‘Yerli otomobil küresel bir marka olacak’

Türkiye'nin elektrikli araç vizyonu.
Türkiye'nin elektrikli araç vizyonu.

Dünya genelinde elektrikli araçlar giderek yaygınlaşıyor. Türkiyede de bu yıl yerli elektrikli otomobilin tanıtımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Bizler de yurtiçi ve yurtdışında yankı uyandıran yerli otomobil ile ilgili merak edilen soruları projeye imza atan TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş’a sorduk.

Türkiye’de yerli otomobilimiz ne zaman piyasaya sürülür ve yaygınlaşır?

2022 yılının sonunda C Segmentindeki ilk aracımız SUV pazara çıkacak. Bunu takip eden yıllarda yine C segmentindeki Sedan ve Hatchback modelleri üretim sırasına girecek. Sonraki yıllarda B-SUV ve C-MPV’nin de aileye katılmasıyla ürün gamının 2030 yılında tamamlanması planlanıyor. Elektrikli otomobillerin bu tarihten itibaren hızla yaygınlaşması bekleniyor.

Yüzde yüz yerli bir otomobil mi üreteceğiz? Elektrikli otomobillerin ve dolayısıyla yerli otomobilin avantajları nelerdir?

Türkiye’nin Otomobili’nin fikri ve sınai mülkiyet haklarının yüzde 100 Türkiye’ye ait olacak. Profesyonel bir bütünlükle, Türkiye’nin küresel markasını ortaya çıkarmak için var gücümüzle ve dünyanın en iyileriyle çalışıyoruz. Daha yola çıkarken 15 yıllık yol haritamızı adım adım planladık. Ortalama iş tecrübeleri 10 yılın üzerinde, işinin ehli, işine adanmış, küresel tecrübesi olan, ağırlıklı mühendislerden kurulu bir ekip oluşturduk. Her geçen gün büyüyen ekibimiz 120 kişiye ulaştı. Çevik, hızlı kararlar alabilen bir organizasyon oluşturduk ve kullanıcı odaklı bir yaklaşım benimseyerek, her faaliyetimizde pazar ve kullanıcı beklentilerine kulak veriyoruz. Ülkemizin tüm tecrübe ve yetkinliklerini önemsiyoruz. Varsa ülkemizdeki, ülkemizde henüz yoksa dünyadaki en iyi iş ortaklarını bulup onlarla kendi mühendislerimizin yönetiminde iş birliği yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

En önemlisi, dünyanın önemli oyuncularını inceleyerek ve kıyaslayarak belirlediğimiz “olmazsa olmaz başarı kriterlerinden” taviz vermeden yol alıyoruz. Yeni bir otomobil markasını inşa ederken aynı zamanda küresel bir marka ortaya çıkarıp dünya ile rekabete giriyoruz. Geniş ürün gamıyla, tasarımsal cazibesi, teknolojik yetenekleri, endüstriyel gücü ve kültürümüzden ilham alan detayları ile Türkiye’nin Otomobili’ne kavuşacağız. Yani direksiyonda biz varız, kararları biz alıyor ve uyguluyoruz. Ülkemiztedarik sanayinin dönüşümünü de hızlandıracak projemizin 2022 yılında yüzde 51, 2025 yılında yüzde 68, yerlilik oranına ulaşması hedeflenmektedir.

Rakiplere nazaran ayırt edici özellikler nelerdir?

Türkiye’nin 60 yıllık otomobil özlemini gidermek ve Türkiye otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ederek ülkemizin ilk küresel mobilite markası olmak amacıyla kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), pazara sunacağı otomobillerin teknik ve donanım özellikleriyle de ilklere ve enlere imza atacak.

TOGG, 2022 yılında C-SUV modeli pazara çıktığında, Avrupa’nın klasik olmayan doğuştan elektrikli ilk SUV üreticisi olacak. Türkiye’nin ilk doğuştan elektrikli, sıfır emisyonlu ve akıllı otomobili olarak üretilecek C-SUV modeli, bu ilklerin yanı sıra sınıfının en uzun aks mesafesi, en geniş iç hacmi, en iyi hızlanma performansı ve en düşük toplam sahip olma maliyeti gibi özellikleriyle de rakiplerinin önünde yer alacak.

Yerli piyasada ve yurt dışı piyasada nasıl bir rekabet öngörüyorsunuz?

