Genç koç büyük oynuyor: Hayalim Fenerbahçe’yi yenmek

Genç koç büyük oynuyor: Hayalim Fenerbahçe’yi yenmek
Genç koç büyük oynuyor: Hayalim Fenerbahçe’yi yenmek

League of Legends'ın yükselen değeri Mete "RoboG0D" Sevinç kapılarını eSpor meraklılarına açtı.

eSpor gelirlerinin NFL, MLB, NBA ve NHL ile kıyası.
eSpor gelirlerinin NFL, MLB, NBA ve NHL ile kıyası.
Dünya çapında eSpor izleme süreleri.
Dünya çapında eSpor izleme süreleri.
eSpor kitlesinin yıllara göre sergilediği artış.
eSpor kitlesinin yıllara göre sergilediği artış.

Rakamlarla eSpor piyasasının dağılımı.
Rakamlarla eSpor piyasasının dağılımı.

Genç yaştaki oyuncuların binlerce hatta milyonlarca dolar kazandığı, sektörün milyar dolarlık reklam değerleriyle milyarlarca gence ulaştığı bu yeni dünyanın kapılarını sizler için araladık.

Bu ve daha nice kritik sorunun cevabını Mete "RoboG0D" Sevinç’ten aldık. Keyifli okumalar…

Öncelikle Mete Sevinç kimdir? Kendinizden bahsedebilir misiniz biraz? 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Mete "RoboG0D" Sevinç. Ben bilimi, doğayı ve  oyun oynamayı çok seven biriyim. Basketbol ve satranç spor dallarında başarılarım var. Küçüklükten beri dijital oyunlara merakı olan biriyim. Gerçek hayatta yapamadıklarınızı dijital oyunlarda yapabiliyorsunuz. Hatta bazı oyunlar o kadar etkili ki, oynarken farklı bir evrende yaşıyor gibi oluyorsunuz. Tabi bunun dışında gerçek hayat ile irtibatınızı kopartmamalısınız. Bu çizgiyi korumak çok önemli.  Şu anda ise profesyonel olarak eSpor ile ilgileniyorum. Türkiye Şampiyonluk Ligi Takımı Çilekler'de koçluk yapıyorum.
Öncelikle Mete Sevinç kimdir? Kendinizden bahsedebilir misiniz biraz? Mete "RoboG0D" Sevinç. Ben bilimi, doğayı ve oyun oynamayı çok seven biriyim. Basketbol ve satranç spor dallarında başarılarım var. Küçüklükten beri dijital oyunlara merakı olan biriyim. Gerçek hayatta yapamadıklarınızı dijital oyunlarda yapabiliyorsunuz. Hatta bazı oyunlar o kadar etkili ki, oynarken farklı bir evrende yaşıyor gibi oluyorsunuz. Tabi bunun dışında gerçek hayat ile irtibatınızı kopartmamalısınız. Bu çizgiyi korumak çok önemli. Şu anda ise profesyonel olarak eSpor ile ilgileniyorum. Türkiye Şampiyonluk Ligi Takımı Çilekler'de koçluk yapıyorum.
League of Legends'a ne zaman başladınız? Bu fenomen oyun ile tanışmanız nasıl oldu? 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yaklaşık 7 sene oldu başlayalı. League of Legends'ı betadan bu yana oynuyorum. Özellikle strateji oyunlarında ve Half-Life'ta çevremdeki herkesi yeniyordum. Hatta arkadaşlarım oyunlara şifre koyup beni oyunlarına almıyorlardı. Bir gün bir arkadaşım beni League of Legends oyunuyla tanıştırdı. League of Legends'ta da onu yenmemi istedi. 1 hafta süre istemiştim, onun seviyesine ulaşmam ise 1 seneyi buldu.
League of Legends'a ne zaman başladınız? Bu fenomen oyun ile tanışmanız nasıl oldu? Yaklaşık 7 sene oldu başlayalı. League of Legends'ı betadan bu yana oynuyorum. Özellikle strateji oyunlarında ve Half-Life'ta çevremdeki herkesi yeniyordum. Hatta arkadaşlarım oyunlara şifre koyup beni oyunlarına almıyorlardı. Bir gün bir arkadaşım beni League of Legends oyunuyla tanıştırdı. League of Legends'ta da onu yenmemi istedi. 1 hafta süre istemiştim, onun seviyesine ulaşmam ise 1 seneyi buldu.
