Futbol tarihinin unutulmaz faciaları

Unutulmaz futbol faciaları
Unutulmaz futbol faciaları

Dünya futbol tarihine geçmiş sayısız facia yaşandı; bunların bazıları futbol tarihine kara leke olarak geçse de aralarında trajikomik olarak sayılabilecek olan hadiselerde bulunmuyor değil. GZT Spor ekibi olarak, biz de tarihe geçen bu elim hadiseler arasından ilk akla gelenleri sizlere hatırlatmak istedik.

İşte, bu facialardan akla gelen ilk 7'sini ve hikayelerini sizler için derledik;

Heysel Faciası 
1985 yılında Juventus & Liverpool Avrupa kupası final maçında liverpoolluların italyanlara saldırması ile çıkan panikte, stadyum duvarı çökmüş. 39 kişi hayatını kaybetmiş ve 600 kişi yaralanmıştı. Bu olay sonrasında Premier lig’de, ayakta maç izleme düzeni yerine oturarak izleme düzenine geçiş yapıldı.
Heysel Faciası 1985 yılında Juventus & Liverpool Avrupa kupası final maçında liverpoolluların italyanlara saldırması ile çıkan panikte, stadyum duvarı çökmüş. 39 kişi hayatını kaybetmiş ve 600 kişi yaralanmıştı. Bu olay sonrasında Premier lig’de, ayakta maç izleme düzeni yerine oturarak izleme düzenine geçiş yapıldı.
Hillsborough Faciası
1989 yılında Liverpool & Nottingham Forest arasında Fa Cup yarı final maçında Hillsborough Stadyumu’na, kapasitenin çok üstünde taraftar alındığı için 96 Liverpool taraftarı hayata veda etmiş, 766 taraftar ise yaralanmıştı.
Hillsborough Faciası 1989 yılında Liverpool & Nottingham Forest arasında Fa Cup yarı final maçında Hillsborough Stadyumu’na, kapasitenin çok üstünde taraftar alındığı için 96 Liverpool taraftarı hayata veda etmiş, 766 taraftar ise yaralanmıştı.
Şike Patlaması 
2006 yılında yapılan şike soruşturmasında Milan, Fiorentina, Reggina, Lazio ve Juventus suçlu bulunarak çeşitli yaptırımlara uğradı. Milyonlarca taraftarı bulunan Juventus ve Milan lig düşürülerek, iki şampiyonlukları ellerinden alındı.
Şike Patlaması 2006 yılında yapılan şike soruşturmasında Milan, Fiorentina, Reggina, Lazio ve Juventus suçlu bulunarak çeşitli yaptırımlara uğradı. Milyonlarca taraftarı bulunan Juventus ve Milan lig düşürülerek, iki şampiyonlukları ellerinden alındı.
Busby Babes Faciası
6 Şubat 1958 tarihinde Manchester United futbol takımını taşıyan British Airways uçağının kötü hava koşullarında havalanmayı deneyen uçak, 3.denemesinde düşmüş ve toplam 44 yolcudan 20'si hayatını kaybetmişti.
Busby Babes Faciası 6 Şubat 1958 tarihinde Manchester United futbol takımını taşıyan British Airways uçağının kötü hava koşullarında havalanmayı deneyen uçak, 3.denemesinde düşmüş ve toplam 44 yolcudan 20'si hayatını kaybetmişti.
Glasgow'da 2 büyük facia
İlk facia 1902 yılında İngiltere ile İskoçya arasında oynanan maç sırasında bir tribünün çökmesi sonucu 25 kişinin hayatını kaybetmesiyle gerçekleşti. İkincisi ise daha acı verici bir hadiseydi. İskoçya’nın ve hatta dünyanın en köklü rekabetlerin biri olan Glasgow Rangers & Celtic mücadelesi tarihte acı bir hadiseye de tanıklık etti. Bu iki takım arasında 1978 yılında oynanan karşılaşmada 80 bin kişi stadyumdadır, Celtic uzatmaya geçildiğinde 1-0 öne geçer. Rangers taraftarları sahayı terk ederken maça eşitlik gelir; stadyumdan çıkanlar tekrar tribünlere yöneldiğinde, karşıdan gelen grupla karşılaşır, o sırada yere düşen bir çocuk zincirleme reaksiyonu başlatır. 66 kişi ezilerek hayatını kaybeder, bunların çoğu ise çocuklardır.
Glasgow'da 2 büyük facia İlk facia 1902 yılında İngiltere ile İskoçya arasında oynanan maç sırasında bir tribünün çökmesi sonucu 25 kişinin hayatını kaybetmesiyle gerçekleşti. İkincisi ise daha acı verici bir hadiseydi. İskoçya’nın ve hatta dünyanın en köklü rekabetlerin biri olan Glasgow Rangers & Celtic mücadelesi tarihte acı bir hadiseye de tanıklık etti. Bu iki takım arasında 1978 yılında oynanan karşılaşmada 80 bin kişi stadyumdadır, Celtic uzatmaya geçildiğinde 1-0 öne geçer. Rangers taraftarları sahayı terk ederken maça eşitlik gelir; stadyumdan çıkanlar tekrar tribünlere yöneldiğinde, karşıdan gelen grupla karşılaşır, o sırada yere düşen bir çocuk zincirleme reaksiyonu başlatır. 66 kişi ezilerek hayatını kaybeder, bunların çoğu ise çocuklardır.
Kayseri & Sivas Tribün Faciası
Hatırlamak istemediğimiz bir hadise. 1967/68 sezonu 2. Lig Beyaz Grup’ta oynanan Kayserispor-Sivasspor maçında, Kayseri 1-0 öne geçer. Sivas tribünleri Kayserili taraftarların olduğu kısma stadyuma soktukları taşları atmaya başlarlar. Çıkan arbedede 2 çocuk hayatını kaybeder. Kayseri taraftarları sert tepki verdiğinde bu sefer Sivas taraftarları canlarını kurtarmak isterken 38 kişi hayatını kaybeder. Türk futbol tarihinin ilk ve en büyük stadyum faciasıdır.
Kayseri & Sivas Tribün Faciası Hatırlamak istemediğimiz bir hadise. 1967/68 sezonu 2. Lig Beyaz Grup’ta oynanan Kayserispor-Sivasspor maçında, Kayseri 1-0 öne geçer. Sivas tribünleri Kayserili taraftarların olduğu kısma stadyuma soktukları taşları atmaya başlarlar. Çıkan arbedede 2 çocuk hayatını kaybeder. Kayseri taraftarları sert tepki verdiğinde bu sefer Sivas taraftarları canlarını kurtarmak isterken 38 kişi hayatını kaybeder. Türk futbol tarihinin ilk ve en büyük stadyum faciasıdır.