‘Yeni akımı zamanında yakaladık’

Sinoz kozmetik CEO'su Yasin Çörekçi.
Sinoz kozmetik CEO'su Yasin Çörekçi.

Pandemi günlerinde hızla büyüyen şirketlerden Sinoz Kozmetik, oldukça genç bir marka. Bununla birlikte yılların birikimine sahip deneyim refleksleri gösteriyor. Kozmetik sektöründe Avrupa standartlarında yaptığı üretimle hem tüketici gözünde kaliteyle özdeşleşiyor hem de milyon dolarları aşan ihracatıyla yurt dışı pazarlarda tutunan bir marka olarak dikkat çekiyor.

Başarı sırrını Sinoz Kozmetik CEO’su Yasin Çörekci, “Her evde bir Sinoz idealiyle hareket ettik ve A+ ürünleri, B hedef kitlesinin de alabilecekleri fiyattan sunduk” sözleriyle özetliyor. Aslında başarıyı getiren uygulamalar tek bir yaklaşımda saklı değil. Gençlik heyecanı, deneyim ve zamanın ruhunu yakalamak da bunda etken. Yasin Çörekci bu yaklaşımı, “Aslında bakarsanız Sinoz Kozmetik’in fark yaratan özelliği, yeni akımı çok iyi bir şekilde zamanında yakalaması oldu. O akım neydi? İnternet, e-ticaret ve sosyal medyanın baş döndürücü bir hızla gelişmiş olması. Biz bunu en başta yakalamış olduk” diye tarif ediyor.

Hayali kendine ait iş kurmak vardı

Kozmetik, sıra dışı özellikleri olan ve Türkiye’de yargılarla anılan bir sektör. Özellikle Fransız ürünleri kaliteli olur algısı varken yerli bir marka oluşturup bunu beğendirmek öyle kolay değil. Sinoz bu yargıları değiştiren yerli bir marka. Yasin Çörekci’nin girişimcilik deneyimleri, markanın nasıl başarıya ulaştığına dair izleri barındırıyor:

  • “Ben özel şirketlerde yönetici olarak çalışırken, hayalim hep kendime ait bir iş kurmak, bir şeyler yaratmaktı. E-ticaret kavramı 2000’li yılların başlarında yeni yeni duyulmaya başladığında, e-ticaret benim işim, dedim. Gerçekten de dünyada ve Türkiye’de internet yayılıyor, insanlar artık bilgisayarlarla internete girmeye başlıyor ve alışverişler internete dönüyordu.

Biz o zamanlar, 2005 yılında ilk internet satış sitemizi kurduk, kitap satıyorduk. 2006-2007 yılına kadar bu böyle devam etti ve 2007 yılında tamamen çok çeşitli ürünlerin satıldığı bir e-ticaret sitesine evrildi. Yurt dışından ithal ürünler getirdik. Yerli piyasada tedarik ettiğimiz ürünleri internet üzerinden sattık. 2008 yılında da şunu gördük, hiçbir krizde etkilenmeyen bir sektör aslında kozmetik sektörüydü. İkincisi, o zamanlar için Türkiye’de işini iyi yapan dermo kozmetik ürünler üreten yerli üretici yok denecek kadar azdı. İyi ürünler hep yurt dışından ithal geliyordu, ciddi döviz çıkışına sebep oluyordu. Kendimize sorduk, müşterinin talep ettiği bu ürünleri Türkiye’de üretemez miyiz? Bunun üzerine Sinoz markası kuruldu. Tabii e-ticareti bildiğimiz için de kozmetik ürünlerini e-ticaret üzerinden satar bir hale geldik. Çok çeşitli ürünler satan sitemizi kapatıp sadece sinoz.com üzerinden ürün satar hale geldik.”

Yargıları yıkan yerli bir marka

'Aslında bakarsanız Sinoz Kozmetik’in fark yaratan özelliği, yeni akımı çok iyi bir şekilde zamanında yakalaması oldu.'
'Aslında bakarsanız Sinoz Kozmetik’in fark yaratan özelliği, yeni akımı çok iyi bir şekilde zamanında yakalaması oldu.'

“Yerli” marka vurgusunu özellikle yapıyor, Sinoz CEO’su Yasin Çörekçi. Çünkü bir ara Fransız mallarının boykot edildiği dönemde Sinoz, Fransız malı diye boykot edilmiş, firma da bu konuda açıklama yapmak zorunda kalmış. Çörekçi, “Türkler iyi kalitede kozmetik ürünü yapamaz, üretemez. Her şey ithal gelmeli, yabancı markalar kullanılmalı, yargısı vardı. 2008’de konjonktür de onu gerektiriyordu, Zorlandık ama biz onu kırdık. Sinoz, Fransız ürünü olmadığı gibi şirketimizde yabancı ortaklık da yok, yüzde 100 Türk’üz” diye belirtiyor.

Markanın tutunması ve yükselişi sonrasındaki ‘ilk’ler, Sinoz’un geleceğine dönük işaretler veriyor. Markanın katlanarak büyümesini sağlayan ‘Anında Kargo’ bunlardan biri. E-ticaretle olan büyümenin raflarla da desteklenmesi gerekiyor. Raflara çıkma konusunda pandemi öncesinde karar alıyor. Ancak kısıtlamalar bu planın gerçekleşmesini erteletiyor. Ancak pandemiyle birlikte talebin zirve yaptığı bir dönemde, e-ticaretin can damarı kargo firmalarından gelen kota uyarıları Sinoz Kozmetik’i dar alanda sıkıştırıyor, firma bu nedenle çözüm arayışına gidiyor. Bu çözümün adı ‘Anında Kargo.’

