Çıplak ayakla meşin yuvarlağın peşinde koşan efsane: Mohammed Abdul-Salim Bachi

Çıplak ayakla meşin yuvarlağın peşinde koşan efsane: Mohammed Abdul-Salim Bachi
Çıplak ayakla meşin yuvarlağın peşinde koşan efsane: Mohammed Abdul-Salim Bachi

Hindistan’dan İskoçya’ya gemi yolculuğuyla seyahat eden; rica minnet Celtic ile hazırlık maçına çıkan Mohammed Abdul-Salim Bachi ardında çok büyük bir hikaye bıraktı.

Futbol hikayeleri üzerinden yıllar geçse de unutulmaz. 1937 yılında Celtic ile maça çıkan Mohammed Abdul-Salim Bachi bu olayın üzerinden seneler geçse de İskoç taraftarların yüreğinde bambaşka bir yere sahip…

6 şampiyonluk

Mohammed Abdul-Salim Bachi Han, 1904’te Hindistan’da dünyaya geldi. Küçük yaşta futbola ilgi duyan Mohammed Salim, uzun yıllar Hint ekibi Sproting Club'ta forma giydi. Çıplak ayakla futbol oynayan Mohammed Salim, Sporting Club'ın kazandığı altı şampiyonlukta büyük paya sahipti. Salim, takımının Çin Olimpik Milli Takımı ile oynanacak bir maçın kadrosuna dahil edildi.

O’na hayran kaldı

Salim'in oynadığı maçı İngiltere'de yaşayan kuzeni Hasheem de izledi. Hasheem, kuzeninin performansına ve yeteneğine hayran kaldı. Hasheem kuzenini ikna etti ve ikili uzun bir gemi yolculuğunun ardından İngiltere'ye gitti.

Hasheem, İskoç kulübü Celtic'in menajeri Willie Maley'den güç bela randevu aldı. Hasheem'in "Salim'i denerseniz pişman olmayacaksınız. İnanılmaz yetenekli" sözleriyle Maley’i ikna ettiği biliniyor. Ancak önemli bir sorun vardı. Çünkü Salim ayakkabıyla futbol oynayamıyordu. İskoçlar bu duruma çok şaşırdı ancak Salim'in arzusunu geri çevirmediler.

“Büyücü” lakaplı golcü

Celtic taraftarı Mohammed Salim'i unutamıyor.
Celtic taraftarı Mohammed Salim'i unutamıyor.

Salim, 1937 yılında Celtis'in Galston ile oynadığı hazırlık maçında forma giydi. Ayağına sardığı bandajlarla maça çıkan Salim 5-1 biten karşılaşmada harika bir performans sergiledi. Salim'in çıplak ayakla topa bu katar hakim olması herkesi şaşırttı. Hintli futbolcu kısa süre içinde "Büyücü" lakabını aldı. Taraftarların beğenisi kazanan Salim, Celtic ile resmi sözleşme imzalamadı. Çünkü ülkesine olan hasreti ağır bastı ve Hindistan'a dönmeye karar verdi.

Yetimlere bağışlandı

Celtic ile iki maça çıkan Salim ülkeden ayrılırken kulüp yöneticilerin gönlünü kazandı. Celtic iki maçta elde edilen gelirin yüzde 5'ini Salim'e ödemek istedi. Ancak Hintli futbolcu bunu kabul etmedi ve paranın şehirdeki yetimlere bağışlanmasını istedi.

Mohammed Salim, Celtic’te forma giyerek Avrupa'da futbol oynayan ilk Asyalı Müslüman unvanını kazandı.

Ağır bir hastalığa yakalandı

1980 yılında ağır bir hastalığa yakalanan Salim'in oğlu Rashid babasının durumunu İskoç kulübüne bildirdi. Rashid gönderdiği mektupta hem babasının durumunun ağır olduğunu belirtti hem de 1937 yılında yalnızca 2 maçta forma giyen bu Hintli adamı hatırlayıp hatırlamadıklarını sordu.

1980’de vefat etti

Celtic'li yöneticiler gelen bu haberle büyük bir şok yaşadı. İskoç kulübü Salim'in hesabına 2000 pound yatırdı. Mohammed Salim 5 Kasım 1980'de 76 yaşında yaşama gözlerini yumdu.