Dünya Kupası'na "VAR" damgası: Penaltı sayısı ikiye katlandı

VAR
VAR

2018 FIFA Dünya Kupası, Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasının da etkisiyle en çok penaltı kararının verildiği şampiyona olarak tarihe geçti. Hakemler VAR'ı da kullanarak toplamda 29 penaltı kararı verdi, penaltı atışlarından 22'si gol oldu.

Rusya'nın ev sahipliği yaptığı ve Fransa'nın şampiyon olduğu 2018 FIFA Dünya Kupası, en fazla penaltı kararının verildiği turnuva olarak tarihe geçti.

Penaltı sayısının artışında ilk kez kullanılan Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasının rolü büyük oldu.

2018 FIFA Dünya Kupası'nda hakemler 29 kez beyaz noktayı gösterdi. 29 penaltı atışından 22'si golle sonuçlanırken, 7 atış sonucunda gol sevinci yaşanmadı.

Kupada hakemlerin finale gelene kadar çok sayıda maçta başvurduğu VAR sistemi, Fransa-Hırvatistan (4-2) finalinde de bir penaltı kararında etkili oldu. 38. dakikada Fransa'da Griezmann'ın kullandığı kornerde ceza sahası içinde top Perisic'in eline çarptı.

Hakem Nestor Pitana, VAR'a başvurdu. Kenarda görüntüyü izleyen Pitana penaltı kararı verdi ve kupanın sahibi Fransa maçta 2-1 öne geçti.

"VAR" REKORU NEREDEYSE İKİYE KATLADI

Dünya kupaları tarihinde Rusya'daki şampiyonadan önce en fazla penaltı kararının verildiği turnuvalar 1990, 1998 ve 2002'de oynandı.

İtalya, Fransa ile Japonya-Güney Kore ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kupaları'nda 18'er kez penaltı kararı verilmişti.

2018 Dünya Kupası'nda ise önceki rekordan 11 fazla penaltı kararı verildi.

🏟⚽️🛸🇸🇪🇰🇷 #WorldCup #Russia #Sweden #KoreaRepublic

FIFA World Cup (@fifaworldcup)'in paylaştığı bir gönderi ()