Dünya Kupası yolunda Hollywood filmleriniaratmayan olay

​Dünya Kupası yolunda Hollywood filmlerini aratmayan olay
​Dünya Kupası yolunda Hollywood filmlerini aratmayan olay

Yıl: 1989. Yer: Maracana Stadı. Brezilya ileŞili Dünya Kupası yolunda çok kritik bir maç oynuyor. Kazanan 1990 yılındaİtalya’da düzenlenecek Dünya Kupası için vize alacak. Dakikalar 67’yigösterdiğinde öyle bir olay yaşanıyor ki tüm dünya çalkalanıyor…

Tüm dünyayı çalkalayan bu olayın baş aktörü Roberto Rojas. Rojas, 1957 yılında Şili’nin başkenti Santiago’da dünyaya geldi. 19 yaşında ülkesinin Aviacion kulübünde futbola kaleci olarak başladı. 7 yıl sonra ülkesinin en büyük kulübü Colo Colo’ya transfer oldu ve burada iki lig şampiyonluğu yaşadı. 1987 yılında düzenlenen Copa America’da muhteşem bir performans göstererek Milli Takım’ın finale çıkmasında çok büyük bir pay sahibi oldu. Şampiyonada gösterdiği performans Brezilya ekibi Sao Paulo’nun dikkatini çekti ve kupadan sonra Brezilya ekibine transfer oldu.

Brezilya’da şampiyonluk ve başarı dolu yılların ardından emekli oldu ve Sao Paulo’da kalıp kaleci antrenörü olarak görev yaptı. Buraya kadar çok normal bir hikaye gibi görünüyor ancak 1989 yılında Rojas, kendisinin ve tüm ülkenin kaderiyle oynadığı bir skandala imza attı. 1990 yılında İtalya’da düzenlenecek 14. Dünya Kupası için Güney Amerika elemelerinde Brezilya, Şili ve Venezuela aynı gruba düştü. O zamanlar Güney Amerika Elemeleri’nde 3’lü gruplar vardı ve grup birincileri direkt olarak Dünya Kupası vizesi alıyordu. İlk maçlar sonunda Brezilya ile Şili Venezeula’ya farklı geçmiş, kendi aralarında oynadıkları maçta ise berabere kalmışlardı. Rövanş maçlarında yine iki ekip Venezuela’yı farklı geçmişlerdi. Kendi aralarında oynayacakları rövanş maçı(grubun son maçı) Dünya Kupası vizesini alacak ülkeyi belirleyecekti.

Tarihler 3 Eylül 1989’u gösterdiğinde iki takım Rio de Janerio’da bulunan dünyaca ünlü Maracana Stadı’nın çimlerine çıkmışlardı. Kazanan İtalya’ya gidecekken, kaybeden ise Dünya Kupası’nı evinde televizyondan izleyecekti. Beraberlik Brezilya’ya yarıyordu çünkü Brezilya iki maçta Venezuela’ya attığı 10 gol sayesinde averajla Şili’nin önündeydi.

Maç başladı. İki takımın kontrollü oyunu neticesinde ilk yarı golsüz sona erdi. İkinci yarının başında dakikalar 47’yi gösterdiğinde Brezilya, Maradona’nın Napoli’den takım arkadaşı olan Careca’nın attığı golle 1-0 öne geçti. Artık Şili’ye 1 gol değil, 2 gol gerekiyordu. 20 dakika boyunca Brezilya kalesine yükleniyorlar ancak gol atmak imkansıza yakın, aşamıyorlar duvarı. Dakika 67’yi gösterdiğinde Brezilya tribünlerinden Şili kalecisi Roberto Rojas’a doğru bir meşale atılıyor. Rojas bir anda alevlerin içine doğru kendisini bırakıyor. Tribünlerde yüksek bir gürültü, maçı bırakan Şilili oyuncular ve yüzü kanlar içinde yerde yatan Roberto Rojas. Ortalık bir anda mahşer yerine dönüyor ve takım arkadaşları büyük bir panik içinde Roberto Rojas’ı saha kenarına doğru taşıyorlar.

Ortalık biraz sakinleştikten sonra maçın Arjantinli hakemi iki takım oyuncularını sahaya davet ediyor. Ancak Şili takımı can güvenliklerinin olmadığını gerekçe göstererek sahaya çıkmayı reddediyor. Bunun üzerine maç hakem tarafından tatil ediliyor ve FIFA’nın vereceği karar bekleniyor.

FIFA tarafından televizyon kayıtları incelemeye alınıyor ve atılan meşalenin Roberto Rojas’a isabet etmediği, Şilili kalecinin eldivenine sakladığı bir kesici aletle kendini yaraladığı ortaya çıkıyor. Bunun üzerine FIFA, Brezilya’yı 2-0 hükmen galip ilan ediyor ve Şili’yi bir sonraki 1994 Dünya Kupası’ndan da men ediyor. Olayın baş aktörü Rojas’a ise ömür boyu futboldan men cezası veriliyor. Ayrıca olaydan haberi olan teknik direktör Orlando Aravena ve takım doktoru Daniel Rodriguez’e de ağır cezalar veriliyor.

Trajikomik olan ise bu olaylardan haberi olmayan takımın ikinci kaptanı Fernando Astengo’nun takımı sahadan çektiği için 5 yıl futboldan men edilmesi.

Dünya futbol tarihine geçen skandal olayı aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;

Roberto Rojas 2001 yılında FIFA’dan özür diledi ve affedilmeyi bekledi. FIFA’nın affından sonra Sao Paulo’da kaleci antrenörü olarak çalışan Rojas, golleri ile meşhur olan Brezilyalı kaleci Rogerio Ceni’nin kaleci antrenörlüğünü yaptı.