Zekat nasıl hesaplanır?

Zekat nasıl hesaplanır?
Zekat nasıl hesaplanır?

İslam'ın beş temel şartından biri olan zekat bereket ve çoğalma anlamına geliyor. Zenginlerin mükellef olduğu zekat ibadeti için 80.18 gr altını veya 561 gr gümüşü olan kişiler de zekat vermek zorundadır. Bu orana denk ticari malları bulunan kişiler zekat hesaplamalarını yapmak istiyor. Kabaca zekat malın 40’da biridir. Yani 40 lirası olan kişinin bir lirasını vermesi gerekir. İşte zekat hesaplamasının detaylarını sizler için derledik...

Zekat, kelime anlamı olarak bereket ve çoğaltma anlamına gelmektedir. İslam’da ise namaz gibi zorunlu bir ibadete verilen isimdir. Arapça bir kelime olmakla birlikte İslam ülkelerinde günlük kullanılan bir kelime haline gelmiştir.

Hangi mallar zekat kapsamına girer?

İslam’a göre 80.18 gr altını olan herkes zekat mükellefidir. Ayrıca 561 gr gümüşü olan, 5 devesi, 30 sığırı ve 40 koyunu olan kişiler de zekat vermek zorundadır. Ürünlerde ise sınır 650 kilodur. 80.18 gr altına denk gelen ticari ürünler de zekat kategorisinde değerlendirilmektedir.

Zekat için bir yıllık sürenin dolması yeterlidir ancak genel itibariyle Ramazan Ayı içerisinde zekatlar dağıtılmaktadır. Zekat vermenin belli bir zamanı bulunmamakla birlikte Ramazan ayında verilen sadakanın çok sevap olması nedeniyle genel anlamda bu ayda zekat dağıtımı yapılmaktadır.

Zekat Nasıl Hesaplanır?

Kabaca zekat malın 40’da biridir. Yani 40 lirası olan kişinin bir lirasını vermesi gerekir. Zekat için en önemli şart malın üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekir. Yani bir yıldır kasada bekleyen 80.18 gr altın bir yıl dolunca 40’da bir nisbetinde zekatının verilmesi gerekmektedir. Gümüşte, hayvanlarda ve ürünlerde de aynı şekilde zekat verilmelidir.

Zekat hesaplamasını aşağıdaki link üzerinden yapabilirsiniz.