Yetenek yönetimi ile yeteneğinizi keşfedin

Arşiv.
Arşiv.

Kaynak yönetimi, birçok şirket için büyük bir iş yükü ve yönetimi olarak görülür. Hangi personelin hangi projede ve ne zaman kullanılacağı büyük bir soru işareti oluştururken, sorunun cevabı da sadece mevcudiyetle değil, aynı zamanda personelin becerileriyle cevaplanır. Şirketler, belirli becerilere yönelik talebin karşılandığından emin olmak için ise yönetim felsefesine başvurur.

Her geçen gün kendini çok daha geliştiren ve farklı uygulamalarla iş ve personel yönetimini etkinleştiren bir departman olarak karşımıza çıkan insan kaynakları, son dönemde stratejik insan kaynakları yönetimi olarak yetenek yönetimi uygulamalarını da bünyesine alıyor.

İşletmelerin vizyonları ve hedefleri doğrultusunda kendilerine en uygun çalışanları bulmaları, personellerine dahil etmeleri, onların performanslarını takip ederek gelişmelerine yardımcı olmaları ve onları kaybetmemek üzere farklı uygulamalar geliştirerek eğitim vermeleri, yetenek yönetimi olarak tanımlanıyor. İşe alma, ilk katılım, performans yönetimi, tazminat planlaması, yedekleme planlaması, öğrenme ve geliştirme ve işgücü planlaması olmak üzere yetenek yönetimi süreci yedi başlık altında yönetiliyor. Çalışanlarını ve bünyesine yeni kattığı personellerini yetenek ve beceri bakımından geliştirmek ya da var olan becerisini ortaya çıkarmak için kullanılan yetenek yönetimi, personelin daha uygun ve keyifli bir ortamda çalışmasına vesile olurken, motivasyonunu artırarak çalışma performansını da daha üst sınırlara taşıyor.

İnsan kaynakları departmanının en önemli iş süreçleri arasında yer alan yönetim şekli, personelin işe alınma sürecinin öncesine giderek hangi yeteneklerin şirkette var olması gerektiğini belirleyip işe alım sürecini etkin bir şekilde yönetiyor. Ayrıca sadece işe alım sürecinde de değil, asıl işe alımdan sonra yeteneklerin geliştirilmesini sağlarken, sürdürülebilir verimlilik ve performans yönetimi için de önemli faydalar sağlıyor. Çalışanlarının kuruma üst düzeyde verimli olması için günümüzde birçok şirketin kullandığı uygulama, şirket kültürünün gelişmesine de fayda sağlıyor.

Yetenek yönetimi faydaları arasında neler var?

  1. Kurumsal kültür ve itibar tarafında şirkete rekabet avantajı sağlıyor.
  2. İşe alınan personelin hangi yetkinliklere ihtiyaç duyacağı belirleniyor.
  3. Çalışanın iş süreci takip edilirken gelişimi için ek katkılar sunuluyor.
  4. Personelin yetenek gelişimine olanak sağlarken şirkete bağlılığını artırıyor.
  5. Çalışan verimliliği için geçerli olabilecek bir süreç yönetimi etkinleştiriliyor.
  6. Yetkinlikleri saptanan personelin ihtiyaçlara uygun işe alım süreci gerçekleşiyor .
  7. Stratejik bir insan kaynakları yönetimi oluşuyor ve uygulanabilecek bir iş stratejisi ortaya çıkıyor.
  8. Doğru ve aşamalı işe alım süreci sonrası en iyi ve verimli çalışanlarla çalışma imkanı oluşuyor.

Peki en iyi yetenekleri şirkette tutmanın yolları neler?

Hep sürecin şirkete kazanımlarından bahsediyoruz. Ancak işin bir de çalışan tarafı var; şirketlerin çalışanlarını ve en iyi yeteneklerini elde tutmak için ise şu yolları izlemeleri gerekiyor.

  1. İyi yapılmış bir işi takdir etmeleri,
  2. En iyi performans gösterenleri ödüllendirmeleri ve düşük performansı iyileştirmeye teşvik etmeleri, Terfileri dışarıdan değil, şirket içinden gerçekleştirmeleri,
  3. Eğlenceli bir çalışma ortamı oluşturmaları,
  4. Çalışanların bir sahiplik duygusu hissetmelerine yardımcı olmaları,
  5. Tatil günleri konusunda esnek olmaları,
  6. Çalışanlarını elde tutma stratejisi oluşturmaları,
  7. Çalışanlarını mutlu etmek için rakiplerinin neler yaptığını takip edin ve her zaman onlar dan daha fazlasını vermeleri gerekiyor.