Christian Horner'in geleceği tehlikede mi?

Red Bull Patronu Christian Horner
Red Bull Patronu Christian Horner

Formula 1’de her pilotun geleceği performansına bağlıdır, tabii sponsorlar da önemlidir. Peki, takım patronlarının geleceği sadece şampiyonluğa veya başarıya mı bağlı?

2021 Formula 1 sezonu, kesinlikle turbo-hibrit çağının başlangıcından bu yana en heyecan verici sezon olarak akıllara kazındı bile. Max Verstappen 8 puan farkla pilotlar şampiyonasında, Mercedes ise 5 puan farkla takımlar şampiyonasında lider. Kimin podyumun en üstüne çıkacağını öğrenmemiz için sadece iki haftamız kaldı.

Ancak, bu sezonun nasıl geliştiğine baktığımızda, kesinlikle herhangi bir Netflix dizisinden farksız değildi.

Zaten Drive to Survive serisine de tabiri caizse iyi ekmek çıktı. Red Bull'un esnek arka kanatlarından başlayarak, Silverstone’da Max-Lewis arasında yaşanan 51G’lik kazaya ardından yine birden fazla temas ve takım patronları arasındaki neredeyse ‘küfürleşmeler’ daha sonrasında da Mercedes'in Brezilya’da hile yaptığı şüphelerine kadar dayandı bu mücadele! Oldukça etik dışı bir hâl almaya başladı. Böyle daha çok izleniyor ama değil mi? Belki de Formula 1’in de işine geliyordur bu ‘zaman zaman ahlaksız’ mücadele.

Sezonun son yarışları dışında genellikle en çok sesi çıkan takım Red Bull oldu. Red Bull taraftarları da forumlarda ve sosyal medyada ‘’Christian Horner kazanmak için çok mu umutsuz görünüyor’’ yorumlarında bulundu. Mercedes cephesi de Orta Doğu’ya geçmeden önce ses çıkartmaya başlayınca, atışmalar da kaçınılmaz oldu.

  • Christian Horner, 2005 yılında Red Bull Racing F1 Teknik Patronu olarak atandı. O zamandan beri takım ve üst düzey yönetimle markalarını gridde ileri götürmeyi başardı ve ardından 2010'dan 2013'e kadar art arda dört çifte şampiyonluk kazandı.

Turbo-Hibrit döneminin başladığı 2014 yılından bu yana Red Bull esaslıca bakıldığında Mercedes, Ferrari ve Williams'a kıyasla düşük performans gösteriyor ancak gelişmeye de başladı ve bugün şampiyonluğa oynuyor. Williams ve Ferrari daha iyi noktada girdikleri bu çağda şu an Red Bull’un gerisinde. Özellikle Williams zaten eski günlerini çoktan unuttu. Neyse ki biz unutmadık, umarım hatırlarlar.

2014'ten bu yana çok fazla para ve Ar-Ge yatırımı yaptılar ancak genellikle şampiyonada çoğu zaman ortalama birkaç podyumla üçüncü oldular. Bu da Sebastian Vettel ile V8 döneminin ihtişamından gelen dik bir düşüş, keskin bir geçiş. Böyle olması pilot seçiminde bir kaosa da sürükledi Red Bull’u aslında.

Daha detaylı bakacak olursak Christian Horner, Red Bull’da 2018'in sonunda Daniel Ricciardo'nun ayrılmasından bu yana pilot ‘eşleşememelerinden’ tek sorumlu. Ve hepimizin bildiği gibi bu süreç pek de başarılı olmadı.

  • Takımın genç yetenek havuzuna yatırım yaptıktan sonra kendi akademisinde yetişen pilotunu yarım sezonda harcayınca bu durum akademiye faydadan çok zarar veriyor. Christian Horner'ın bu noktaya kadar tek amacı Max Verstappen'i mutlu etmek gibi duruyor. Bu noktada Helmut MaTabi ki en yetenekli pilot gözde olacak ancak Pierre Gasly, Daniel Ricciardo, Alex Albon gibi isimler de bu uğurda harcandı. Bu arada en hızlı pit-stop ödüllerini kazanma da Horner’ın işi!

7 sezonun başarısızlıklarını düşünün ve 2021’de her iki alanda da şampiyonluk kovalayan rekabetçi Red Bull’a gelin. Red Bull sezon boyunca çok değerli puanları kendi kontrollerinin dışındaki anlarda kaybetti. Bu kontrol dışı durumlar aslında belki de uzun zamandır bu seviyelerde yarışmadıklarından kaynaklı gelişti. İpi göğüslemek için de artık son iki yarış kaldı. Cidde ve Abu Dabi, ikisi de Mercedes’e bir adım daha yakın görünüyor.

Bu nedenle Red Bull için çok şey tehlikede uzun zamandır yani yedi yıl sonra tekrar rekabetçiler ve bu yüzden de gergin ve umutsuzlar. En az bir şampiyonluğu almak için her şeyi riske atmaya istekliler. Ama son iki yarışta bocalar ve iki şampiyonluğu da kaybederlerse Chiristian Horner'ın Red Bull'la olan yolu da tehlikeye girer mi? Birinin suçu üstlenmesi gerek. Muhtemelen bu yüzden Mercedes'in hile yapıyor olabileceğini ima ediyorlar belki de yapıyorlar ancak kanıtımız yok. Kaybetme ihtimaline karşı şimdiden günah keçisi arıyor olabilirler. Çünkü oklar hem Chiristian Horner’ı hem de Helmut Marko’yu gösteriyor olacak.