Abdi İpekçi'de yaşanmış unutulmaz 7 tarihi hadise

​Abdi İpekçi'de yaşanmış unutulmaz 7 tarihi hadise
​Abdi İpekçi'de yaşanmış unutulmaz 7 tarihi hadise

Türk sporuna 29 yıl hizmet veren Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yıkım işlemine geçen hafta başlandı. 1989 yılından bu yana faaliyet gösteren 12 bin 500 kişilik salon, bu süreçte birçok önemli organizasyona ev sahipliği yaparken, unutulmaz olaylara da sahne oldu. Abdi İpekçi Spor Salonu denince birçok unutulmaz olay akla gelirken, GZT Spor Servisi olarak bunların içerisinden sadece 7 tanesini sizler için seçtik ve hatırlatmaya çalıştık.

Türk basketbolunda hayati bir öneme sahip olan Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yıkımına geçtiğimiz hafta başlandı. Yıkılan salon arazisinde, Basketbol Gelişim Merkezi adıyla yeni bir tesis inşa edileceği belirtildi.

Unutulmaz müsabakalara imza atılan arazide; salonun yanı sıra alt yapılar için antrenman ve maç sahaları, A Milli Takımları için antrenman salonları, etkinlik ve seminer salonları, kamp merkezi, müze ve halka açık özel alanlar bulunacak.

Yeni tesisin inşaatı, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yıkım ve tahliye çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlatılacak.

3 Haziran 1989 günü Amerikan Harlem Wizards ve Washington Generals takımlarının yaptığı gösteri maçıyla hizmete açılan tesis; ilk olarak 1989-1990 sezonunda Türkiye Basketbol Ligi maçlarına ev sahipliği yaptı.

Abdi İpekçi Spor Salonu, unutulmaz olaylara sahne oldu. İşte o olaylar...

1996 - Anadolu Efes Koraç Kupası

                                    
                                    1995-1996 sezonunda Anadolu Efes, kulüpler bazında ülkemizin o zamana kadar kazandığı en büyük kupa olan Koraç Kupası zaferini yaşarken, kırılma anlarında başrol Abdi İpekçi Spor Salonu’ndaydı. Final serisinde Stefanel Milano ile eşleşen temsilcimiz, İstanbul’daki ilk maçı müthiş bir taraftar desteğini arkasına alarak 76-68 kazandı ve deplasmandaki mücadeleyi 77-70 kaybetmesine rağmen ilk maçtaki skor avantajı ile kupaya uzanarak Türk basketbol tarihinin en önemli zaferlerinden birini elde etti.
1996 - Anadolu Efes Koraç Kupası 1995-1996 sezonunda Anadolu Efes, kulüpler bazında ülkemizin o zamana kadar kazandığı en büyük kupa olan Koraç Kupası zaferini yaşarken, kırılma anlarında başrol Abdi İpekçi Spor Salonu’ndaydı. Final serisinde Stefanel Milano ile eşleşen temsilcimiz, İstanbul’daki ilk maçı müthiş bir taraftar desteğini arkasına alarak 76-68 kazandı ve deplasmandaki mücadeleyi 77-70 kaybetmesine rağmen ilk maçtaki skor avantajı ile kupaya uzanarak Türk basketbol tarihinin en önemli zaferlerinden birini elde etti.
2001 – Avrupa Basketbol Şampiyonası ve Türkiye'nin final oynaması

                                    
                                    Basketbolda Avrupa kıtasının en büyük turnuvası olan Avrupa Basketbol Şampiyonası, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda o zamana kadar düzenlenen en üst düzey organizasyon olarak kayıtlara geçti. Bu şampiyona aynı zamanda ülkemiz basketbolu açısından çıkışa geçtiğimiz dönem olarak nitelendirilebilir. 12 Dev Adam sloganıyla yürütülen tanıtım çalışmaları ve Yugoslavya’ya kaybedilen final karşılaşması sonrası gelen gümüş madalya, ülke basketbolu açısından yeni bir dönemin başladığının habercisiydi.
2001 – Avrupa Basketbol Şampiyonası ve Türkiye'nin final oynaması Basketbolda Avrupa kıtasının en büyük turnuvası olan Avrupa Basketbol Şampiyonası, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda o zamana kadar düzenlenen en üst düzey organizasyon olarak kayıtlara geçti. Bu şampiyona aynı zamanda ülkemiz basketbolu açısından çıkışa geçtiğimiz dönem olarak nitelendirilebilir. 12 Dev Adam sloganıyla yürütülen tanıtım çalışmaları ve Yugoslavya’ya kaybedilen final karşılaşması sonrası gelen gümüş madalya, ülke basketbolu açısından yeni bir dönemin başladığının habercisiydi.
2004 - Eurovision Şarkı Yarışması

