Vartabi e-ticarette komisyonu aradan kaldırdı

Gonca Soyluoglu.
Gonca Soyluoglu.

Yaşanan Kovid-19 salgınıyla birlikte dünya genelinde e-ticaret sitelerinin önemi her geçen gün artmaya devam ediyor.

Türkiye’nin 2021 yılındaki e-ticaret hacmi 381.5 milyar TL iken 2022’de beklenen e-ticaret hacmi 550 milyar TL. E-ticaret pazaryerlerindeki alınan yüksek komisyonlar satıcıların en büyük şikâyetlerinin başında yer alıyor. Yaklaşık 1 ay önce devreye alınan Vartabi, ticarette komisyonu ortadan kaldırıyor. 200 milyon TL sermaye ile kurulan Vartabi, kısa sürede 3 bin mağaza ve 3 milyon ürüne ulaşmayı başardı. Yıllık üyelik sistemiyle çalışan platform, kargo ve banka tahsilat ücretlerinin üzerine de kâr koymuyor.

Soyluoğlu, “Vartabi’yi diğer pazar yerlerinden ayıran en önemli özelliği tedarikçilerden sattıkları ürün başına komisyon almaması, yıllık üyelik sistemiyle çalışması. Ayrıca Vartabi kargo ve banka tahsilat ücretlerinin üzerine de kâr koymuyor. Böylece, tedarikçinin maliyetlerini düşürerek son kullanıcıya daha ekonomik ürün satılmasına vesile oluyor” diye konuştu. Ayrıca, satışlardan komisyon alınmadığı için Vartabi’yi dijital AVM olarak nitelediklerini ifade eden Soyluoğlu, yıllık üyelik uygulamasıyla satıcının sektörde rekabet edebilme gücünü de artırdıklarını belirtiyor.

Dijital imece usulü alışveriş

Hediyeleşmenin Türk kültüründe büyük bir önemi bulunuyor. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Soyluoğlu, “Biz düğün yapacaklara, bebeği olanlara, doğum günü kutlamalarına, ev alana mutlaka hediye götüren bir toplumuz. Herkes kendi bütçesine göre hediye alıyor ama bazen aslında ihtiyaç olmayan hediyeler de gelebiliyor. Buradan hareketle tüketici için paylaştıran mutluluk listesi özelliğini ekledik. Örnekle, evlenecek olan bir çift düğünlerini planlarken ya da yeni evlerini kurarken ihtiyaçları olan almayı planladıkları şeyleri Vartabi’de listeliyor. Bu listeyi istedikleri kişilerle paylaşabiliyorlar. Böylece hem gerçek ihtiyaçlar belirleniyor hem de herkes kendi bütçesi ölçüsünde yeni ev kuran çifte destek olabiliyor” dedi.