Dünya pazarında nasıl bir hedef var, araçlar fiyat olarak ortalama vatandaşa hitap edebilecek mi? Yeni bir otomobil markasını inşa ederken aynı zamanda küresel bir marka ortaya çıkarıp dünya ile rekabete giriyoruz. Hepsi doğuştan elektrikli geniş ürün gamıyla, tasarımsal cazibesi, teknolojik yetenekleri, endüstriyel gücü ve kültürümüzden ilham alan detayları ile Türkiye’nin Otomobili’ne kavuşacağız. Fiyatı bugünden söylemek mümkün değil ancak rekabetçi olacağımızı bugünden söyleyebiliriz.

Alt yapı ve yatırım boyutunda ne tür gelişmeler bekleniyor?

Otomobilimiz 2022 yılının sonunda piyasaya çıktığında ülkemizin şarj alt yapısı da hazır olacak.

Yan sanayi ile yerli otomobil ilişkisi nasıl olacak, Projede Türk start up şirketlerinin katkısı ne şekilde oldu ve olmaya devam edecek mi?

Otomobilin akıllı bir cihaza dönüşmesi sürecinde ortaya çıkacak yeni teknoloji ve yeni iş fikirlerinin uygulanabilmesi, kullanıcılara ulaştırılabilmesi için bir platform haline geleceğiz. Teknolojinin zirvesinde gezinen, mühendisliği ile meydan okuyan, tedarik sanayimizin üretim gücü ve yetkinlikleriyle ortaya çıkan ‘Türkiye’nin Otomobili’ etrafında oluşacak mobilite ekosistemimiz birçok yeni iş modellerini ve start-upları tetikleyecek. Bunun dünyada da ses getireceğine inanıyoruz.

Yerli pazarda C SUV segmentiyle çıkış yapma nedeni nedir?

Yola koyulur koyulmaz ülke çapında 2 binin üzerinde kişiyle bir araştırma yapıldı. Bu araştırma ülkemiz pazarında C segmentinde bir SUV’a olan talebin yüksek olduğunu gösterdi. Pazar tahminleri de gelecek 7-8 yıl içinde sedan pazarının yüzde 1-2, SUV’ların ise yılda yüzde 8’in üzerinde büyüyeceğini işaret ettiği için ilk ürünün C SUV olmasına karar verildi. Türkiye’de bu talep çok büyük ölçüde ithal edilen araçlarla karşılanıyor. Dolayısıyla tam bu alana gelecek yerli bir seçeneğin pastadan pay alacağı görüldü ve pastanın büyüyen dilimine talip olundu.

Arge ve markalaşmak için nasıl bir yol haritası izlenecek?

Şu an şirketimizin çekirdeğini Ar-Ge ekibimiz oluşturuyor. Ar-Ge ekibimizi oluştururken gerek değişik kurumlar gerekse değişik uzmanlık alanlarında yurt içi ve yurt dışında tecrübeler edinmiş arkadaşları tercih ediyoruz. Ayrıca Ar-Ge departmanımızda kariyerlerini Türkiye’de ve/ veya yurt dışında sürdürmüş arkadaşlarımız var. Ekibimiz içinde dünyanın önde gelen elektrikli araç markalarında deneyim kazanmış Türk mühendisler de var. Türkiye’den bulamadığımız yetkinlikler için dünyanın en iyilerinden danışmanlık hizmeti de satın alıyoruz.

Marka çalışmalarına da tıpkı üründe olduğu gibi pazar araştırmalarıyla başlandı. Hedef kitleyi belirleyip müşterilerin beklentilerini bilinçaltı boyutunda anlamak için ileri araştırmalar yapıldı. Marka özümüzü bu doğrultuda tanımladık. Şu anda marka adını belirleme ve test etme aşamasındayız, 2020’nin ortasına kadar da tamamlayacağız. Özgün, güçlü, özgüvenli, dönüşen, dönüştüren, samimi ve yenilikçi bir öze sahip olması gereken marka ismini belirlerken çekici, kültürel ve global dile uygun ve tescil edilebilir olması da çok önemli.

Yerli otomobil global bir marka olabilecek mi?

Türkiye’nin global markası olmak hedefiyle yola çıktık. Bütün yol haritamızı bunu gerçekleştirmek üzere oluşturduk.