                                    
                                    Tarihinde ilk kez Türkiye'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması Abdi İpekçi Spor Salonunda yapıldı. Sema gösterisi ve çini projeksiyonları ile başlayan programda teknik ve organizasyon kusursuzdu, puanlama öncesi sahneye çıkan Anadolu Ateşi ekibi de beğeni topladı. Organizasyonun sunuculuğunu Meltem Cumbul ve Korhan Abay üstlendi. Athena, “For Real” şarkısı ile Türkiye’ye dördüncülüğü getirdi.
2004 - Eurovision Şarkı Yarışması Tarihinde ilk kez Türkiye'de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması Abdi İpekçi Spor Salonunda yapıldı. Sema gösterisi ve çini projeksiyonları ile başlayan programda teknik ve organizasyon kusursuzdu, puanlama öncesi sahneye çıkan Anadolu Ateşi ekibi de beğeni topladı. Organizasyonun sunuculuğunu Meltem Cumbul ve Korhan Abay üstlendi. Athena, “For Real” şarkısı ile Türkiye’ye dördüncülüğü getirdi.
2007 - NBA Europe Live Efes Pilsen - Minnesota Timberwolves 

                                    
                                    NBA Europe Live Tour kapsamında Türkiye'ye gelen Minnesota Timberwolves ülkemizi ziyaret eden ilk NBA takımı oldu. NBA antrenmanlarını Türkiye’de tamamlayan Timberwolves, 6 Ekim 2007 Efes Pilsen ile Abdi İpekçi Spor Salonunda özel bir maç oynadı. Bu müsabaka, bir Türk takımının bir NBA takımı ile oynadığı ilk maç olarak tarihe geçti.
2007 - NBA Europe Live Efes Pilsen - Minnesota Timberwolves NBA Europe Live Tour kapsamında Türkiye'ye gelen Minnesota Timberwolves ülkemizi ziyaret eden ilk NBA takımı oldu. NBA antrenmanlarını Türkiye’de tamamlayan Timberwolves, 6 Ekim 2007 Efes Pilsen ile Abdi İpekçi Spor Salonunda özel bir maç oynadı. Bu müsabaka, bir Türk takımının bir NBA takımı ile oynadığı ilk maç olarak tarihe geçti.
2010 - Dünya Basketbol Şampiyonası

                                    
                                    2010 yılında Abdi İpekçi Spor Salonu milli takımlar seviyesinde en önemli organizasyonun bir parçası oldu. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası süresince; Amerika Birleşik Devletleri, Slovenya, Brezilya, Hırvatistan, İran ve Tunus’un yer aldığı B Grubu maçlarına ev sahipliği yapan salon, ülkemizin final oynadığı bu organizasyonda da yer alarak, bir kez daha önemli takımlarla Türk ve yabancı basketbol severleri buluşturdu. 

  
ABD'nin kadrosunda Kevin Durant, Derrick Rose, Russell Westbrook, Rudy Gay, Andre Iguodala, Stephen Curry, Kevin Love, Lamar Odom gibi isimler vardı.
2010 - Dünya Basketbol Şampiyonası 2010 yılında Abdi İpekçi Spor Salonu milli takımlar seviyesinde en önemli organizasyonun bir parçası oldu. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası süresince; Amerika Birleşik Devletleri, Slovenya, Brezilya, Hırvatistan, İran ve Tunus’un yer aldığı B Grubu maçlarına ev sahipliği yapan salon, ülkemizin final oynadığı bu organizasyonda da yer alarak, bir kez daha önemli takımlarla Türk ve yabancı basketbol severleri buluşturdu. ABD'nin kadrosunda Kevin Durant, Derrick Rose, Russell Westbrook, Rudy Gay, Andre Iguodala, Stephen Curry, Kevin Love, Lamar Odom gibi isimler vardı.
2012 - FIBA Kadınlar Euroleague Final

                                    
                                    Avrupa’nın en büyük kupası konumunda olan FIBA Kadınlar Euroleague Final 8, Galatasaray Medical Park'ın ev sahipliğinde Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlendi.
2012 - FIBA Kadınlar Euroleague Final Avrupa’nın en büyük kupası konumunda olan FIBA Kadınlar Euroleague Final 8, Galatasaray Medical Park'ın ev sahipliğinde Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlendi.
2016 – EuroCup Final Müsabakası

                                    
                                    Avrupa’nın kulüpler bazında en prestijli iki kupasından biri olan EuroCup’ın 2016 final serisinin rövanş müsabakasında Galatasaray, Fransa’nın Strasbourg ekibini mağlup ederek tarihinin ilk EuroCup zaferini elde etti.
2016 – EuroCup Final Müsabakası Avrupa’nın kulüpler bazında en prestijli iki kupasından biri olan EuroCup’ın 2016 final serisinin rövanş müsabakasında Galatasaray, Fransa’nın Strasbourg ekibini mağlup ederek tarihinin ilk EuroCup zaferini elde etti.