Paralimpik Yüzme'nin 'usta-çırak' ikilisi: Beytullah Eroğlu ve Koral Berkin Kutlu

Koral Berkin Kutlu (solda) ve Beytullah Eroğlu
Koral Berkin Kutlu (solda) ve Beytullah Eroğlu

Dünya ve Avrupa şampiyonluğu bulunan Paralimpik Milli Yüzücü Beytullah Eroğlu ile 2 dünya ikinciliği bulunan Paralimpik Milli Yüzücü Koral Berkin Kutlu, Dünya Şampiyonası ve 2024 Paris Paralimpik Oyunları'na hazırlanıyor. ‘Usta – çırak’ benzetmesi yapılan iki milli sporcu, kariyerleri ve hedefleriyle ilgili Zpor’a açıklamalarda bulundu.

Paralimpik Milli Takımımızın yüzücüleri Beytullah Eroğlu ve Koral Berkin Kutlu, uluslararası turnuvalardaki başarılarıyla adlarından söz ettiriyor. Konya’da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’nda altın madalya kazanan ve 2024 Paris Paralimpik Oyunları için hazırlıklarını sürdüren ‘usta – çırak’; spora nasıl başladıkları, nasıl ilerledikleri, karşılaştıkları zorluklar ve hedefleriyle ilgili Zpor’un sorularını yanıtladı.

Beytullah Eroğlu
Beytullah Eroğlu
Koral Berkin Kutlu
Koral Berkin Kutlu
  • - Spora başlamaya nasıl karar verdiniz?
  • Beytullah Eroğlu: Milli Takım Eski Antrenörü Osman Çullu, engelli sporcu arayışları için okulları ziyaret ediyordu. Benim okuluma geldiğinde beni seçti, Ailem de beni spora yönlendirmek istiyordu. Bu vesileyle spora başladım.
  • Koral Berkin Kutlu: Spora 9 yaşımda başladım, önce birkaç farklı havuzda çalışmayı denedim ama su korkum olduğu için ilerleme kaydedemedim. Sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’ne çağrıldım. Burada görev yapan antrenörlerimle sadece hafta sonları çalışarak kısa zamanda yüzmeyi öğrendim ve kendimi olimpik yüzme havuzunda buldum. Daha sonra performansımı her yarışta artırarak milli takım sporcusu oldum.
  • - En büyük destekçiniz kim oldu?
  • Beytullah Eroğlu: En büyük destekçim her zaman ailem oldu. Özellikle babam çok arkamda durdu. Bugünlere onun sayesinde geldim. 7 yıl boyunca can simidiyle yüzdüm. Pes etmek istediğimde babamın telkinleri ve teşvikiyle ayakta kaldım.
  • Koral Berkin Kutlu: En büyük destekçim tabii ki önce ailem oldu. Daha sonra beni çalıştıran antrenörlerim, arkadaşlarım, kulübüm bana çok destek verdiler. Onlar sayesinde her yarış öncesi motivasyonum tazeleniyor ve kendimi iyi hissediyorum.
Beytullah Eroğlu
Beytullah Eroğlu
Koral Berkin Kutlu
Koral Berkin Kutlu
  • - Hiç pes etmeyi düşündünüz mü?
  • Beytullah Eroğlu: Bu tür performans sporları gerçekten çok yorucu. Eğitim hayatıyla da birleşince şartlar daha da zorlaşıyor. O zamanlar bırakmayı düşündüm ama dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçi amcam Şeref Eroğlu (Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı) bana çok destek oldu. Bana, “Pes ettiğin zaman kaybettiğin sen olursun” derdi. “Kaybettiğin her antrenman için rakiplerin üzerine koyacak ve geride kalan sen olacaksın.” derdi. Ben her vazgeçmeyi düşündüğümde amcamın dediklerini hatırladım ve daha güçlü şekilde ayağa kalktım.
  • Koral Berkin Kutlu: Çok kez vazgeçmeyi düşündüm, hatta pek çok akşam ağladığım bile oldu. Sürekli, “Artık çok yoruldum, ağır geliyor, bırakmak istiyorum.” dedim. Ailem olmasaydı bırakmıştım. Beni en çok onlar destekledi ve devam etmemi sağladı.
  • - Size ‘usta-çırak’ yakıştırması yapılıyor. Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Beytullah Eroğlu: Berkin’in ilk antrenmanını dün gibi hatırlıyorum. İlk gün anladım Berkin’in büyük başarılar elde edeceğini. Elimden gelen bütün desteği verdim, bütün bildiklerimi anlattım. Aynı kulvarda antrenman yaptık, aynı odada kaldık. Sosyal hayatta hep abi-kardeş gibiydik. Benim rekorlarımı kıran, benim çırağım oldu. Bundan büyük gurur duyuyorum.
  • Koral Berkin Kutlu: Bize bu şekilde denmesi hoşumuza gidiyor, biz Beytullah abi ile kardeş gibiyiz, onunla tanıştığım ilk günden beri her konuda çok yardımcı oldu, tüm bilgi ve birikimini bana aktardı, her zaman yanımda oldu, o benim Ustam, kaptanım, dert ortağım ve en önemlisi de abim.
Beytullah Eroğlu
Beytullah Eroğlu
Koral Berkin Kutlu
Koral Berkin Kutlu
  • - Engelli bireyler olarak sizi en çok ne zorluyor?
  • Beytullah Eroğlu: Ben yürüyen bir engelli olduğum için çok fazla zorlukla karşılaşmıyorum açıkçası. Devletimizin imkanları iyi ve tesisimizin kapıları tüm engellilere açık. Bütün engelliler bu imkanlardan faydalanıyor. Benim de sürekli yanımda destekçilerim var. Kendi ihtiyaçlarımı da kendim karşılayabiliyorum. Bu yüzden fazla zorlukla karşılaştığımı söyleyemem.
  • Koral Berkin Kutlu: Beni eskiden en çok zorlayan şeyler insanların bakış açılarıydı. “Sen yapamazsın, nasıl yüzeceksin gibi şeyler diyen negatif insanlar vardı ama bunlara kulak asmamayı öğrendim ve sanırım onlar da neler başardığımı görüp her şeyi başarabileceğimi öğrendiler.
  • - İslami Dayanışma Oyunları sizin için nasıl geçti?
  • Beytullah Eroğlu: İslami Dayanışma Oyunları’nda beklediğimiz gibi bir performans gösterdik. Bayrağımı dalgalandırdık ve İstiklal Marşımızı okuttuk. Bu organizasyonun önemi benim için çok büyüktü. Dünyanın her yerinde marşımızı söyletip bayrağımı dalgalandırdım ama bunu kendi evimde ilk kez başardım. Bu benim için ayır bir onur ve gururdu.
  • Koral Berkin Kutlu: İslami Dayanışma Oyunları benim için mükemmeldi, Tokyo Paralimpik Oyunları’nın benzeri hazırlanmış, güzel bir yarış ortamı oluştu. 3 altın ve 1 bronz madalya ile yarışmayı tamamladım. Her yarışta kendi en iyi derecemi yapmak benim için çok önemli. Konya’da da derecelerimi tazeleyerek başarılı bir süreç geçirdim.
Beytullah Eroğlu
Beytullah Eroğlu
Koral Berkin Kutlu
Koral Berkin Kutlu

