Eski çağı Max Verstappen kapattı

ABU DHABI GP
ABU DHABI GP

Formula 1’de 2021 sezonunun şampiyonu son yarışta Max Verstappen oldu. Tüm sezon boyunca Lewis Hamilton ile Max Verstappen arasında yaşanan müthiş çekişmede zafer Hollandalı pilot Verstappen'in oldu. Abu Dabi'deki nefes kesen yarışta Hamilton tarihe geçme fırsatını son turda kaybetti. Max Verstappen F1 şampiyonluğu kazanan ilk Hollandalı pilot oldu.

Max Verstappen, 2014 yılında başlayan Mercedes hegemonyasını darmadağın etti. Mercedes için durumun psikolojik açından çok daha yıkıcı hale gelmesinin nedeni aslında son turda bu durumun olması. Haftalardır dediğim aslında gerçekleşti. Son turda tüm dünya piste dikkat kesildi.

Yarış haftasına başladığımızda Cidde’de yaşananlar olaylardan dolayı gergin bir padok karşımızdaydı. Max Verstappen ile Lewis Hamilton’un teması sonrasında verilen ceza ve yaşananlar Red Bull ve Mercedes arasındaki gerginliği arttırmıştı.

İlk antrenman turlarında daha hızlı görünen Red Bull Max Verstappen ile ilk sırada seansı bitirdi. Hollandalı pilotu Mercedes pilotları Valtteri Bottas ve Lewis Hamilton takip ediyordu. Sergio Perez de bu ekibin hemen arkasındaydı. Aslında Sergio Perez haftaya kötü başlamıştı. Max Verstappen ve Lewis Hamilton arasındaki fark 0.3 saniyeydi.

İlk antrenman turlarının verilerinde tek turda Mercedes; yarış temposunda ise Red Bull daha hızlıydı. Bu veri aslında yarışın ne kadar yakın geçeceğini gösteriyordu.

İkinci antrenman turlarında Mercedes gücü arttırdı ve ilk sırayı Lewis Hamilton ile kaptı. Haftanın sürprizlerinden ilki de bu seansta geldi.

Üçüncü antrenman turlarında ise yine Mercedes tempo olarak iyiydi ve ilk iki sırayı kapattı. Max Verstappen de bu ikilinin arkasında üçüncü sıradaydı. Lewis Hamilton ve Max Verstappen arasındaki fark da bu kez 1.5 saniye dolaylarındaydı.

Cumartesi gününün en önemli seansı hiç şüphesiz Sıralama Turları idi. Sıralama turlarının ilk bölümünde Mercedes oldukça üstündü ve önde bitirmeyi başardı.

İkinci bölümde Mercedes tempo olarak yine Red Bull’dan önde idi. Bu seansta da Aston Martin pilotları dört kez şampiyon Sebastian Vettel-Lance Stroll; Antonio Giovinazzi, son haftaların formda ismi Pierre Gasly ve yaşlı kurt Fernando Alonso elendi.

Üçüncü bölümde ise Mercedes aniden güç olarak düşmeye başladı. Max Verstappen hızlı tur atmak için Sergio Perez’in hava koridorunu kullandı. Muhteşem bir takım oyunu çıkararak pole pozisyonunu elde ettiler.

Mercedes’in ikinci seanslar sonunda yaşadığı dayanıklılık problemi nedeniyle motor gücünü düşürdüğü gelen telemetri verilerinden anlaşıldı. Red Bull da daha düşük yere basma gücü üreten ve yan tırtıklı kanatlarını Max Verstappen için kullanmıştı. Her iki aksiyon da yarışın ne denli yakın geçeceğinin göstergesi idi.

Yarış günü geldiğinde sabahın ilk haberi HAAS takımından geldi. Takımın Rus pilotu Nikita Mazepin COVID-19 testinin pozitif çıktığını ve yarışa katılamayacağını bildirdi. Yedek pilot orada olmadığından start düzlüğü 19 araç ile dizildi.

5 KIRMIZI IŞIK SÖNDÜ VE ŞAMPİYONLUK YARIŞI BAŞLADI!

Max Verstappen ve Lewis Hamilton arasındaki savaş başladı. Lewis Hamilton yaklaşık yarım saniye daha iyi reaksiyon ile kalkış yaptığından ilk viraj gelmeden Max Verstappen’i geçmeyi başardı. Lando Norris de iyi kalkış yapamayınca Sergio Perez’e geçildi.

