Yapay zeka

Gelişmiş ekonomilerde, işlerin yaklaşık yüzde 60'ı yapay zekadan etkilenebilir.
Gelişmiş ekonomilerde, işlerin yaklaşık yüzde 60'ı yapay zekadan etkilenebilir.

Dünya çapında üretkenliği ve küresel büyümeyi hızlandırabilecek ve gelirleri artırabilecek teknolojik bir devrimin eşiğindeyiz. Yapay zekanın hızlı ilerlemesi dünyada hem heyecana hem de endişeye neden olmaktadır. Yapay zekanın küresel ekonomi üzerindeki potansiyel etkileri üzerine gündemde önemli sorular var. Öte yandan yapay zekanın ekonomiler üzerindeki olası net etkisini öngörmek oldukça zor. Biraz güvenle söyleyebileceğimiz, yapay zekanın geniş potansiyelinin insanlığın yararına güvenli bir şekilde kullanmak için bir dizi politika oluşturmamız gerektiğidir.

Etkileri

Prof. Dr. Kadir Tuna.
Prof. Dr. Kadir Tuna.

Birçok üniversite ve kurum yapay zekanın küresel işgücü piyasası üzerindeki potansiyel etkisini inceliyor. Birçok çalışma, işlerin yerini yapay zeka ile değiştirme olasılığını öngörüyor. Yine de, insan faktörü halen önemini koruyor. Birçok araştırmanın bulguları küresel istihdamın neredeyse yüzde 40'ının yapay zekanın etkisi altında kalabileceğini gösteriyor. Tarihsel olarak, otomasyon ve bilgi teknolojisi rutin görevleri etkileme eğilimindeydi. Ancak yapay zekayı diğerlerinden ayıran, yüksek vasıflı işleri etkileme yeteneğidir. Sonuç olarak, gelişmiş ekonomiler, gelişmekte olan pazar ve gelişmekte olan ekonomilere kıyasla yapay zekadan daha büyük risklerle karşı karşıya kalması bekleniyor. Ancak aynı zamanda faydalarından yararlanmak için daha fazla fırsat ortaya çıkacaktır.

Gelişmiş ekonomilerde, işlerin yaklaşık yüzde 60'ı yapay zekadan etkilenebilir. Maruz kalan işlerin kabaca yarısı, yapay zeka entegrasyonundan yararlanarak üretkenliği artırabilir. Diğer yarısı için, yapay zeka uygulamaları şu anda insanlar tarafından gerçekleştirilen ve işgücü talebini düşürebilecek, daha düşük ücretlere ve işe alımların azaltılmasına yol açabilecek temel görevleri yerine getirebilir. Böyle bir gelişme işlerin bazılarını ortadan kaldırabilir.

Gelişmekte olan pazarlarda ve düşük gelirli ülkelerde, aksine, yapay zeka etkisinin sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 26 olması bekleniyor. Bu bulgular, gelişmekte olan piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin yapay zekadan daha az ani kesintiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, bu ülkelerin çoğu, yapay zekanın faydalarından yararlanacak altyapıya veya vasıflı işgücüne sahip değil ve bu da zamanla teknolojinin uluslararasındaki eşitsizliği kötüleştirebileceği riskini artırıyor.

Riskler

Yapay zekanın böyle bir etkisi ülkeler içindeki gelir ve servet eşitsizliğini de etkileyebilir. Yapay zekadan yararlanabilen işçilerin üretkenliklerinde ve ücretlerinde bir artış görmesi ve geride kalamayanlarla gelir dilimlerinde kutuplaşma görebiliriz. Araştırmalar yapay zekanın daha az deneyimli işçilerin üretkenliklerini daha hızlı bir şekilde artırmalarına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Genç işçiler fırsatları istismar etmeyi daha kolay bulabilirken, yaşlı işçiler uyum sağlamakta zorlanabilir. İşgücü geliri üzerindeki etki, büyük ölçüde yapay

zekanın yüksek gelirli işçileri ne ölçüde tamamlayacağına bağlı olacaktır. Daha yüksek gelirli işçileri önemli ölçüde tamamlarsa, emek gelirlerinde orantısız bir artışa yol açabilir. Dahası, yapay zekayı benimseyen firmalardan elde edilen üretkenlik kazançları, muhtemelen yüksek gelirlileri de destekleyebilecek sermaye getirilerini artıracaktır. Bu fenomenlerin her ikisi de eşitsizliği daha da kötüleştirebilir.

Çoğu senaryoda, yapay zeka muhtemelen genel eşitsizliği daha da kötüleştirecektir. Bu da politika yapıcıların teknolojinin sosyal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için proaktif olarak ele alması gereken rahatsız edici bir eğilimdir. Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları kurması ve savunmasız işçiler için yeniden eğitim programları sunması çok önemlidir. Bunu yaparken, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz.

Hazırlık

Dünyanın dört bir yanındaki işletmeler dikkate değer bir hızla yapay zekaya entegre ediliyor. Ülkelerin doğru politikaları oluşturmalarına yardımcı olmak için dijital altyapı, insan sermayesi ve işgücü piyasası politikaları, yenilik ve ekonomik entegrasyon ile düzenleme ve etik gibi alanlarda hazırlığı olması gerekir. Örneğin, insan sermayesi ve işgücü piyasası politikaları bileşeni, okul yılları ve iş piyasası hareketliliği gibi unsurların yanı sıra sosyal güvenlik ağlarının kapsadığı nüfusun oranını değerlendirir. Düzenleme ve etik bileşeni, bir ülkenin yasal çerçevesinin dijital iş modellerine uyarlanabilirliğini ve etkili uygulama için güçlü yönetişimin varlığını değerlendirir. Araştırmalar, gelişmiş ve bazı gelişmekte olan piyasa ekonomileri de dahil olmak üzere daha zengin ekonomilerin, düşük gelirli ülkelere göre yapay zeka benimsemesi için daha donanımlı olma eğiliminde olduğunu, ancak ülkeler arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Gelişmekte olan pazar ve gelişmekte olan ekonomiler için öncelik, dijital altyapıya yatırımlar ve dijital olarak yetkin bir işgücü yoluyla güçlü bir temel atmak olmalıdır.