Uşaklık altın çağına geri dönüyor

“Bir uşağın pek çok işten anlaması, her şeyden önce geniş bir genel kültüre ve iyi bir görünüme sahip olması gerekir”
“Bir uşağın pek çok işten anlaması, her şeyden önce geniş bir genel kültüre ve iyi bir görünüme sahip olması gerekir”

Hatırı sayılır ücretler ödeyerek “uşaklık” eğitimi alanlar dünyanın çeşitli yerlerinde oldukça yüksek maaşlarla çalışabiliyor. Eğitim almak için sırada bekleyenler arasında bankacılardan mühendislere hatta askerlere kadar birçok meslek grubundan insan bulunuyor.

Görünümleri mükemmel, genel kültürleri geniş aynı zamanda yabancı dilleri de iyi, özellikle filmlerde gördüğümüz ilgi çekici havaya sahip, her zaman dakik olan uşaklar son dönemlerde oldukça popüler. Geçen yüzyıla kadar pek ilgi görmeyen ve geçmişte kalmış bir meslek olarak görülen uşaklık son dönemde yeniden yükselişte. Dünyanın farklı ülkelerindeki prestijli okullarda eğitim almak ve bu mesleği yapmak için başvuranların arasında bankacı, emekli öğretmen, doktor ve mühendisler bile var. Ancak pek de kolay olmayan bu meslekte günün her saati emre amade olmak gerekiyor. Dünyada uşaklık eğitimi veren okullar ise son yıllarda altın çağını yaşıyor. Bu okullardan bir tanesi merkezi İngiltere’de bulunan ve 1997’de kurulan British Butler Institute. Okuldan mezun olanlar hatırı sayılır ücretlerle işe alınıyorlar. Ancak maaş ortalaması çalıştığı ülkeye göre farklılık gösterebiliyor. İngiltere’de yılda ortalama 50.000 sterlinle başlıyorlar. Körfez ülkelerinde ise ücret ortalama 90 bin dolara kadar çıkabiliyor. Ancak en yüksek ücretler genellikle ABD’de veriliyor.

Uşaklığın tarihi ve görev tanımlarıyla başlayan eğitim programında öğrencilere verilen başlıca eğitimler: Kişisel sunum, tanışma, karşılama, personel yönetme, sanat boyutunda servis hizmeti sunma, peçete sunumu ve katlama, kabin kontrol listeleri ve göz alıcı detaylar ve meraklı misafirlerle başa çıkabilme, tepsi servisi ve içeceklerin sunumu, misafirlerin ortamda rahat hissetmelerini sağlama, resmi yemek protokolleri, otel rezervasyon hususları, sanatçı ve müzisyen gibi önemli konukları karşılama, isim ve numaraları hatırlama tekniklerini geliştirmeyi içeriyor.

Okulun kurucularından biri olan Gary Williams, kariyerine The Ritz London Hotel’de baş uşak olarak başlamış. Dünyanın çeşitli yerlerinde kariyerini devam ettirme imkânı bulan Williams, kraliyet ailesi üyelerine, Rus ve Çin oligarklarına, milyonerlere ve ünlü müzisyenlere kadar dünyadaki servet sahiplerine ve milyonerlere hizmet etmiş. Gary Williams, aynı zamanda Londra’daki Brezilya Büyükelçiliği'ne baş uşak olarak atanmış. Şu anda British Butler Institute’da deneyimlerini öğrencileriyle paylaşıyor.

Bu meslekte iş imkanları çok geniş

"Dünyadaki servet sahiplerine ve milyonerlere hizmet etmiş Gary Williams, aynı zamanda Londra’daki Brezilya Büyükelçiliği'ne baş uşak olarak atanmış."
"Dünyadaki servet sahiplerine ve milyonerlere hizmet etmiş Gary Williams, aynı zamanda Londra’daki Brezilya Büyükelçiliği'ne baş uşak olarak atanmış."

“Bir uşağın pek çok işten anlaması, her şeyden önce geniş bir genel kültüre ve iyi bir görünüme sahip olması gerekir” diyen Williams, uşaklık mesleğinde patlama yaşanmasında uşakların binlerce dolar kazanmasının yanında, iş imkânlarının sadece zengin milyonerlerin evinde çalışmakla sınırlı olmadığını da belirtiyor. “İş imkânları zenginlerin evlerinde çalışmanın dışında da var. Tüm lüks ve butik oteller, yatlar olmak üzere geniş bir iş imkânı tanınıyor. Bu mesleği yapmak isteyenler artık dünyanın her yerinden emirlerin, oligarkların, milyonerlerin aradıkları kişiler olmaya başladı.

Okuldan bu işin eğitimini alan bir kişiye kurs bitiminde ‘iş deneyim programı’ teklif ediyoruz ve dünya çapında iş bulabilmeleri için özel güçlendirme dediğimiz bölüm tarafından öğrencilerimizi destekliyoruz. En çok aranan uşaklar ise milyoner ve milyarderler tarafından işlerini profesyonelce yapabilecek, onlar için ev ve işteki her şeyi yapıp aileleriyle geçirebilecekleri serbest zamanı yaratacak profesyonellikte olmalı. Adeta bulunduğu ortamda sanki yokmuşçasına hizmet etmeli. Gün doğumundan başlayıp işverenin yatma saatine kadar emre amade olmalı. Programda belirtilen bu yetkinlikleri gerçekleştiren kişiler ancak uşak olabilir.”

Çin'deki talep arzın üzerinde

Gary Williams, uşaklıkta iyi ücret almak ve mevcut deneyimini geliştirmek isteyen dünyanın her yerinden öğrencileri olduğunu söylüyor. “Okulumuzda dünyanın her yerinden gelen ve bu işin eğitimini almak isteyenlere eğitim veriyoruz. Beş günlük kurs, 1.350 euro, beş haftalık ise 4.890 euro. Dünya çapında toplamda 2.300 yabancı öğrenciye eğitim veriyoruz. Bu işin eğitimini almak isteyen öğrencilerin yüzde 40’ı bayan, yüzde 60'ı erkek.” Sektöre Brezilya’dan sürekli artan bir talebin olduğunu söyleyen Williams, “Brezilya'dan ve Çin’den gelen talep arzın üzerinde. Brezilya pazarının büyüyeceğine inanıyoruz ve bu yüzden Brezilya’dan da öğrencilerimiz var. Benim tavsiyem ise Brezilya’da hizmette mükemmel standartları yakalamak için mümkün olduğunca en kısa sürede öğrencileri eğiterek Brezilya’ya yollamak” diyor.