Verstappen üst üste 2. kez şampiyon

Max Verstappen
Max Verstappen

Max Verstappen, 2022 Formula 1 Japonya Grand Prix'sini kazanmasının ardından üst üste ikinci kez şampiyon oldu.

COVID nedeniyle 2019'dan bu yana gerçekleştirilemeyen Japonya GP, bu hafta sonu yeniden Formula 1'e döndü. Japonya GP’de sıralama turlarını 1. sırada tamamlayıp pole pozisyonunu alan Verstappen, olaylı başlayan yarışta avantajını korudu ve bu sezon 12. toplamda ise 32. zaferini elde ederek üst üste 2. kez şampiyon oldu.

Hesaplar karıştı

Hava koşulları nedeniyle ara verilen yarışın % 50'lik kısmı tamamlanabildiği için; kazanana 19, 3. olan Leclerc'e ise 12 puan verildi. Verstappen'in burada şampiyon olabilmesi için normalde Leclerc karşısında 8 puan fazla alması gerekiyordu ancak ilginç bir şekilde Leclerc'e ceza verilmesinin ardından pilotlarla röportajı yapan Johnny Herbert, Verstappen'in şampiyon olduğunu söyledi. Aynı şekilde FOM yayını da ekrana Verstappen'in 2022 şampiyonu olduğunu gösteren grafikleri verdi.

Neler yaşandı?

Yarış, şiddetli yağmura rağmen Max Verstappen liderliğinde, geçiş lastikleriyle TSİ 8.00’de normal bir şekilde başlatıldı.

İlk turda yaşanan kaza sebebiyle güvenlik aracı piste girdi. Çok geçmeden kırmızı bayrakla yarış durduruldu. Bunun üzerine pilotlar, güvenlik aracının liderliğinde pit yoluna yöneldiler.

Yarışın durdurulmasının ardından Gasly'nin araç üstü kamerasından piste çekici araç çıkarıldığı ortaya çıktı ve bu olay, hem sosyal medyada hem de takımlar ve pilotlar arasında fazlasıyla eleştirildi. Gasly, hakemlere giderek bu konudaki şikayetlerini bizzat dile getirdi.

İlk başta yarışın Türkiye saati ile 08.50'de yeniden başlayacağı bildirildi ancak bu karardan son anda vazgeçildi. Yeniden başlamadan 10 dakika önce açıklama yapılacağı bildirilse de yarış yönetimi uzun süre sessiz kaldı ve saat 10'u geçerken, yarışın 10.15'te yağmur lastikleriyle yeniden başlayacağı bilgisi verildi. Bu, yarışın yarısından daha az bölümünün koşulacağı manasına geliyordu.

İki saati aşkın süre bekleyişin ardından Türkiye saati ile 10.15'te yeniden yeşil bayraklar sallandı ve pilotlar, güvenlik aracı liderliğinde piste çıktılar. Sonrasında yarışın hareketli başlayacağı bilgisi verildi. Piste çıkış turunda pilotlar, ilk başta genel olarak şartların başlangıca göre daha iyi olduğunu dile getirdiler ancak sonrasında görüşün daha zayıf olduğu açıklamaları da geldi.