İŞTE TURLARDA YAŞANANLAR:

Lewis Hamilton-Max Verstappen arasındaki ilk olay henüz ilk turda 7. virajda yaşandı. Atak yapan Max Verstappen sert ve geç frenleme ile Lewis Hamilton’u dışarı itince Max Verstappen’in önüne tekrar dışarıdan geldi. Bu olaya Red Bull tarafı oldukça itiraz etti. Lewis Hamilton’un yeri geri vermesi gerektiğini ilettiler ancak FIA ‘oyna devam’ dedi.

Bu olaylardan sonra Lewis Hamilton tempoyu arttırarak farkı oldukça arttırdı. İlk pite gelen de 14. turda Max Verstappen oldu ve sert hamur lastiği taktı. Hemen sonraki turda ise Lewis Hamilton da pite girerek sert hamur lastiği taktı.

Buradan sonra Lewis Hamilton’a karşı Sergio Perez’in tarihi savunması ile 10 saniyeye yakın olan Max Verstappen-Lewis Hamilton farkı 1.5 saniyeye kadar indi. Max Verstappen bu savunma sonrasında ‘’Checo bir efsane!’’ diye telsize bildirdi. Takım arkadaşına afili bir yer kazandırmıştı Sergio Perez ancak Lewis Hamilton farkı yeniden açtı.

39. turda Antonio Giovinazzi yarış dışı kalıp pist kenarına çekince Sanal Güvenlik Aracı sistemi devreye girdi. Bu fırsattan yararlanan Max Verstappen de hemen pite gelerek yine yeni lastik taktı. Max Verstappen atak denese de Lewis Hamilton önde kalmayı başardı. Önde iyi bir tempo ile yarışa devam eden Lewis Hamilton’a –hissetmiş olacak ki- Mercedes Pit Duvarı ‘’Olası bir güvenlik aracı durumunda hangi lastiği istersin?’’ diye sordu.

Bu sorunun ardından 53. turda Mick Schumacher ile temasın ardından arkadan kayma yaşayan Williams pilotu Nicholas Latifi duvara vurdu ve Güvenlik Aracı piste girdi. Önde giden Lewis Hamilton pit girişini kaçırınca Max Verstappen fırsatı bulur bulmaz pite girdi ve yeni yumuşak hamur lastiği taktı.

Yarışın kaderi aslında bu güvenlik aracından sonra değişti. Şampiyonluğa rahat şekilde önde giden Lewis Hamilton; FIA’nın ‘’Tur yemiş pilotlar yerlerini değiştirmeyecek!’’ kararının ardından ‘’Oh be!’’ dedi ancak bu sezon FIA’nın verdiği kararları unutmuştu

Bu sene TFF gibi sezonu yöneten FIA kararını değiştirerek Max Verstappen’in tekrar Lewis Hamilton’un arkasına geçmesine izin verdi. Artık Güvenik Aracı, Lewis Hamilton ve Max Verstappen art arda idi.

Güvenlik aracı çıkar çıkmaz Lewis Hamilton’a karşı atak yapan Max Verstappen son turda liderliği aldı. Lewis Hamilton birkaç kez tekrar atak denese de yeni lastikli Max Verstappen’e karşı başarılı olamadı.

Yıllardır inandığı ve hazırlandığı şampiyonluğa son turda ulaşan Max Verstappen, turbo-hibrit çağdaki Lewis Hamilton dominasyonuna son verdi.

Mercedes için tek telafi Takımlar Şampiyonluğu oldu. Son turdaki karara da itiraz eden Mercedes bu olaylı sezonun aslında devam ettiğini de gösterdi ancak FIA itirazları reddetti. Mercedes olayı CAS’a taşıyacak. Böyle olaylı sezona da böyle olaylı final yakışırdı ancak keşke FIA son yarışı daha temiz yönetseydi.

Kırmızı bayrak çekilip yarış tekrar başlatılsa belki de bu itirazların hiçbirini konuşmuyor olacaktık. 2019 Kanada yarışında Ferrari aleyhine verilen karar ile başlayan yıkım Pazar gecesi darmadağın oldu. Seneye umarım Yarış DirektörüMichael Masi sezona başlamaz.