Çıplak ayakla altın madalya kazanan efsane: Abebe Bikila

​Çıplak ayakla altın madalya kazanan efsane: Abebe Bikila
​Çıplak ayakla altın madalya kazanan efsane: Abebe Bikila

Efsane olmak kolay iş değil. Hele de ismini kendi ülke sınırlarının dışına taşıyıp, yıllar yılı konuşulabilmek büyük bir başarı… Etiyopyalı atlet Abebe Bikila da uzun yıllar hafızalardan çıkmayan bir başarının kahramanı…

‘Çıplak ayakla maraton kazanılır mı?’ diye düşünebilirsiniz; ancak bunu başaran ve tarihe adını altın harflerle yazdıran bir isim var. Kim mi? Tabi ki Abebe Bikila… Bikila’nın ismini bilmiyor olabilirsiniz ama fotoğrafını gördüğünüzde ‘he tamam hatırladım’ diyeceksiniz.

Abebe Bikila kimdir?

Abebe Bikila 7 Ağustos 1932'de Etiyopya'da dünyaya geldi. Son derece çevik olan Bikila küçük yaşta yeteneğiyle dikkatleri üzerine çekti.

O yıllarda Etiyopya’da yaşamak şimdikinden daha zordu. Ekonomik anlamda halk büyük zorluklarla, açlıkla karşı karşıyaydı. Ülkenin ekonomik şartları da göz önünde bulundurulduğunda Bikila’nın koşarken ayağına ayakkabı bulamaması çok normaldi.

Çıplak ayakla koşan; süratine kimselerin yetişemediği Bikila, 1960 yılında Roma’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları’na katıldı.

Ayakkabı giymesi istendi

Bikila, Roma'ya gelene kadar katıldığı yarışlarda ve antrenmanlarda sürekli olarak çıplak ayakla koşuyordu. Olimpiyat oyunlarında mücadele edecek olan sporcuya, spor ayakkabı giymesi gerektiği bildirildi.

Roma’da ayakkabı aramaya başladı

Bir süre spor ayakkabı ile antrenman yapan Bikila ayakkabının hızını düşürdüğünü fark etti. Etiyopyalı yetkililerle birlikte Bikila, Roma'da ayağına uygun ayakkabı arayıp durdu. Ancak sporcunun ayak tabanının tamamı çok sert bir nasır katmanıyla kaplıydı. Bu nedenle sporcu giydiği tüm ayakkabılarla sorun yaşadı. Kimi zaman ayakları su topladı kimi zaman da kanadı.

Çıplak ayak, onaylandı

Yaşanan gelişmelerin ardından sporcunun çıplak ayakla koşmasına onay çıktı. Kariyerindeki en büyük organizasyona çıkan Bikila hem ülkesine altın madalya kazandırdı hem de bir siyahi olarak tarihe geçti.

Abebe Bikila, olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanan ilk siyahi sporcudur.
Abebe Bikila, olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanan ilk siyahi sporcudur.

Abebe Bikila kazandığı başarıyla olimpiyat oyunları tarihinde altın madalya kazanan ilk siyahi sporcu unvanının sahibi oldu. Bu başarısının ardından Bikila çeşitli organizasyonlar yer aldı birçok başarı elde etti.

Felç kaldı

Ünlü atlet geçirdiği trafik kazasının ardından felç kaldı.
Ünlü atlet geçirdiği trafik kazasının ardından felç kaldı.

Etiyopyalı atlet 11 Mart 1969 yılında trafik kazası geçirdi. Yetenekli atlet kazanın ardından felç kaldı.

41 yaşında vefat etti

Bikila, 25 Ekim 1973 yılında henüz 41 yaşındayken beyin kanaması nedeniyle yaşama gözlerini yumdu. Ünlü atletin cenaze törenine yetmiş beş bin kişi katıldı.

Abebe Bikila 41 yaşında geçirdiği beyin kanaması sonucunda yaşama gözlerini yumdu.
Abebe Bikila 41 yaşında geçirdiği beyin kanaması sonucunda yaşama gözlerini yumdu.