FIFA Konfederasyonlar Kupası başlıyor!

​FIFA Konfederasyonlar Kupası başlıyor!
​FIFA Konfederasyonlar Kupası başlıyor!

Açılış maçı bu akşam 18:00'da, Rusya ile Yeni Zelanda arasında.

Konfederasyonlar Kupası; ev sahibi ülke, son dünya şampiyonu ve 6 konfederasyon şampiyonunun katılımıyla FIFA tarafından düzenlenen bir turnuva.

Organizasyon, 1992 ve 1995 yıllarında Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde Uluslararası Şampiyonlar Kupası ismiyle düzenlendi. 1997 yılından itibaren FIFA Konfederasyonlar Kupası adıyla 2 yılda bir yapılmaya başlanan organizasyon, 2005'ten itibaren bugünkü halini aldı.

1992'de düzenlenen ilk turnuvanın galibi Arjantin'di. (Kaptan Oscar Ruggeri ve kupa.)
1992'de düzenlenen ilk turnuvanın galibi Arjantin'di. (Kaptan Oscar Ruggeri ve kupa.)

Artık 4 yılda bir düzenlenen Konfederasyonlar Kupası, FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülke tarafından Dünya Kupası'ndan 1 yıl önce düzenleniyor. Böylece futbolun en büyük turnuvasına ev sahipliği yapacak ülke de bir anlamda prova yapma şansı buluyor.

En çok kazanan yine Brezilya

Brezilya, tıpkı Dünya Kupası'nda olduğu gibi FIFA Konfederasyonlar Kupası'nın da en başarılı takımı olarak dikkati çekiyor. Sambacıların turnuvada 4 şampiyonluğu bulunuyor. (1997, 2005, 2009, 2013)

2005'te Almanya'da şampiyonluğa ulaşan Brezilya olmuştu.
2005'te Almanya'da şampiyonluğa ulaşan Brezilya olmuştu.

Organizasyonda Brezilya'nın yanı sıra Fransa (2001, 2003) Meksika (1999), Arjantin (1992) ve Danimarka (1995) mutlu sona ulaşan diğer ülkeler oldu.

4'er takımlı 2 grup

A Grubunda ev sahibi Rusya'nın yanı sıra EURO 2016 Şampiyonu Portekiz, CONCACAF Şampiyonu Meksika ve Yeni Zelanda yer alacak.

Rusya, Meksika, Portekiz, Yeni Zelanda
Rusya, Meksika, Portekiz, Yeni Zelanda

B Grubunda ise 2014 Dünya Kupası'nın sahibi Almanya, 2016 Güney Amerika Şampiyonu Şili, 2017 Afrika Kupası Şampiyonu Kamerun ve Avustralya bulunuyor.

B Grubu: Almanya, Avustralya, Kamerun, Şili
B Grubu: Almanya, Avustralya, Kamerun, Şili

Grup maçları sonunda ilk 2'de yer alan takımlar, çapraz eşleşme sonucunda yarı finalde karşılaşacak. Kupada final mücadelesi, 2 Temmuz pazar akşamı 21:00'da St. Petersburg'daki St. Petersburg Stadyumu'nda oynanacak. Üçüncülük müsabakası ise aynı gün 15:00'da Moskova'daki Spartak Stadyumu'nda yapılacak.

Bizden birileri

Bu yılki turnuvada Spor Toto Süper Lig'den 2 futbolcu da yer alıyor. Beşiktaş'tan Ricardo Quaresma Portekiz'de, Bursaspor'dan Aziz Behich ise Avustralya'da forma giyecek. Ayrıca geçtiğimiz sezon Beşiktaş'ta kiralık olarak forma giyen Vincent Aboubakar da Kamerun Milli Takımı ile turnuvada boy gösterecek.

Kaynak: FIFA.com, Sabah.com.tr