Futbol çok değişti! İşte futbolu anlamanız için gerekli kılavuz

​Futbol çok değişti! İşte futbolu anlamanız için gerekli kılavuz
​Futbol çok değişti! İşte futbolu anlamanız için gerekli kılavuz

Futbolseverlerin meşin yuvarlağın sırrını çözmesine yardım edecek bir kılavuz çıktı.

Futbol dünya üzerindeki en eski sporlardan biri... Tarihi araştırmalar futbola benzer top oyunlarının milatta önceye kadar dayandığını ortaya koyuyor. Modern anlamda futbol 1800'lü yılların ikinci yarısında İngiltere'de oynanmaya başladı. Futbol kuralları ise yine bu yıllarda yazılı hale getirildi. İngiltere'de başlayan futbol, zaman içinde Ada'nın sınırlarını aştı.

Türkiye'de ise futbol 1890'lı yıllarda İngiliz tüccar James LaFontaine sayesinde öğrenilmeye başlar.

Uçurum var

Elbette o yıllarda oynanan futbolla günümüzdeki oyunun arasında uçurumlar bulunuyor. O uçurumu tarif etmek ise saatler hatta günler sürebilir.

Aslında tarihleri yakına çekersek yine aynı tabloyla karşı karşıya kalırız. 1980'li yılların futbol anlayışıyla şimdiki birbirine hiç benzemiyor.

Basitlikten çıktı

Günümüz futbolu karmaşık bir yapıya sahip.
Günümüz futbolu karmaşık bir yapıya sahip.

Bu durumun en önemli sebebi ise futbolun artık 'basit' bir oyun olarak görülmemesi. Tabi futbolun ciddi bir ekonomik güce sahip olması bu oyunu ‘basit’ olmaktan ‘karmaşık’lığa taşıdı.

Futbolu daha iyi anlamak, daha doğrusu bu oyundan daha çok kazanmak için futbolun içinde yer alan aktörler sayıların gücünden yararlanmaya başladı.

Matematik ve istatistik bu oyunu teknik adamların daha iyi kavrayıp, başarı yolunda planlar yapmasını kolaylaştırmaya başladı.

Futbolu anlamak için kılavuz

Rakamlar Oyunu isimli kitap kısa bir süre önce piyasaya sürüldü.
Rakamlar Oyunu isimli kitap kısa bir süre önce piyasaya sürüldü.

Kısa bir süre önce piyasaya çıkan "Rakamlar Oyunu" isimli kitap, futbolseverlerin bu oyunu daha iyi kavramasını sağlayacak.

Önder Özen imzası

David Sally ve Chris Anderson'un kaleme aldığı kitap Türkçe'ye Önder Özen'in sunumuyla aktarıldı.

Atılan kaçıncı gol daha değerli?

Kitap; kornerlerin ne ölçüde değerli olduğu, en çok kaçıncı golün önem arz ettiği, topa sahip olmanın futbolda galibiyete gerçekten de onda dokuz oranında yardım edip etmediği, bir oyuncunun değerinin nasıl ölçülmesi gerektiği gibi soru ve sorunlara isabetli, devrim niteliğinde yanıtlar verip futbolu izlemek ve anlamak için yepyeni bir yol gösteriyor.