Berlin Panteri Turgay Şeren!

Berlin Panteri Turgay Şeren!
Berlin Panteri Turgay Şeren!

Futbol kariyeri boyunca Galatasaray’dan başka bir kulübün formasını giymeyen Turgay Şeren, 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. Berlin Panteri lakaplı futbolcunun başarı hikayesi ise ayakta alkışlanacak türden.

Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden Turgay Şeren, 6 Temmuz 2016'da yaşama gözlerini yumdu. Uzun süredir amansız bir hastalıkla mücadele eden Şeren'in başarılarla dolu futbol hayatına bir göz atalım;

Ankara’da dünyaya geldi

                                    
                                    Turgay Şeren, 15 Mayıs 1932 yılında Ankara Keçiören'de dünyaya geldi. Turgay Şeren; Atatürk'ün özel kalem müdür muavinlerinden Sabit Şevki Şeren ile öğretmenlik yapan Münevver Şeren'in ikinci erkek çocuğudur.
Ankara’da dünyaya geldi Turgay Şeren, 15 Mayıs 1932 yılında Ankara Keçiören'de dünyaya geldi. Turgay Şeren; Atatürk'ün özel kalem müdür muavinlerinden Sabit Şevki Şeren ile öğretmenlik yapan Münevver Şeren'in ikinci erkek çocuğudur.
İsmini, Atatürk verdi

                                    
                                    Turgay Şeren'in ismini Mustafa Kemal Atatürk “Türkay” olarak koydu.
İsmini, Atatürk verdi Turgay Şeren'in ismini Mustafa Kemal Atatürk “Türkay” olarak koydu.
Ağrı’ya tayin oldu

                                    
                                    Atatürk'ün vefatının ardından Sabit Şevki Şeren, Ağrı'ya tayin edildi. Şevki Şeren burada vefat etti ve ailesi Çorlu'ya yerleşti.
Ağrı’ya tayin oldu Atatürk'ün vefatının ardından Sabit Şevki Şeren, Ağrı'ya tayin edildi. Şevki Şeren burada vefat etti ve ailesi Çorlu'ya yerleşti.
Anne ciddi sorunlar yaşadı

                                    
                                    Münevver Şeren, Çorlu'da Fransızca öğretmenliği yaparken çocuklarının eğitimini karşılama konusunda ciddi sorunlar yaşadı.
Anne ciddi sorunlar yaşadı Münevver Şeren, Çorlu'da Fransızca öğretmenliği yaparken çocuklarının eğitimini karşılama konusunda ciddi sorunlar yaşadı.
Mekteb-i Sultani'yeyi kazandı

                                    
                                     

 Küçük Türkay, Leyli Mecanni yani devlet parasız yatılı okulu sınavlarına girdi ve Mekteb-i Sultani'yeyi kazandı.
Mekteb-i Sultani'yeyi kazandı Küçük Türkay, Leyli Mecanni yani devlet parasız yatılı okulu sınavlarına girdi ve Mekteb-i Sultani'yeyi kazandı.
İsmi neden değişti?

                                    
                                    Galatasaray Lisesi'nde okurken Fransız öğretmenler Türkay'ın ismini telaffuz etmekte zorlandı. Bu nedenle Türkay'ın ismi 'Turgay' şeklinde telaffuz edilmeye başladı ve öyle de kaldı.
İsmi neden değişti? Galatasaray Lisesi'nde okurken Fransız öğretmenler Türkay'ın ismini telaffuz etmekte zorlandı. Bu nedenle Türkay'ın ismi 'Turgay' şeklinde telaffuz edilmeye başladı ve öyle de kaldı.
Forvet mevkiinde başladı

                                    
                                    1947-1949 yıllarında Şeren, Galatasaray Lisesi'nde okurken aynı zamanda sarı-kırmızılı futbol takımının altyapısında top koşturuyordu. Şeren, altyapıda oynadığı dönemde forvet hattında görev alıyordu.
Forvet mevkiinde başladı 1947-1949 yıllarında Şeren, Galatasaray Lisesi'nde okurken aynı zamanda sarı-kırmızılı futbol takımının altyapısında top koşturuyordu. Şeren, altyapıda oynadığı dönemde forvet hattında görev alıyordu.
1952’de mezun oldu

                                    
                                    Şeren, 1952 yılında liseden mezun oldu.
1952’de mezun oldu Şeren, 1952 yılında liseden mezun oldu.
Kaleci olmaya karar verdi

                                    
                                    Dönemin Galatasaray Teknik Direktörü Molloy, Turgay Şeren'i kaleci olması için ikna etti. Molloy, Şeren'e “Bak evlat, eğer santrfor oynarsan 3-5 sene sonra senden daha iyi şut çeken birisi gelir, kaybolur gidersin. Ama kaleciliğin yaşı yoktur, kaleye geçersen en az 10 sene oynarsın, karar senin" dedi.
Kaleci olmaya karar verdi Dönemin Galatasaray Teknik Direktörü Molloy, Turgay Şeren'i kaleci olması için ikna etti. Molloy, Şeren'e “Bak evlat, eğer santrfor oynarsan 3-5 sene sonra senden daha iyi şut çeken birisi gelir, kaybolur gidersin. Ama kaleciliğin yaşı yoktur, kaleye geçersen en az 10 sene oynarsın, karar senin" dedi.
A Takım forması giydi

                                    30 Ekim 1949'da Şeren ilk kez Galatasaray A Takımı forması ile sahaya çıktı.
A Takım forması giydi 30 Ekim 1949'da Şeren ilk kez Galatasaray A Takımı forması ile sahaya çıktı.
İlk derbi 6 Kasım’da

                                    
                                    6 Kasım 1949 yılında ise Şeren ilk kez Galaasaray-Fenerbahçe maçında forma giydi.
İlk derbi 6 Kasım’da 6 Kasım 1949 yılında ise Şeren ilk kez Galaasaray-Fenerbahçe maçında forma giydi.
1950’de milli davet

                                    
                                    Şeren, 28 Mayıs 1950'de Türkiye'nin İran'ı 6-1 mağlup ettiği hazırlık maçında ilk kez A millî takım formasını giydi.
1950’de milli davet Şeren, 28 Mayıs 1950'de Türkiye'nin İran'ı 6-1 mağlup ettiği hazırlık maçında ilk kez A millî takım formasını giydi.
Berlin Panteri oldu!