Anında kargo ile fark attı

Sinoz CEO’su Yasin Çörekçi durumu şu sözlerle anlatıyor:

“Geçen sene pandeminin pik yaptığı mayıs-haziran dönemlerinde tabii ki e-ticarette satışlar arttı. Dolayısıyla Türkiye’deki yerleşik kargo firmaları paket sayılarına yetiştiremez haline geldi, firmalara kotalar koymaya başladı. Firmanın hacmine göre, senden 100 paket alabilirim, senden 1000 paket alabilirim, demeye başladılar. Kotaları koyunca tabii bize bu kotalar yetmez hale geldi. Biz de dedik ki, Anadolu’nun çeşitli illerinde, en çok siparişin geldiği illerde cep depolar tutalım. 50-60 çeşit ürünümüz var. Orada çalışanlar bulalım, her ürünümüzden bu depolara birer ikişer koli gönderelim. Şimdi TIR bazında, kamyon bazında ürünü Anadolu’daki illere gönderiyoruz. Şu anda 30 dolayında ilde 60’ın üzerinde cep depomuz var. Müşteri saat 09.00’da siparişi veriyor biz 11.00’de ürünü teslim ediyoruz. Bu sayede pandemide kargo firmalarının ve e-ticaret sitelerinin koymuş olduğu kotaları delmiş olduk ve müthiş bir müşteri memnuniyeti de sağladık.”

Bu sayede Sinoz, sahibini bulamayan paketlerin iadesiyle oluşan ambalaj yıpranmaları ve kargo maliyetlerini önlendiği gibi, yüksek bir müşteri memnuniyeti de sağlanmış.

Altın parçacıklı kozmetik ürünler

Altının girmediği alan yok. Keklere, pastalara, kahveye, çorbalara her yere konuluyor. Metabolizmaya bir zararı yok, faydası var. Sinoz ürünlerinin bazılarında da altın kullanılıyor. Bu ürünlere çok talep olduğunu belirten Yasin Çörekçi, “Lüks sanılır ama orta sınıfa hitap ediyor, çok uygun fiyatlı ürün. Aslına bakarsanız bu ürünümüzde altından ziyade özel bir formül var.

İçindeki altın parçacıkları ekstra katkı sağlıyor, asıl özellik serumun içinde. Bizim Türkiye’de icat ettiğimiz bir ürün, ilk biz yaptık. 79 lira gibi uygun bir fiyattan satılıyor. Satış rekorları kıran bir ürün oldu, milyonlarca adet sattık ve ardından çok da taklidi çıktı. Şu an onun bir sabununu, göz çevresi için olanını çıkarttık, Arap ülkelerine çok yoğun ihracat yapmaya devam ediyoruz” diye söylüyor.

Sinoz ürünleri market raflarında da satılacak

Sinoz Kozmetik’in direkt istihdamı 350 dolaylarında. Hollanda’da da bir ofisi mevcut. 2022 yılına iddialı hazırlanıyor. Öncelik, markalaşma sürecini tamamlamak. Bunun da yolu, markanın sadece online satışı değil, yaygın perakende zincir marketlerde de bulunabilmesi. Yasin Çörekçi, “15 yıldır e-ticaret yapıyoruz ama tüketicilerimizden raflarda da talep var. Tabii e-ticaret çok güzel, bugün biz bu sayede geldik. Ancak sadece internetten alışveriş yapmayan yoğun bir kitle de var. Büyümeye başlayınca buralara da girmek zorundasınız. Bizden ürün talep edenler şunu diyor; uyuyan bir devsiniz adeta, markalama sürecini tamamlamışsınız, Türkiye’nin en sevilen, en beğenilen ürünlerinden birini yapmışsınız arazide değilsiniz. Dolayısıyla internet satışları, pandeminin de etkisiyle ne kadar büyümüş olursa olsun, geliştirilebilirliğimizi artırmak adına raflarda olmamız gerekiyor. Raflara inmeye kararı verdik” diye belirtiyor.

Sinoz kozmetik'in 2022 yol haritası

Ürünlerine olan talebin yüksek olduğunu ve bu talebe karşılık vermek için yatırımları sürdüreceklerini belirten Sinoz CEO’su Yasin Çörekçi’nin 2022 yılı rotasında iki önemli hedef var. Biri raflarda olmak, öbürüsü de daha büyük rakamlı ihracatlar gerçekleştirmek.

  • “Son 5 yılda her yıl yüzde 100 büyüme sarf ediyoruz, sadece bunun tek istisnası pandemi dönemiydi. 2020 yılında, 2019’a göre yaklaşık üç kat büyüdük. 2022 yılında artık Türkiye’de binlerce noktada, pazarda ürünümüz olacak.

Bunun etkisi ve artı e-ticaretin de büyümesiyle en az iki kat daha büyümeyi hedefliyoruz. 2022 yılında raflara girmemizle beraber en az üç kat büyümeyi hedefliyoruz ama asıl büyüme hedefimiz ihracat tarafında. 2020 yılında Mart ayında başladık detaylı olarak ihracat çalışmalarına ve çok hızlı ilerledik. Çok daha yeni başladığımız halde 30 ülkeye ulaştık. Bu ülkelerden minimal düzeyde siparişler oldu, buna rağmen 3-4 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştık. Önümüzdeki yıl bunun bayağı bir katlanmasını bekliyoruz. İnanıyoruz ki ihracatta da çok iyi işler yapacağız.”