  • - Çalışmalarınız nasıl gidiyor?
  • Beytullah Eroğlu: Şu an sezon başı olduğu için yoğunluğumuzu günden güne artırıyoruz. Yüksek metrajlı yüzüyoruz. Müsabaka dönemlerimize göre de antrenman programımızı ayarlıyoruz. Şu an haftada 8 antrenman yapıyoruz ve günde 5 km yüzüyoruz. Bunlar haricinde fitness antrenmanı da yapıyoruz.
  • Koral Berkin Kutlu: Bir süre dinlendikten sonra 6 Eylül’de yeniden çalışmalara başladım. Haftanın 6 günü her zamanki gibi su antrenmanlarıma devam ediyorum. Kara ve fitness antrenmanlarımı da ihmal etmiyorum. Yoğun bir şekilde çalışıyorum.
  • - Kısa ve uzun vadede hedefleriniz neler?
  • Beytullah Eroğlu: 2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda madalya almak istiyorum. Uzun vadeli olaraksa; ben İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nden mezunum. Sporun içinde kalarak, gelecek nesillere bilgi ve tecrübelerimi aktararak Türk sporunun ileriye gitmesini istiyorum.
  • Koral Berkin Kutlu: Kürsü benim en çok sevdiğim yer. Derecelerimi geliştirerek önümüzdeki Dünya Şampiyonası’nda kürsüdeki yerimi değiştirmek, altın madalya alabilmek en yakın hedefim. 2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda da yine altın madalya alabilmek, orada bayrağımızı göndere çekip marşımızı okuyabilmek istiyorum.