Zara kimdir?

Zara.
Zara.

Türk Halk Müziği sanatçıları arasında yer alan, sanat hayatı boyunca birçok çalışmaya imza atan ve asıl adı Neşe Yılmaz olan Zara kimdir?

İÇİNDEKİLER

5 Ocak 1976'da İstanbul’da, Üsküdar'da doğan Zara'nın gerçek adı Neşe Zara Yılmaz'dır. Zara Adıyamanlıdır. Zara, çocukluk yıllarında “Neşecik” adı ile sekiz albüm çıkarmıştır. İlkokulu Sosyal Meskenler ilkokulu'nda, liseyi de Üsküdar Cumhuriyet Lisesi'nde okumuştur. Liselerarası ''Müzik ve Halk Oyunları'' yarışmasına katılan Zara, “Türk Halk Müziği Bayan Solist” dalında Türkiye birincisi olmuştur. Aynı yarışmaya sonrasında tekrar katılmıştır ve yine birinci olmuştur. Üniversite hayatına geldiğinde eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’nde tamamlamıştır. Çocukluk yıllarından itibaren çalışmaya başlayarak müzik dünyasına girmiştir.

Zara'nın sanat hayatı nasıl başladı?

Zara, ilk albümünü çocukluk yıllarında, "Neşecik" adıyla çıkardı. Çocukluk yıllarından itibaren müziğe ilgili olan Zara, 1996 yılında TRT'nin açtığı "Yetişmiş Ses Sanatçısı" sınavına girdi. Girdiği bu sınavı başarıyla geçen ve kazanan Zara, "TRT Türk Halk Müziği Akitli Ses Sanatçısı" olarak göreve başladı. 1997 yılında Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenen "Yunus Emre Müzikali"nde yer aldı. Müzikalde, Yunus Emre'nin sevdiği kız olan Amber rolüyle ve solist olarak bulundu.Bu süreçte birçok konser de verdi.

Zara'nın ilk çıkardığı albüm

Zara, 1998 yılında "Avuntu" adını alan ilk albümünü çıkardı.Çıkardığı bu albüm ile bir de ödül kazandı. ''Avuntu'' albümünün çıktığı dönemde “Eylül Fırtınası” isimli ilk uzun metraj filmi olan, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı projede yer aldı. Filmde Tarık Akan ile başrolü paylaştı.

İlk albümü "Avuntu" çıktıktan sonra Zara, 2000 yılında ''Boyut'' adlı ikinci albümünü çıkardı. Albümünde yer alan türkülere aynı zamanda klip çekimi de yaptı. ''Boyut'' albümünün hemen ardından, Osman Sınav'ın 2001 yılında yönettiği Deli Yürek sinema filminde rol aldı.

Zara'nın albümleri

İlk albümünü çıkardıktan sonra birçok albümü de peşi sıra çıkaran Zara, başarılı projelere de imza attı. 1998 yılında çıkardığı albümlerin sonrasında bu zamanlara kadar çok fazla albümü bulunmaktadır.

Zara'nın 2003 yılında çıkardığı özlenenler albümü

Zara, 2003 yılında ''Özlenenler'' albümünü çıkardı. Albüm 2 ayrı bölümden oluşmaktadır. İlk albümde Zara, ilk kez Türk Sanat Müziği okudu. Albümün ikinci bölümünde eski Türk filmlerinin şarkılarını seslendirdi.

Zara'nın yer aldığı projeler

Zara, 2003 yılında Kanal D'nin ''Gelin'' isimli televizyon dizisinde yer aldı. 28 bölümden oluşan dizinin başrolü oldu. 2004 yılında, 1992'de çekilen ve Bayındırlık Bakanlığı ile ortak çalışma olarak hayata geçirilen Ağıt (Sele gitti) klip çekiminde yer aldı. Zara'nın da yer aldığı klip, “Doğal Afetlere Bilinçli Toplum” projesi olarak yayınlandı.

Bülbül-i Şeyda isimli albümünü çıkardıktan sonra sunuculuk yaptı. Zara'nın sunuculuk yaptığı 41 bölüm süren program, TRT 1'de yayınlanan ''Zamanı Geldi'' programıydı. ''Zamanı Geldi'' projesindeki sunuculuğunda birçok önemli ismi konuk olarak ağırladı. 2006 yılında, ATV'de yayınlanan ''Tanrı Misafiri'' adlı sahur programında yer aldı. 2009 ile 2011 yılları arasında Oktay Kaynarca ile birlikte ''Salı Sefası'' adlı müzik ve eğlence programını sundu.

Zara'nın kurduğu müzik şirketi

Zara, ZR Müzik adındaki kendi şirketini kurdu. 2011 yılında ''Hazine'' adlı albümünü, kendi kurduğu ZR Müzik ile çıkarttı. 2012 yılında, Flemenko tarzıyla çıkarttığı albümü de ZR Müzik ile piyasaya sunuldu.

Zara'nın aldığı ödüller

Zara 2000, 2001, 2002 yıllarında Altın Kelebek Ödülleri'nde ''En İyi Türk Halk Müziği Kadın Solist'' ödülünü aldı. 2003,2006, 2007 yılarında, Kral Tv Video Müzik Ödülleri ''En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçı'' ödülünü aldı. Siyaset Dergisi Ödülleri, Altın Objektif Ödülleri ve daha birçok ödülü de elde etti.