiz ekonomisine katkısını değerlendirirken yalnızca bu veriyi göz önüne almanın yeterli olmadığını vurguluyor.

“Söz konusu öğrencilerin ülkemizdeki barınma, ulaşım ve benzeri giderlerini de göz önüne aldığımızda resmi rakamların çok üzerinde bir ekonomik katkının ülkemizdeki uluslararası öğrencilerden geldiğini de görmekteyiz. Bu sürecin bir diğer ve belki de daha önemli boyutu ise eğitim hizmetleri ihracatımızın ülkemizin yumuşak gücüne olan katkısıdır. Bugün ülkemizde ağırladığımız binlerce uluslararası öğrenci mezuniyetlerini takiben gönüllü birer kültür elçisi olarak ülkemizle bağlarını devam ettiriyor” şeklinde konuşarak, ekonomimizin sürdürülebilir olarak büyümesinde uluslararası öğrencilerin çok önemli rolünün olduğunu belirtiyor.