79 yıl önce naklen: Televizyondan canlıyayınlanan ilk futbol maçı

​79 yıl önce naklen: Televizyondan canlı yayınlanan ilk futbol maçı
​79 yıl önce naklen: Televizyondan canlı yayınlanan ilk futbol maçı

1938 yılında İngiltere ile İskoçya millitakımları arasında oynanan maç futbol tarihine geçti. Çünkü o maç 90 dakika boyuncatelevizyondan canlı yayınlanan ilk maçtı. Şimdi 1938 yılına doğru bir yolculuğaçıkalım...

79 yıl önce bir futbol maçı ilk defa sadece tribünlerde bulunan taraftarlar tarafından izlenmedi. Bir de ekranları başında böyle bir şeyi ilk defa tecrübe eden futbolseverler vardı.

26 Ocak 1884, futbol tarihi açısından bir milat olarak nitelendirilebilir. Çünkü o tarihte Birleşik Krallık’a bağlı bulunan 4 ülkenin takımı British Home Championship turnuvası için bir araya geldi. O tarihte İngiltere ile İskoçya arasında oynanan ilk maçla Futbol tarihinin Milli Takımlar seviyesindeki ilk turnuvası resmen başlamış oldu.

İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda arasında 100 sene devam eden bu turnuva ada futbolu için son derece önemliydi. Çünkü bu 4 takım aralarındaki en büyüğü bu turnuva için seçiyorlar, hatta ilk yıllarda Dünya Kupası’na katılacak takımlar dahi bu turnuvada belli oluyordu. 4 ülke arasında en çok sivrilenler tabii ki İngiltere ve İskoçya’ydı. İngiltere ortak şampiyon statüsünün olduğu turnuvada 20’si ortak 54 şampiyonluk kazanırken, İskoçya ise 17’si ortak 41 şampiyonluk tattı.

İngiltere ile İskoçya arasındaki büyük rekabet, futbol tarihi boyunca önemini daima korudu. İki ülke turnuvaya, aralarındaki rekabetin en önemli maçlarına ev sahipliği yaptığı için Dünya Kupası’ndan bile daha çok önem veriyordu. Hatta İskoçya, 1967 yılında oynanan turnuvanın final maçında 1966 Dünya Kupası sahibi İngiltere’yi yenip turnuvayı kazanınca “Resmi olmayan Dünya Şampiyonu” dahi ilan edilmişti.

Bilindiği üzere o yıllarda radyo yayınları yapan BBC (British Broadcasting Corporation), 1936 yılının sonlarından itibaren televizyon yayınlarına da başlamıştı. Her zaman olduğu gibi o yıllarda da futbol kitlelerin en çok ilgisini çeken en izlenen organizasyondu. Bu sebeple BBC futbolu ekranlara taşımak istiyordu. İlk deneme, 1937 yılında Arsenal ile Everton arasında oynanan maç banttan verilerek yapıldı. Olumlu sonuçlar alınmıştı, insanlar BBC’nin bu yayınını beğenmiş ve başka maçları da talep etmeye başlamışlardı. İlk canlı yayın ise Arsenal menajeri George Allison’un kamera karşısına geçerek takımını tanıtması ve Arsenal antrenmanının bir kısmı ekranlara getirilerek gerçekleştirildi.

9 Nisan 1938 tarihi, futbol tarihinin dönüm noktalarından biridir. British Home Championship Turnuvası’nın son karşılaşmasında İngiltere ile İskoçya karşı karşıya gelecekti. İngiltere bu maçtan önce şampiyonluğu garantilemişti. Yani maçın turnuva açısından çok fazla bir önemi yoktu. Ancak televizyondan 90 dakika boyunca canlı yayınlanan ilk maç olacağı için futbol tarihi açısından önemi büyüktü. İlk defa tribünlerdeki seyircilerin yanı sıra bir de ekranları başındaki izleyiciler vardı.

Canlı yayınlanan ilk futbol maçının spikeri Thomas Woodrooffe, yorumcusu ise Arsenal menajeri George Allison’du. Maç tarihi Wembley Stadı’nda oynanıyordu. Karşılaşma 1-0 İskoçya’nın üstünlüğüyle sonuçlandı ancak kupayı daha önce de söylediğimiz üzere İngiltere kazandı. Canlı yayınlanan bu ilk maç oldukça fazla ilgi görmüştü. BBC, bu sebeple canlı maç yayınına hız kesmeden devam etti ve 3 hafta sonra yine Wembley’de Preston North ile Huddersfield Town arasında oynanan FA Cup finalini de canlı olarak ekranlara getirdi.

Canlı yayınlanan ilk maçı anlatan spiker Thomas Woodrooffe, bu maçı da anlatan isimdi ve uzun süre 0-0 devam eden maçın bitmesine 2 dakika kala, “Eğer maç bitmeden gol olursa şapkamı yiyeceğim” sözlerini sarf etti. O sırada Preston adına sahneye çıkan George Mutch golü attı ve kupayı Preston’a getirdi. Maçtan sonra spiker Woodrooffe’nin bu sözlerini duyan Preston’lu futbolcular, Woodrooffe’a şapka şeklinde bir pasta gönderdiler. Woodrooffe da böylece sözünü tutmuş oldu.