Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini Bottas kazandı

​Formula 1 Türkiye Grand Prix
​Formula 1 Türkiye Grand Prix

Formula 1'de Türkiye Grand Prix'sini Mercedes takımının Fin pilotu Valtteri Bottas kazandı. Yarışı ikinci sırada bitiren Verstappen, pilotlar klasmanında Hamilton'ı geçerek liderliğe yükseldi.

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini Mercedes takımının Fin pilotu Valtteri Bottas kazandı.

Intercity İstanbul Park Pisti'nde 58 tur üzerinden yapılan yarışta Bottas, damalı bayrağı ilk sırada görerek bu sezon ilk galibiyetini elde etti.

Red Bull takımı pilotlarından Hollandalı Max Verstappen'in ikinci olduğu yarışta, Meksikalı Sergio Perez üçüncü sırayı aldı.

Verstappen, bu sezon 12. kez podyuma çıkma başarısını gösterdi. Bottas 9, Perez ise 3. kez podyum sevinci yaşadı.

Fin pilotu Valtteri Bottas
Fin pilotu Valtteri Bottas

Bottas'ın ilk zaferi

Intercity İstanbul Park'ta yarışı birinci sırada tamamlayan Valtteri Bottas, bu sezonki ilk zaferini elde ederken, damalı bayrağı ikinci sırada gören Max Verstappen de pilotlar sıralamasında, Lewis Hamilton'ı geride bırakarak puanını 262.5 yaptı ve liderliğe yükseldi. İkinci sıradaki Lewis Hamilton'ın ise 256.5 puanı bulunuyor.

Takımlar sıralamasında ise Mercedes zirvedeki yerini korudu. Bottas'ın yarışı ilk sırada, Hamilton'ın da 5. sırada tamamlamasıyla birlikte Mercedes puanını 433.5'e yükseltirken, Red Bull Racing 397.5 puanla ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıradaki McLaren 240, dördüncü sıradaki Ferrari ise 232.5 puana ulaştı.

Ödülleri Şentop verdi

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini kazanan Mercedes pilotu Valtteri Bottas'a kupasını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Mustafa Şentop verdi. Intercity İstanbul Park Pisti'ndeki yarışın ardından yapılan törende, podyumun ilk iki basamağına çıkan Bottas ve Red Bull pilotu Max Verstappen, kupalarını TBMM Başkanı Şentop'tan aldı.

Yarışı üçüncü sırada tamamlayan Red Bull pilotu Sergio Perez'in kupasını ise Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertoprağı takdim etti.

Kupa töreninden sonra büyük sevinç yaşayan pilotlar, podyuma çıkmalarını kutladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 5,3 kilometrelik Intercity İstanbul Park pistinde koşulan sezonun 16'ncı yarışı Formula 1 Rolex Türkiye Grand Prix'si tamamlandı. İstiklal Marşı ile başlayan yarışın startında Alpine pilotu Fernando Alonso, AlphaTauri pilotu Pierre Gasly'nin müdahalesiyle dışarı çıktı ve 5'inci sırada başladığı yarışta 18'inci sıraya kadar geriledi. Pierre Gasly, bu müdahalesinden dolayı 5 saniye süre cezası aldı. Fernando Alonso ise Haas pilotu Mick Schumacher ile temasından dolayı 5 saniye cezaya çarptırıldı.

Hamılton ve Saınz'dan hızlı yükseliş

Mercedes pilotu Lewis Hamilton ve Ferrari pilotu Carlos Sainz, sıralamada ilk 15 turda hızlı bir şekilde yükseliş gösterdi. Hamilton, grid cezasından dolayı 11'inci sırada başladığı yarışın 15'inci turunda 5'inci sıraya yükselirken, Sainz ise grid cezasından ötürü 19'uncu sırada başladığı yarışın 15'inci turunda 10'uncu sıraya kadar yükseldi.

Perez ile Hamılton arasında dev mücadele

Red Bull pilotu Sergio Perez ile Lewis Hamilton arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı. Yarışa 11'inci sırada başladıktan sonra önündeki rakiplerini tek tek geçen Hamilton'a Perez geçit vermedi. Sergio Perez'in pite girmesiyle öne geçen Hamilton, takımının "Pite gel" tavsiyelerini reddederek pistte kalma kararı aldı ve Perez'in önünde konumlandı. 51'inci turda Mercedes ekibinin yarışı bitirememe riskinden dolayı yeniden kendisini çağırması üzerine pite gelen Lewis Hamilton, 11'inci sırada başladığı yarışı 5'inci sırada noktaladı.

Bottas hata yapmadı

Takım arkadaşı Lewis Hamilton'ın grid cezasından dolayı yarışa ilk sıradan start veren Valtteri Bottas, Türkiye Grand Prix'sinde mutlu sona ulaşan isim oldu. Yarış boyunca hata yapmayan ve iyi bir sürüş gerçekleştirilen Mercedes'in Fin pilotu, bu sezonki ilk zaferini Türkiye GP'de elde etmiş oldu. İkinci sırayı Red Bull'un Hollandalı pilotu Max Verstappen elde ederken, 3'üncü sıranın sahibi ise Red Bull'un Meksikalı pilotu Sergio Perez oldu.

  • Formula 1 Rolex Türkiye Grand Prix'sinde sıralama şu şekilde oluştu:
  • 1- Valtteri Bottas (Mercedes)
  • 2- Max Verstappen (Red Bull)
  • 3- Sergio Perez (Red Bull)
  • 4- Charles Leclerc (Ferrari)
  • 5- Lewis Hamilton (Mercedes)
  • 6- Pierre Gasly (AlphaTauri)
  • 7- Lando Norris (McLaren)
  • 8- Carlos Sainz (Ferrari)
  • 9- Lance Stroll (Aston Martin)
  • 10- Esteban Ocon (Alpine)
  • 11- Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
  • 12- Kimi Raikkonen (Alfa Romeo)
  • 13- Daniel Ricciardo (McLaren)
  • 14- Yuki Tsunoda (AlphaTauri)
  • 15- George Russell (Williams)
  • 16- Fernando Alonso (Alpine)
  • 17- Nicholas Latifi (Williams)
  • 18- Sebastian Vettel (Aston Martin)
  • 19- Mick Schumacher (Haas)
  • 20- Nikita Mazepin (Haas)

Verstappen liderliği aldı

Max Verstappen, zirve yarışındaki rakibi Lewis Hamilton'ın yarışı 5'inci sırada noktalamasının ardından yeniden zirvenin sahibi oldu. Yarışı 2'nci sırada tamamlayan Verstappen, pilotlar klasmanında puanını 262,5'a yükseltirken, Lewis Hamilton ise 256,5 puan oldu.

Pilotlar klasmanında ilk 3 sıra şu şekilde:

1- Max Verstappen (Red Bull): 262,5 Puan

2- Lewis Hamilton (Mercedes): 256,5 Puan

3- Valtteri Bottas (Mercedes): 177 Puan

Mercedes liderliğini sürdürdü

Takımlar klasmanında ise Mercedes, 433,5 puanla liderliğini sürdürdü İkinci sırada 397,5 puanla Red Bull yer alırken, 3'üncü sırada ise 240 puanla McLaren konumlandı.

Takımlar sıralamasında ilk 3 sıra şu şekilde:

1- Mercedes: 433,5 Puan

2- Red Bull: 397,5 Puan

3- McLaren: 240 Puan