Zonguldak’ta gezilmesi gereken 8 yer

Zonguldak gezilecek yerleri sizler için derledik.
Zonguldak gezilecek yerleri sizler için derledik.

Zonguldak gezi rehberini sizler için hazırladık. Zonguldak'ta gezilecek rotaları listenize ekleyebilir ve plana dahil edebilirsiniz.

İÇİNDEKİLER

Maden ocakları ile ünlü olan ilimiz Zonguldak içerisinde birçok doğal güzelliği de barındırır. Farklı uygarlıklardan ve kültürlerden izler taşıyan bir yerdir. Zonguldak’ ta gezilecek yerler içinde tarihi ve doğal çeşitlilikte mekanlar vardır. Karadeniz bölgesinde bulunan Zonguldak ilini ziyaret etmek isteyenler için gidilmesi gereken 8 yer şu şekildedir

Zonguldak Maden Müzesi

Çınartepe Mahallesi’nde bulunan müze şehrin en önemli geçim kaynağı olan madencilik adına yapılmıştır. 2016 yılında ziyaretçilere açılan müzede teşhir salonları, fuaye gibi alanlar yer alır. Taş kömürünün tarihi ve teknik bilgileri buradan alabilirsiniz. Kömürün oluşumu hakkında birçok bilgiye ulaşabileceğiniz bir noktadır. Zonguldak ilini yakından tanımak isteyenlerin ilk adresi olabilir.

Kızılcapınar Baraj Gölü

Bu göl Aydınlar Çayı üzerine kuruludur ve Ereğli ilçesine 12 km uzaklıkta bulunur. Halk arasında Erdemir ya da Ovaköy barajı adıyla da anılır. Baraj etrafından oluşmuş olan göl doğal bir manzara sunar.

Panoramik manzara fotoğrafları çekmek ve yakınlarınızla piknik yapmak için ideal bir yerdir. Kampçıların çadır kurması için de güzel bir alandır.

Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Aşağıçayır Köyü’nün sınırlarında, Zonguldak-Karadeniz Ereğli istikametinde yer alan kaplıcayı mutlaka görmeniz tavsiye edilir. Kaplıcanın sahip olduğu su sıcaklığının vücutta birçok bölgeye iyi geldiği bilinir.

27 derece sıcaklıkta bedeniniz rahatlar. Banyo yapıldığında vücudun ağrılı olan bölgelere de iyi geldiği söylenir. Alternatif bir tedavi arayan kişilerin uğraması gereken bir yerdir.

Deniz Feneri

Merkez ilçede bulunan fener 1908 yılında inşa edilmiştir. Zonguldak gezilecek yerler arasındaki en güzel manzaralı yerlerden biridir. Denizden 53 metre yükseklikte olan fenerin ışığı 20 deniz mil uzaktan görülür.

Uzun yıllar denizcilik alanında gemiler için kullanılmıştır. Zamanla hasar gören yapı günümüzde yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda turizme açık bir alan haline getirilmiştir.

Fetih Çınarları

Ereğli ilçesinde bulunan 6 tane çınar Fatih Sultan Mehmet’in emriyle dikilmiştir. Rumeli ve Anadolu Hisarı’nın onarımında kullanılan taşların bir kısmı bu bölgedeki bir taş ocağından gönderilmiştir.

Padişah bu nedenle Ereğli ilçesine katkılarından dolayı çınarların dikilmesini söylemiştir. Bu ağaçların çevresinde yürüyüş yapmak, kitap okumak ya da dinlenmek ziyaretçileri memnun edecektir.

Gökgöl Mağarası

Zonguldak-Ankara yolu üzerinde yer alan mağara merkeze yakın bir yerdedir. Türkiye’nin en büyük onuncu mağarası olma özelliğine sahiptir. Her yıl hem yerli hem yabancı birçok turisti ağırlar. Birçok kattan oluşan mağarada 875 metrelik bir yürüyüş yolu vardır.

İçinde sarkıtlar, dikitler ve sütunlar bulunur. Aynı zamanda damlataşları, mağara gülleri, mağara iğneleri ve içi su dolu damlataş havuzları vardır. Ayrıca mağaranın içinde bir yer altı deresine de bulunur. Zonguldak’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Zonguldak Harmankaya Şelalesi
Zonguldak Harmankaya Şelalesi

Harmankaya Şelalesi

Karagöl Dere’si üzerinde bulunan şelale, il merkezine yakın bir konumdadır. Derenin kil taş tabakaları aşındırması sonucunda meydana gelen bu doğal güzellik ziyaretçilerin gitmeyi sevdiği yerlerdendir.

Üç şelaleden oluşur ve bulunduğu vadiye ormandan giriş yapılabilir. Ortalama 1100 metrelik yürüyüşten sonra ilk şelaleyi görürsünüz. İlerledikçe diğer şelaleler de görülür ve güzellikleri ortaya çıkar. Vadi içinde birçok endemik bitki türü bulunuyor.

Değirmenağzı Plajı

Zonguldak gezilecek yerler arasındaki en sevilen plajlardan biridir. Denizin ve gökyüzünün birleştiği en sakin yerlerdendir. Çadır kurup kamp yapmak için gelebilir ya da mangal yakıp piknik yapabilirsiniz.

Plaj ağaçlık ve büyük kayalık alanın içinde yer alır. Merkeze oldukça yakın bir konumu vardır. Kayalıkları balık tutmak ya da denize bir atlayış yapmak için kullanabilirsiniz.