                                    
                                    17 Haziran 1951'de ise Şeren, Türkiye'nin deplasmanda Batı Almanya ile oynadığı ve ay-yıldızlıların 2-1 kazandığı maçta yaptığı kurtarışlarla tarihe geçti. Şeren bu maçın ardından “Berlin Panteri" lakabını aldı.
Berlin Panteri oldu! 17 Haziran 1951'de ise Şeren, Türkiye'nin deplasmanda Batı Almanya ile oynadığı ve ay-yıldızlıların 2-1 kazandığı maçta yaptığı kurtarışlarla tarihe geçti. Şeren bu maçın ardından “Berlin Panteri" lakabını aldı.
269 maça çıktı

                                    
                                    1967 yılında futbolu bırakan Şeren, Galatasaray'dan başka hiçbir takımın formasını giymedi. Cim-Bom'un kaptanı, sarı-kırmızılı forma altında toplam 269 maça çıktı.
269 maça çıktı 1967 yılında futbolu bırakan Şeren, Galatasaray'dan başka hiçbir takımın formasını giymedi. Cim-Bom'un kaptanı, sarı-kırmızılı forma altında toplam 269 maça çıktı.
Teknik direktör oldu

                                    
                                    Futbolu bıraktıktan sonra ise Şeren, teknik direktörlük kariyerine adım attı.
Teknik direktör oldu Futbolu bıraktıktan sonra ise Şeren, teknik direktörlük kariyerine adım attı.
1980’de nokta koydu

                                    
                                    Şeren; Mersin İdman Yurdu (1968-1969), Vefa (1969-1970), Samsunspor (1970-1971), Mersin İdman Yurdu (1971-1973), Vefa (1974) ve Galatasaray'ı (1979-1980) çalıştırdı.
1980’de nokta koydu Şeren; Mersin İdman Yurdu (1968-1969), Vefa (1969-1970), Samsunspor (1970-1971), Mersin İdman Yurdu (1971-1973), Vefa (1974) ve Galatasaray'ı (1979-1980) çalıştırdı.
Yorumculuk yaptı

                                    
                                    Teknik direktörlük kariyerine ise 1980'de nokta koyan Şeren, çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Hastalığı ciddi boyutlara ulaşıncaya kadar ise Şeren birçok futbol programında yorumculuk yapmayı sürdürdü.
Yorumculuk yaptı Teknik direktörlük kariyerine ise 1980'de nokta koyan Şeren, çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Hastalığı ciddi boyutlara ulaşıncaya kadar ise Şeren birçok futbol programında yorumculuk yapmayı sürdürdü.
O’nu herkes seviyor

                                    
                                    20 yılın 14 senesi Galatasaray kaptanlığı yapan Şeren'i yalnızca sarı-kırmızılılar sevmiyor. Şeren'in futbolseverlerin kalplerinde her zaman ayrı bir yeri olmuştur.
O’nu herkes seviyor 20 yılın 14 senesi Galatasaray kaptanlığı yapan Şeren'i yalnızca sarı-kırmızılılar sevmiyor. Şeren'in futbolseverlerin kalplerinde her zaman ayrı bir yeri olmuştur.
‘Aziz Yıldırım şike yapmaz’

                                    
                                    Şeren, 3 Temmuz sürecinde “Ben şike yaparım, Aziz Yıldırım yapmaz” sözleriyle sarı-lacivertlilerin sevgisini kazanmıştı.
‘Aziz Yıldırım şike yapmaz’ Şeren, 3 Temmuz sürecinde “Ben şike yaparım, Aziz Yıldırım yapmaz” sözleriyle sarı-lacivertlilerin sevgisini kazanmıştı.
4 çocuğu var

                                    
                                    Başarılı futbol adamı, üç kez evlendi. Şeren, 1954 yılında Emel Dramalı ile dünya evine girdi. Çiftin oğulları Celal Şeren 1956'da dünyaya geldi. Şeren çifti 30 Aralık 1966'da boşandı. Turgay Şeren, 21 Şubat 1967'de ise Arzu Hanımla evlendi. Çiftin bir kızı oldu. Şeren son evliliğini 1975 yılında Fatma Füsun Hanımla yaptı. Çiftin Emre ve Can isimli iki oğlu oldu. Fatma Hanım 14 Mart 2013'te vefat etti. 


(Fotoğraftaki Şeren'in ilk eşi Emel Dramalı ve oğlu Celal.)
4 çocuğu var Başarılı futbol adamı, üç kez evlendi. Şeren, 1954 yılında Emel Dramalı ile dünya evine girdi. Çiftin oğulları Celal Şeren 1956'da dünyaya geldi. Şeren çifti 30 Aralık 1966'da boşandı. Turgay Şeren, 21 Şubat 1967'de ise Arzu Hanımla evlendi. Çiftin bir kızı oldu. Şeren son evliliğini 1975 yılında Fatma Füsun Hanımla yaptı. Çiftin Emre ve Can isimli iki oğlu oldu. Fatma Hanım 14 Mart 2013'te vefat etti. (Fotoğraftaki Şeren'in ilk eşi Emel Dramalı ve oğlu Celal.)