Üretim odaklı ekonomi

Arşiv.
Arşiv.

Türkiye son 21 yılda pek çok alanında üretimini artırdı ve uluslararası pazarlarda güçlü bir aktör haline geldi.

Otomotiv, hazırgiyim, kimya, beyaz eşya gibi alanlarda Türkiye en büyük üretici ülke konumuna geldi. Türkiye bugün beyaz eşya alanında Çin’den sonra dünyanın en büyük üreticisi konumunda. 2001’den bu yana Türkiye’nin beyaz eşya ihracatı 10 kat artış gösterdi. 2001 yılında 395 milyon dolar olan Türkiye’nin beyaz eşya ihracatı 2022 yılında 11 kattan fazla artarak 4 milyar 804 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Türkiye’nin üretim odaklı kalkınmasının başka bir göstergesi de otomotiv sektöründe yaşandı. 2001 yılında 271 bin adet olan otomotiv alanındaki toplam üretim miktarı 2022 yılında 4 kat artışla 1 milyon 352 bin adede ulaştı. Otomotiv sektörü aynı zamanda Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı sektör haline geldi.

İhracatın Türkiye’nin her alanına yayılması için küçük ölçekli işletmeler de desteklendi, ihracat için teşvik edildi. KOBİ’lere verilen destekler sayesinde üretim ve ihracat tabana yayıldı, KOBİ’ler bu dönemde üretimin en önemli aktörleri haline geldiler. Bunun en önemli göstergesi de 81 ilin tamamından ihracatın yapılıyor olması.