Fenerbahçe'de facianın asıl sorumlusu: Damien Comolli

Fransız futbol adamı, Samandıra Can Bartu Tesisleri'nde takımın antrenmanını takip ediyor...
Fransız futbol adamı, Samandıra Can Bartu Tesisleri'nde takımın antrenmanını takip ediyor...

Sezon başında tamamen yeni bir yapılanmaya giden Fenerbahçe'de beklentilerin karşılanmamasının ardından önce yardımcı antrenörler sonra Phillip Cocu ile yollar ayrıldı. Yapılanmanın başındaki isim Damien Comolli ise halen görevine devam ediyor. Bir önceki dönemden kalan raporları dikkate almayan Fransız futbol adamı, yanlış kararlar aldı ve yaptığı kadro planlamasıyla da takımı, daha önce hiç karşılaşmadığı bir tabloyla baş başa bıraktı.

Daha önce hiç karşılaşmadığı kadar kara bir tabloyla karşı karşıya kalan sarı lacivertli camia, ligde 14 maçta 14 puan ve attığı 14 golle kulüp tarihinin en kötü dönemini yaşıyor, bunun adı da ‘facia’. Sarı lacivertli camia da artık yönetimden acil bir eylem planını hayata geçirmesi bekleniyor. Bu facianın sorumlusu da futbolun başındaki sportif direktör Damien Comolli gösteriliyor.

Fransız futbol adamının yaptığı transferler, takım içerisinde aldığı kararlar eleştiri oklarını kendisine çevirirken, Comolli takım içerisinde de sevilmiyor.

Fransız futbol adamı, basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor...
Fransız futbol adamı, basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor...

HERKESİN BAŞINI YAKTI

Comolli yaşanan başarısızlıkta kendi yanlışlarını gölgelemek için önce yardımcı antrenörleri, ardından kadro dışı bırakılan futbolcular Volkan Demirel, Dirar ve Aatif’ı, daha sonra da teknik direktör Phillip Cocu’yu hedef gösterdi, ancak gelinen noktada kimin suçlu olduğu ortaya çıktı. Kadro planlamasını yapan Comolli oldukça kalitesiz bir kadro kurdu. Kulübün bu duruma gelmesinde Comolli’ye tam yetki veren ve her kararını kayıtsız kabul eden yönetimin de önemli bir sorumluluğu var.

EN İYİSİNİ BEN BİLİRİM HAVASINDA KİMSEYİ DİNLEMİYOR

Damien Comolli sezon başında, hem teknik direktör Aykut Kocaman hem de eski idari menajer Hasan Çetinkaya’nın kendisine iyi niyetle ve destek amacıyla yapılan sunumları kabul etmedi ve takımla ilgili verilen raporları dikkate almadı. Türk ligini küçümseyen Fransız futbol adamı, “En iyisini ben bilirim” havasıyla kimseyi dinlemedi.

Damien Comolli tek başına saha kenarında antrenmanı izliyor...
Damien Comolli tek başına saha kenarında antrenmanı izliyor...

Fransız futbol adamının aldığı tüm kararlar takımı olumsuz etkiledi. Yanlış kadro planlaması yaptı, aldığı transferlerin hiçbiri beklentileri karşılayamadı. Comolli, 11 yeni transfer yaparken, bu futbolcuların neredeyse tamamı beklentilerin altında kaldı. Takıma gerekli katkıyı sağlayamayan oyuncu topluluğunun kalitesinin zayıf olduğu da yoğun eleştirildi.

YAPTIĞI TRANSFERLERİN OYNATILMASINI İSTEDİ

Yaptığı transferlerin oynatılması için teknik heyete baskı yapan Comolli, Frey’in etkisiz olmasına rağmen tecrübeli golcü Soldado’yu UEFA listesine almadı.

Damien Comolli, yeni transfer Diego Reyes'in imza töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor...
Damien Comolli, yeni transfer Diego Reyes'in imza töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor...

Takımdaki gidişata isyan eden ve takımın kalitesizliğine vurgu yapan tecrübeli isimler Aatif, Dirar ve Volkan Demirel’i kadro dışı bıraktı. Sakatlığı bilinmesine rağmen transfer edilen Tolga Ciğerci listede yer almazken, bu böglerde yararlanabileceği Ozan Tufan’ı tercih etmedi. Artık eleştiri okları tamamen Comolli’ye çevrilmiş durumda. Ancak Comolli umursamaz bir tavır içinde.

HATALARI GÖRMEDİ, HEDEF ŞAŞIRTTI, BAŞKALARINI HEDEF GÖSTERDİ

Sezon başında kötü başlangıcının ardından önce yardımcı antrenörler suçlu gösterildi, yanlış antrenman yaptırıldığı ifade edildi, ardından Cocu suçlu ilan edildi, tüm sorumlu olarak Hollandalı çalıştırıcı gösterildi.

Fransız sportif direktör, karşılaşmayı şeref tribününden takip ediyor...
Fransız sportif direktör, karşılaşmayı şeref tribününden takip ediyor...

Gelinen süreçte değişen bir şey olmazken, tüm eleştiri okları Comolli’ye çevrildi. Yönetim Comolli ile devre arasında yolları ayrılabileceği belirtildi.

