Avrupa Süper Ligi nedir?

Avrupa'nın 12 kulübünün gece yarısı yaptığı bildiriyle Avrupa Süper Ligi kuruldu.
Avrupa'nın 12 kulübünün gece yarısı yaptığı bildiriyle Avrupa Süper Ligi kuruldu.

İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 kulübün "Avrupa Süper Ligi" adıyla yeni bir turnuva düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi. Bir süredir konuşulan konunun resmiyete dökülmesinin ardından 12 kulübe ve yeni oluşuma futbol ve siyaset dünyasından tepki mesajları yağdı.

19 Nisan 2021... Avrupa futbol camiasının unutamayacağı bir gece... 12 kulüp; Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, Milan, Inter, Juventus, Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid, gece yarısı bildirisiyle FIFA ve UEFA'ya resmen darbe yaparak Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğunu ve 3 takımın daha ekleneceğini açıkladı. Resmî açıklamanın ardından futbol dünyasının yanı sıra siyasilerden de tepki mesajları geldi.

Kurucu kulüplere 3,5 milyar euro

Yapılan açıklamaya göre, Avrupa Süper Ligi'nin 15 kurucu üyesine toplam 3,5 milyar euro ödenecek. Yeni ligin kuruluş amacı ise; giderek düşen Avrupa futbolunun kalitesini en iyi seviyeye getirmek, büyük kulüplerin ve oyuncuların düzenli olarak rekabet etmesini sağlamak olarak belirtildi.

  • Statü nasıl olacak?
  • Kurucu 12 takıma 3 kulübün daha eklenmesiyle Ağustos ayında başlayacağı bildirilen Avrupa Süper Ligi'nde, 15 sabit (kurucu üyeler) + 5 farklı takım yer alacak.
  • 20 takım, onarlı 2 gruba ayrılacak. Her takım 18 maç oynayacak. Grubunu ilk 3'te bitiren takımlar direkt çeyrek finale yükselecek. 4 ve 5. bitirenler ise çeyrek final için play-off oynayacak.
  • Çeyrek final ve yarı final karşılaşmaları çift maç, final ise Mayıs ayında tek maç üzerinden yapılacak.

İlk başkan Perez

Avrupa Süper Ligi'nin ilk başkanı, Real Madrid Başkanı Florentino Perez oldu. Perez, ilk açıklamasında dünyada 4 milyardan fazla futbolsever olduğunu belirtti ve

"Futbola her seviyede yardımcı olacağız ve onu hak ettiği yere götüreceğiz. Futbol dünyadaki tek küresel spor. Büyük kulüpler olarak bizim sorumluluğumuz 4 milyardan fazla taraftarın isteğine cevap vermektir." dedi.

Yerel lig yönetimleri karşı çıkıyor

Yeni kurulan Avrupa Süper Ligi'ne FIFA ve UEFA'nın yanı sıra Avrupa'nın önemli liglerinin federasyonları da karşı çıkıyor. İngiltere Futbol Federasyonu, İngiltere Premier Lig, İspanya Futbol Federasyonu, La Liga, İtalya Futbol Federasyonu ve Serie A yönetimleri, ortak bir bildiri yayımlayarak Süper Lig projesine karşı çıktı. Türkiye Süper Ligi Kulüpler Birliği de, yeni oluşumun karşısında olduğunu belirten bir açıklama yayınladı.

  • FIFA ve UEFA'dan yaptırımlar
  • FIFA ve UEFA, Avrupa Süper Ligi'nde yer alacak takımlara ciddi yaptırımlar yapacak. Bu kulüpler ve kulüplerde oynayan futbolcular, yerel ligler dâhil FIFA ve UEFA'nın hiçbir organizasyonunda yer almayacak. Yeni ligin başkanı Florentino Perez'den bu kararla ilgili bir rest geldi. Perez; futbolcuların Dünya Kupası'na katılmaları engellenirse gerekirse kendi dünya kupalarını organize edebileceklerini söyledi.

Siyasetçilerden tepkiler

FIFA ve UEFA'ya yapılan Avrupa Süper Ligi darbesi, hükümetlerin de tepkisini çekti. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, yeni lig için "Yıkıcı olur" ifadesini kullandı. Johnson, yeni turnuvanın yerel liglere darbe vuracağını ve ülke genelinde taraftarları endişeye sürükleyeceğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, bu konuda FIFA ve UEFA'nın yanında. Macron, Fransa kulüplerini Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı reddetmeye davet etti.

PSG, Bayern Münih ve Borussia Dortmund reddetti

Avrupa Süper Ligi'ne destek vermeyen dev kulüpler de var. Bunlar PSG, Bayern Münih ve Borussia Dortmund. Dortmund Ceo'su Hans-Joachim Watzke, Bayern Münih ile birlikte yeni kurulan Avrupa Süper Ligi'ne katılmayacaklarını açıkladı.

  • FIFA görüşmeye açık
  • Avrupa Süper Ligi'ni 'ayrıştırıcı bir unsur' olarak gören FIFA, "Avrupa'dan kopanların ligine" destek vermeyeceğini açıkladı. Futbolun birliğinin korunmasını görüşmek amacıyla tüm tarafların katılımıyla bu konuların bir kez daha masaya yatırılması gerektiğini de belirten FIFA, gerekirse yasal, sportif ve diplomatik yöntemleri kullanmaktan çekinmeyeceğini duyurdu.