Yerlilerin gövde gösterisi

Idef19.
Idef19.

Türk savunma sanayi firmaları, Büyükçekmece tüyap’ta gerçekleştirilen 14’üncü uluslararası savunma sanayi fuarı’nda (ıdef’19) gövde gösterisi yaptı. Günün ihtiyaçlarını karşılamaya dönük geliştirilen yerli ve milli ürün prototipleri büyük beğeni topladı.

Dizel motor ve traktör üretimi gerçekleştiren TÜMOSAN, İDEF’te yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği motor, transmisyon, güç paketi, aktarma organlarını sergiledi. TÜMOSAN, IDEF’19’da ise Hibrit Güç Grubu ve Aktarma Organları Platformu konseptini ilk kez vitrine çıkardı. TÜMOSAN, geliştirdiği temel teknoloji platformu ile gelecekteki operasyon sahasında görev alacak hibrit araçlara güç katmayı hedefliyor. Minimum yüzde 30 enerji tasarrufu sağlayan seri hibrit tahrik sistemi, yerli ve milli bir çözüm olarak dikkat çekiyor.

Türk Savunma Sanayi Firması FNSS Savunma Sistemleri’nin yaptığı yeni zırhlı Amfibi Hücum Aracının (ZAHA) prototipi de IDEF’19’da tanıtıldı. Yeni nesil aracın 5 yıl içerisinde Deniz Kuvvetleri envanterinde olması bekleniyor. Araca 3’ü mürettebat olmak üzere toplam 21 kişi binebilecek. Bu aracın emsallerine göre önemli iki avantajı var. Bunlardan birisi balistik ve mayın koruma seviyeleri. İkincisi de denizde operasyon kabiliyeti. ZAZA’nın bu iki özelliği emsallerine göre daha üstün.

Dünyanın önde gelen savunma sanayisi etkinliklerinden olan IDEF’e bu yıl katılım oldukça fazlaydı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in verdiği bilgiye göre fuara, 60’ı aşkın ülkeden bini aşkın firma katılım yaptı. Fuarda 71 ülkeden 153 heyet, iyi niyet anlaşması, mutabakat metni, iş birliği anlaşması şeklinde 75 imza töreni gerçekleştirildi. Fuar boyunca 130 etkinlik gerçekleştirildi.

IDEF’19’da bu yıl büyük yapancı firmaların sınırlı katılımı dikkat çekti. Bu sektör temsilcileri tarafından, “Artık biz Türkiye’de kolay kolay mal satamayız” şeklinde yorumlandı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in fuarı değerlendirdiği basın toplantısında, “Türkiye’nin olduğu ortamda bizim ürünlerimizden Türkiye’nin ürünleri daha öne çıkar gibi bir algı oluştu sanırım” sözü durumu özetliyordu. Fuardaki katılımcıların yerli-yabancı dağılımı hemen hemen eşit oldu.

Türk savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinden Katmerciler, 30 Nisan-3 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen IDEF’19’da güçlü bir portföyle yer aldı. Şirket, sektörün merakla beklediği ve ilk kez yurt içinde sergilenecek yeni nesil kriminal inceleme aracı KIRAÇ’ın da arasında bulunduğu beş araçla fuara katıldı. KIRAÇ, işlevine uygun özgün tasarımları, yenilikçi karakteri ve ileri teknolojik donanımıyla fuarın gözde araçlarından birisi olmaya aday.