TAKIM İÇERİSİNDE DE SIKINTI BÜYÜK

Tarihinin en sıkıntılı günlerini geçiren Fenerbahçe’de beklenen takım birlikteliği bir türlü yakalanamadı. Kasımpaşa maçında Neustadter’in attığı gol sonrası sadece 3-4 futbolcunun gol sevincine katılması bunun bir göstergesi olduğu ifade ediliyor. Kötü sonuçlar devam ettikçe saha içerisindeki kaos daha da artarken, takım içerisinde sorumluluk alan yok. Bunda kuşkusuz soyunma odasında takımı için gerektiğinde kavga eden Volkan Demirel’in yanı sıra kötü gidişte sorumluluk alan Dirar ve Aatıf gibi isimlerin kadro dışı bırakılması da önemli rol oynadı. Artık futbolcular da Volkan Demirel’e yapılanı düşünerek soyunma odasında sorumluluk almıyor. Takımda gruplaşmalar söz konusu olurken, bunun neticesinde takım birlikteliği yok. Takımda özgüven sorunu tavan yaparken, kümede kalma potasında yer alınması nedeniyle futbolcular üzerindeki stres ve baskı da oldukça arttı. Bu nedenle oyuncular sahada çok kolay yapabildikleri hareketleri dahi yapmakta zorlanıyor.

Comolli, antrenman esnasında takım hakkında bilgi alıyor...
Comolli, antrenman esnasında takım hakkında bilgi alıyor...

Fenerbahçe, Türkiye’nin en üst düzey liginde 18 takımla oynanan 30 sezonda, henüz devrenin bitimine 3 maç kalmasına rağmen en kötü ilk yarı performansını sergiledi. Süper Lig’de tarihinin en kötü dönemini geçiren Fenerbahçe, Kasımpaşa’yla 2-2 berabere kalarak başarısızlık istatistiklerine bir yenisini daha ekledi. Sarı-lacivertliler, ilk 14 haftada 28 puan kaybedip 14 puanda kaldı. 1959’da başlayan ve bu sezonla birlikte 30 kez 18 takımla oynanan ligde ilk 17 haftalık periyotta Fenerbahçe hiç bu kadar kötü performans sergilememişti. Fenerbahçe, devrenin son 3 maçında galip gelse bile, tarihinin en kötü ilk yarı performansını sergilemekten kurtulamayacak.

2 PUANLI SİSTEMİN GERİSİNDE KALDI

Fenerbahçe, galibiyete 2 puan verilen sistemin olduğu 18 takımlı lig dönemlerinde bile hiç bu kadar kötü bir ilk yarı geçirmemişti. Sarı-lacivertliler, söz konusu dönemlerde ilk yarılarında 1963-1964, 1983-1984 ve 1984-1985’te 24’er, 1982-1983’te de 27 puan elde etmişti. Fenerbahçe, bu sezon ilk yarının kalan 3 maçını da kazansa bile devreyi 21 puanla kapatacak.

34 HAFTADA 30 14 HAFTADA 28 PUAN KAYBI

Fenerbahçe, geçen sezon ligin tamamında 30 puan kaybederken, bu sezon bu rakamı şimdiden yakalamak üzere. Teknik direktör Aykut Kocaman yönetiminde geçen sezon 102 puanın 72’sini alan ve ligi 2. sırada tamamlayan Fenerbahçe, bu sezon 28 puan yitirdi.

Mehmet Topal, Kasımpaşa'dan yedikleri golün ardından kameralara bu şekilde yakalandı.
Mehmet Topal, Kasımpaşa'dan yedikleri golün ardından kameralara bu şekilde yakalandı.

Sarı lacivertliler, kalan 20 haftanın tamamında 3’er puan alması durumunda geçen yılki performansını geçebilecek.

KOEMAN: İNANMASAM BIRAKIRIM

Fenerbahçe Teknik Direktörü Erwin Koeman mevcut kadroyla takımın içinde bulunduğu durumla başa çıkacağına inandığını belirterek, “Benim görevim bu durumla başa çıkabilmek ve yapacağım, zaten inanmasam bırakmam gerekir” dedi.

Koeman, Avrupa Ligi'nde Dinamo Zagreb maçı sonrası değerlendirmelerde bulunuyor...
Koeman, Avrupa Ligi'nde Dinamo Zagreb maçı sonrası değerlendirmelerde bulunuyor...

Hollandalı teknik direktör “Gerçekten iyi durumda değiliz, stresli bir durumdayız. Bu stres takımı olumsuz etkiliyor. Oyuncularımızın güvene ve çok çalışmaya ihtiyacı var. Elimizdeki kadro bu, kaliteli oyuncularımızın cezalı olmaları nedeniyle eksikliklerini yaşıyoruz. Benim görevim bu durumla başa çıkabilmek ve bunu yapacağım. Bu durumla başa çıkabileceğime inanıyorum, zaten inanmasam bırakmam gerekir” dedi. Her maç için oyun planları olduğunu dile getiren Koeman “Futbolcularımla oyun planımızla ilgili her zaman konuşuyorum. Onlarla temas halindeyim” ifadelerini kullandı.

VALBUENA’DAN KÖTÜ HABER

Kasımpaşa maçında sakatlanan Fenerbahçe’nin Fransız oyuncusu Mathieu Valbuena, yaklaşık 2 hafta sahalardan uzak kalacak.

Kasımpaşa karşılaşmasında sakatlanan Valbuena, acı içerisinde sahayı terk etti.
Kasımpaşa karşılaşmasında sakatlanan Valbuena, acı içerisinde sahayı terk etti.

Fenerbahçe’den yapılan açıklamada, “Valbuena’nın MR raporunda sol arka üst adalesinde zorlanma tespit edilmiş ve oyuncumuzun tedavisine başlanmıştır” denildi. Fenerbahçe Sağlık heyetinin tecrübeli futbolcuyu, Akhisarspor maçına yetiştirmeye çalıştığı öğrenildi.