Bir Anadolu efsanesi: Trabzonspor

Bir Anadolu efsanesi: Trabzonspor
Bir Anadolu efsanesi: Trabzonspor

Müzesinde 6 şampiyonluk kupası bulunan Trabzonspor oynadığı futbol ve ortaya koyduğu azimle her daim ayakta alkışlanmayı başardı. İşte bordo-mavili camianın yüzünü güldüren son zaferin detayları…

Türkiye'de futbol yalnızca İstanbul sınırlarında hakimken; bu algıyı Anadolu Kaplanı Trabzonspor yerle bir etti. 1975-76 sezonunda Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın önünde şampiyonluk kupasına ulaşan Trabzonspor, Türk futbol tarihi için dev bir adım atmış oldu.

Türk futbolunda bir ilk

Bordo-mavili ekip eski adıyla 1. Futbol Ligi’nde şampiyonluğa ulaşan ilk Anadolu takımı unvanının sahibi oldu. Şampiyonluğun ardından ligde bordo-mavi bir fırtına esmeye başladı.

6 şampiyonluk başarısı

İlk şampiyonluğun ardından Trabzonspor 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-81 yıllarında mutlu sona ulaştı. Üst üste elde etiği başarılarla dikkat çeken ve şampiyonluk sayısını 5’e çıkartan Trabzonspor son olarak 1983-1984 sezonunda mutlu sona ulaştı.

Duraklama dönemi

Trabzonspor'un efsane kadrosu.
Trabzonspor'un efsane kadrosu.

Trabzonspor, 1983-84 sezonunda teknik direktör Ahmet Suat Özyazıcı önderliğinde şampiyonluk kupasını kaldırdı. Bu başarının ardından Trabzonspor büyük bir duraklamaya geçti. Kimi bu durumun üst üste gelen başarıların rehaveti olabileceğini söyledi kimi ise bir uğursuzluğun hakim olduğundan dert yandı.

Ligin rengi

33 yıl önce yaşanan bu coşkunun ardından Trabzonspor her zaman ligin rengi oldu. Trabzonsporsuz bir ligin kesinlikle tadı tuzu olmaz. Bordo-mavili ekip daima şampiyonluk hattında yer alıp, oynadığı başarılı futbolla futbolseverlere keyif vermiştir.

Başarıyı taçlandırdı

1983-84 sezonunda Trabzonspor başarısını Türkiye Kupası şampiyonluğuyla taçlandırdı.

Efsane takımın efsane kadrosu

1983-1984 sezonunun efsane kadrosu şu isimlerden oluşuyor; Ali Yıldız, Bahaddin Güneş, Gökhan Ersoy, Güngör Şahinkaya, Hasan Şengün, Hasan Vezir, İhsan Derelioğlu, İskender Günen, İsmail Hakkı Yılmaz, İsmail Hamarat, Kemal Serdar, Lemi Çelik, Levent Erköse, Mehmet Köroğlu, Metin Bak, Metin Yüce, Mustafa Gedik, Necati Özçağlayan, Osman Denizci, Osman Nuri Şahinoğlu, Ömer Alper Boğuşlu, Raci Özkara, Selami Güven, Sinan Ünal, Şenol Güneş, Şenol Ustaömer, Tuncay Soyak, Torgay Semercioğlu, Turgut Kural, Yaşar Alemdaroğlu, Zeki Çakır.

34 maç 18 galibiyet

Trabzonspor, 1983-84 sezonunda çıktığı 34 maçta 18 galibiyet, 14 beraberlik ve 2 mağlubiyetle 50 puan topladı. Bordo-mavili takımı 45 puanlı Fenerbahçe takip etti.

Erken veda

1983-84 sezonunda Trabzonspor aynı zamanda UEFA Kupası'nda mücadele etti. Anadolu Kaplanı, Inter'i ilk maçta 1-0 mağlup etti. Deplasmandaki mücadeleden 2-0'lık mağlubiyetle ayrılan Trabzonspor, Avrupa arenasına erkenden havlu atmış oldu.

Hasan Şengül’den 14 gol

Bordo-mavili takımın şampiyonluğunda en önemli paya sahip isimlerin başında bordo-mavili forma ile 14 gol atan Hasan Şengün geliyor. Şengün'ü 8 gollü Tuncay Soyam takip etti.

Yarıştan kopmadı

Bordo-mavili camia bu başarının sonraki yıllarda da geleceğini umut ediyordu. Ancak çoğu kez Trabzonspor yarışı sonuna kadar kovalamasına rağmen sezon sonunda mutlu sona ulaşamadı.

Şampiyonluk hesapları

Trabzonspor, Süper Lig'in 16. haftasında Bursaspor'u 1-0 mağlup etti. (Fotoğraf: AA)
Trabzonspor, Süper Lig'in 16. haftasında Bursaspor'u 1-0 mağlup etti. (Fotoğraf: AA)

2017-2018 sezonunda ise 16 hafta geride kaldı. Geride kalan 16 haftada Trabzonspor 8 galibiyet ve 4 beraberlikle 28 puan topladı. Bordo-mavili ekip ligin ikinci yarısında yakalayacağı istikrarlı sonuçlarla ligi zirvede tamamlamanın hesaplarını yapıyor.