Alex Ferguson'u ve Kenny Dalglish'i yetiştiren adam: Douglas Smith

​Alex Ferguson'u ve Kenny Dalglish'i yetiştiren adam: Douglas Smith
​Alex Ferguson'u ve Kenny Dalglish'i yetiştiren adam: Douglas Smith

Douglas Smith ismi futbolla ilgilenen birçok kişi için bile pek bir anlam ifade etmeyebilir ancak İskoç futbolunu bir vücut olarak düşünürsek, Douglas Smith o vücudun beynidir. İşte Alex Ferguson’u, Kenny Dalglish’i, David Moyes’u yetiştiren hocaların hocası Douglas Smith…

"Douglas Smith beni çok etkileyen, harika bir insandı. Bizi yalnızca futbol konusunda eğitmiyordu, aynı zamanda disiplin, tertip, düzen, zamanın doğru kullanımı, küfretmemek, sportmenlik ve nasıl rekabetçi olunur gibi hayat derslerini de zihnimize işliyordu."

Manchester United’ın efsanevi teknik direktörü Alex Ferguson böyle tarif ediyordu Douglas Smith’i. Şimdi sizlere futbola hakim olan herkesin bildiği İskoç futbolunun efsanelerini sayalım. Matt Busby, Bill Shankly, Jock Stein, Denis Law, Archie Gemmil, Kenny Dalglish ve Alex Ferguson. Bu saydığım isimler hem futbolculuğu hem de teknik adamlığı dönemde İskoç futboluna damga vurmuş isimlerdir. Bu efsanelerin her birine kahramanlarının kim olduğu sorulduğunda verecekleri tek ve ortak bir yanıt vardır: Douglas Smith.

İskoç futboluna damga vuran efsane isimlerin başarı merdivenlerini tek tek çıkmasında en büyük pay sahibi kuşkusuz Douglas Smith’tir. Ferguson’un Manchester U,nited’ını izlemek için Old Trafford’un daimi ziyaretçilerinden olan Douglas Smith, Everton maçlarını izlemek üzere neredeyse her maç haftası Goodison Park’a da gidiyordu. yatını değiştirdiği bir başka adam olan David Moyes’in üzerinde de çok hakkı vardı, ama her zaman yaptığı gibi hakkını istemiyor, daha fazlasını vermeye çalışıyordu.

Alex Ferguson Hampden Park’ta açılan İskoçya futbolu sergisinde Douglas Smith’in portresi önünde.
Alex Ferguson Hampden Park’ta açılan İskoçya futbolu sergisinde Douglas Smith’in portresi önünde.

Cambridge mezunu Douglas Smith’in hayatının değişmesi askerde ayağının kırılmasıyla başlar. Bu olay yaşandığında henüz 23 yaşında olan Douglas Smith’in kaza nedeniyle futbol kariyeri sona erer. İçindeki futbol tutkusunu tatmin edecek ikame bir yol arayan Douglas, kurulduğu günden bu yana hiç maç kazanamamış olan bir kasaba takımına maddi katkı vererek başlar işe. Zamanla takımın teknik ve taktik antrenmanlarını da üstlenen Douglas Smith’in geleceği inşa etmeye uzanan yoldaki ilk hamlesi, takım kadrosunu belirleme yetkisine sahip olan yaşça büyük futbolcuları diğerleriyle eşitlemek olur. Yaptıklarıyla genç futbolculara adeta bir sihirli değnekle dokunan bu genç teknik adam, genç oyuncuların kısa zamanda muhteşem bir sıçrama yapmalarına vesile olur.

Yeteneklerini parlattığı bu genç oyuncu grubuyla kısa zamanda yerel ligin en iyi takımı haline gelen Drumchapel Amateurs takımı 10 yıl boyunca yarıştıkları şampiyonalarda kazanabilecekleri 20 kupanın 13’ünü alır. Bu başarı ülkenin büyük takımlarının ve önemli futbol adamlarının dikkatini çeker. Douglas Smith’in takımının maçlarını artık büyük takım yöneticileri ve yetenek avcıları takip etmeye başlar.

DOUGLAS SMİTH NASIL BİR EĞİTİMCİYDİ?

Antrenörlük eğitimi olmayan Douglas Smith, aslında çok basit ve farklı bir yol bulmuştu. Futbolcularının nasıl futbol oynadığına karışmayan Smith, onlardan kendilerini en doğru şekilde ifade ederek oynamalarını istiyor, taktik konusunda asla bir şey söylemiyordu. Öğrencilerinin söylediğine göre, kariyeri boyunca bir kez bile bağırmamıştı. Eğer hoşuna gitmeyen bir şey varsa, yalnızca "Hayal kırıklığına uğradım" diyordu ve onu tanıyanlar, eğer söz konusu Douglas Smith’se bu sözü duymanın zaten olabilecek en utanç verici şey olduğunu biliyorlardı. Yaptığı en özel ve en farklı iş ise, hayatında Glasgow’dan başka şehir görmemiş olan 14-16 yaş aralığındaki çocukları Milano’ya, Moskova’ya, Barcelona’ya götürerek, bu şehirlerdeki kulüplerin genç takımlarıyla hazırlık maçı oynatmaktı. Tüm bunlar 50’li ve 60’lı yıllarda oluyordu, Douglas Smith çoktan zamanın ötesine geçmişti.

Douglas Smith’in bu uygulamaları hakkında Ferguson yıllar sonra şöyle demiştir: "Çok zengin olması sayesinde bize yardımcı oluyordu, ama mesele sadece para değildi, bize çok ama çok fazla zaman ayırıyordu. O yıllarda yaptığımız bu seyahatler ve yaptığımız maçlar hepimizin ufkunu oldukça genişletmişti." Ferguson’un Douglas Smith ile tanışması da oldukça tuhaf bir hikayedir. Alex Ferguson, herkesin girmek için can attığı Douglas Smith’in takımından davet alır ancak okul arkadaşlarından ayrılmak istemediği için reddeder. Bir gün evlerinin kapısı çalar, gelen yaşadıkları kasaba Govan’ın en büyük tersanesinin varislerinden biri olan Douglas Smith’tir. Babası, şehirdeki tersanelerden birinde çalışan genç Alex Ferguson, ayağına kadar gelen Smith’i kıramaz ve o gün belki de dünya futbol tarihinin dönüm noktası olur.

Douglas Smith’in dünya yıldızlarını yetiştirdiği Drumchapel Amateurs hiçbir zaman profesyonel düzeyde bir takım olmadı. Çünkü Douglas Smith’in tutkusu buna izin vermedi. O futbolun amatör ruhuna inananlardandı. Geçtiğimiz 50 yılda yetiştirdiği futbolculardan en az 300’ü profesyonel oldu, bunların 29’u İskoçya’da ulusal takıma kadar yükseldi. Yukarıda saydığımız Ferguson, Dalglish, Moyes, Gemmill, Gray gibi efsanevi isimler onun öğrencisiydi. Hepsi, hayata dair öğrendikleri pek çok şeyin kaynağının bu küçük amatör kulüp olduğunu söyler. Yıllar boyunca tutkusundan ve hayalinden hiçbir zaman vazgeçmeyen Douglas Smith şöyle der:

  • "Birlikte çalıştığım çocuklardan kendimi en fazla iki ya da üç yaş büyük hissediyorum. Bunun için hep gençlerle çalıştım. Onlar benim hayatımdı ve ben çok şanslı bir adamdım."

2004 yılında 76 yaşındayken hayata gözlerini yuman Douglas Smith’i yetiştirdiği efsanevi isimler son yolculuğuna uğurladı.