Ali Koç’un ‘otobüs kararı’ mobbing olabilir mi?

Akhisar mağlubiyetinin ardından Fenerbahçe teknik heyeti ve futbolcular İstanbul'a otobüsle döndü.
Akhisar mağlubiyetinin ardından Fenerbahçe teknik heyeti ve futbolcular İstanbul'a otobüsle döndü.

Kulüp tarihinin en başarısız dönemlerinden birini yaşayan Fenerbahçe’de, dün akşam oynanan Akhisar maçında alınan mağlubiyet tüm camianın tepkisiyle karşılaştı. Oyuncuları ‘ruhsuz olmakla’ suçlayan taraftarların ardından Ali Koç da tavır koyarak, futbolcular ve teknik heyetin İstanbul’a uçak yerine otobüsle dönmesini kararlaştırdı. Peki bu karar hukuki mi?

Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig'in 15. haftasında Akhisarspor'a deplasmanda 3-0 yenilerek ligde 16. sıraya geriledi. Düşme hattına giren sarı lacivertlilerde Başkan Ali Koç'un 'takım İstanbul'a otobüsle dönecek' şeklinde verdiği karar, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Sosyal medya üzerinde birçok kullanıcı bu kararın hukuki bir zemini olmadığını ve hatta ‘mobbing’ olarak değerlendirilebileceğini ifade ederek tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı. Konuyu yetkin kaynakların yorumuyla zenginleştirmek isteyen ‘yenisafak.com’, spor hukuku konusunda Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Avukat Mert Yalçın’a danıştı.

Avukat Mert Yalçın.
Avukat Mert Yalçın.

Avukat Mert Yalçın’a göre söz konusu uygulamanın ‘mobbing’ sayılmayacağını ifade ederek, ‘Mobbing, tanımı halen net olarak belirlenemeyen, sınırları çizilemeyen bir kavram. Ancak kısaca tanımlamak gerekirse, sistemsel eylemler ürünü diyebiliriz. Tek bir eylem mobbing olarak nitelendirilemez.’ Açıklamasında bulundu.

Mert Yalçın ayrıca, oyuncu ve teknik direktörlerin sözleşmelerinde ‘yolculuk kurallarına’ ilişkin maddeler olabileceğini de ekledi. Yalçın’a göre, Ali Koç’un kararında hukuki bir problem söz konusu değil.