Abdi İpekçi'nin yerine ne yapılacak?

​Abdi İpekçi'nin yerine ne yapılacak?
​Abdi İpekçi'nin yerine ne yapılacak?

Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’su Ömer Onan, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yerine yapılacak projeyi anlattı.

Türkiye Basketbol Federasyonu CEO’su Ömer Onan, Abdi İpekçi Spor Salonu'nun yerine yapılacak olan proje hakkında önemli açıklamalarda bulundu.İşte Ömer Onan'ın Fanatik'te yer alan röportajı;

Yapımı 10 yılda tamamlanan Abdi İpekçi Spor Salonu, 3 Haziran 1989’da Harlem Wizards-Washington Wizards gösteri maçıyla açıldı. ‘Basketbol mabedi’ olarak bilinen spor salonundaki ilk milli maç ise 1992 yılında Türkiye-Belçika arasında oynandı.

Birçok şampiyonluğa, birçok spor branşına ve birçok ünlüye ev sahipliği yapmış salonun 29 yıllık serüveni tamamlandı.Ömer Onan proje hakkında bilgi verdi.Neden Abdi İpekçi’nin yerine böyle bir merkez yapmaya karar verdiniz?

Abdi İpekçi 20 sene Türk basketbolunun hizmetindeydi. Muhakkak herkesin bir anısı vardır. Avrupa finalleri, kupa finalleri oldu burada. Herkesin güzel anıları vardır. Bilet alıp maça gelen binlerce insan burada heyecan yaşadı. Bir tarih yatıyordu Abdi İpekçi’de... Salon zaten çok eskimişti. Çatı neredeyse üstümüze yıkılacaktı. Tesisleşme çok önemli. Basketbol çok başarılı ve önemli bir branş fakat en ufak bir tesis yok. Bu sorun çok önceden çözülmeliydi. Bize nasip oldu. Başkan Hidayet Türkoğlu da bu proje için çok uğraştı.

Senin unutamadığın maçlar hangileri?

Benim de burada unutamadığım anılar var. Efes Pilsen forması giyerken 1999-2000 sezonu’nda Asvel’i yenip Final-Four’a kalmıştık. Salonda ve salonun etrafında binlerce insan vardı. İnanılmaz bir coşku ve mutluluk yaşandı. O günü unutamam. Bir de Fenerbahçe’de oynarken 100. yılımızda Abdi İpekçi’de Efes Pilsen’i yenip şampiyonluğa ulaşmıştık. Benim için çok önemli bir gündü. Avrupa Şampiyonası finali de burada oynandı ve ikinci olduk. Unutamayacağım bir çok maç var.

‘Haftanın 7 günü yaşayan bir yer olacak’

Bu merkezde tam olarak neler olacak?

Proje tam olarak bitmedi ama burada bir tane salon olacak. Kapasitesi değişebilir. 10 bin kişilik de olabilir, 5 bin kişilik de.

Burada Galatasaray ve Anadolu Efes oynuyordu. Galatasaray’ın kendi salon projesi var. Anadolu Efes de Sinan Erdem’de oynuyor. 16 bin kişilik bir salon. Ama isterlerse burayı da kullanabilirler.

Ayrıca bir tane otel yapacağız. Bütün alt yapı milli takımlarımız burada kamp yapacak. İstanbul’a deplasmana gelen takımlar da isterlerse burada konaklayabilirler. Çünkü biz kamplarda konaklama için ciddi paralar ödüyoruz. Bu sorun çözülecek.

Konferans salonları, hakem ve antrenör eğitim merkezleri olacak. Rehabilitasyon merkezi, sağlık merkezi, fitness salonu ve tabii ki ofisler olacak.

A Milli Takım için de ayrı bir tesis yapılacak.

Bir de il genelinde bütün altyapı maçlarını burada oynatmak istiyoruz. Baktığınız zaman Caferağa’da ya da başka bir salonda altyapı maçları çok kalabalık oluyor. 5 ya da 7 tane yan yana salon yapacağız. 500-1000 kişilik portatif tribünler olacak. Aynı anda 3-4 tane altyapı maçı burada oynanabilecek.

Kafeteryalar ve sosyal alanlar da olacak. Kısacası burası bir basketbol merkezi olacak. Biz yaşayamadık ama ağabeylerimiz anlatır, işi olmayan bile Spor ve Sergi Salonu’na gidermiş. Orada mutlaka bir maç ya da tanıdık görürmüş. Orada sohbet edip sosyalleşirlermiş. Abdi İpekçi de böyle bir basketbol merkezi ve sosyalleşme alanı olacak. Haftanın 7 günü yaşayan bir yer olacak. Buralardan geçerken gelirseniz illa ki bir maça ya da tanıdık birilerine rastlayacaksınız.