Geçtiğimiz aylarda Cappadocia Team isimli kendi takımınız ile özel bir turnuva kazandınız ve devamındaki süreçte Çilekler'in başına geçtiniz. Türkiye'nin en üst seviye ligindesiniz artık. Bu süreç nasıl gelişti? 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Gamecell'in düzenlediği Gaming İstanbul 2017'de  Team Cappadocia olarak League of Legends Şampiyonu olduk. Bildiğim kadarıyla ülkemizde düzenlenmiş en büyük ödüllü özel turnuvaydı. Aslında Yüksek Lisans yapmak için derslerime yoğunlaşmam gerekiyordu. Yakın bir arkadaşım Çilekler'de menajerlik yaparken beni davet etmişti. Başta olumsuz baksam da onun ısrarıyla Çilekler'de koçluk yapmaya başladım. Sonrasında Takım sahibinin ve  oyuncuların bana güvenmesiyle ilk Şampiyon HWA'yı yenerek lige çıktık.
Geçtiğimiz aylarda Cappadocia Team isimli kendi takımınız ile özel bir turnuva kazandınız ve devamındaki süreçte Çilekler'in başına geçtiniz. Türkiye'nin en üst seviye ligindesiniz artık. Bu süreç nasıl gelişti? Gamecell'in düzenlediği Gaming İstanbul 2017'de Team Cappadocia olarak League of Legends Şampiyonu olduk. Bildiğim kadarıyla ülkemizde düzenlenmiş en büyük ödüllü özel turnuvaydı. Aslında Yüksek Lisans yapmak için derslerime yoğunlaşmam gerekiyordu. Yakın bir arkadaşım Çilekler'de menajerlik yaparken beni davet etmişti. Başta olumsuz baksam da onun ısrarıyla Çilekler'de koçluk yapmaya başladım. Sonrasında Takım sahibinin ve oyuncuların bana güvenmesiyle ilk Şampiyon HWA'yı yenerek lige çıktık.
Şu an Türkiye'nin en üst seviyesinde koçluk yapıyorsunuz. Hayaliniz neresi? Fenerbahçe gibi büyük bir çatı altında görev almak ister misiniz? 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hayalim bir gün Türkiye Büyük Finalini kazanıp, Dünya Şampiyonası’nda başarılı olmak. Aslında bunun için yapılacak adımlar belli. Çilekler olarak amacımız bu split ligde kalmak. Galatasaraylı biri olaraksa Fenerbahçe'de koçluk yapmayı değil bir gün Galatasaray ile Fenerbahçe'yi Türkiye Büyük Finali'nde yenmeyi isterim.
Şu an Türkiye'nin en üst seviyesinde koçluk yapıyorsunuz. Hayaliniz neresi? Fenerbahçe gibi büyük bir çatı altında görev almak ister misiniz? Hayalim bir gün Türkiye Büyük Finalini kazanıp, Dünya Şampiyonası’nda başarılı olmak. Aslında bunun için yapılacak adımlar belli. Çilekler olarak amacımız bu split ligde kalmak. Galatasaraylı biri olaraksa Fenerbahçe'de koçluk yapmayı değil bir gün Galatasaray ile Fenerbahçe'yi Türkiye Büyük Finali'nde yenmeyi isterim.
Galatasaray küme düştü. Keza Beşiktaş da şampiyonluk yaşamasına rağmen başarısı uzun soluklu olmadı ve onlar da veda ettiler... Ancak Fenerbahçe istikrarı ile şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri. Bu farklılığı neye bağlıyorsun?

                                    
                                    
                                    
                                    “Yeniden lige yükseleceklerine inanıyorum. Fenerbahçe ise yaptığı yatırımların meyvesini topluyor. İyi bütçe ayırdılar”
Galatasaray küme düştü. Keza Beşiktaş da şampiyonluk yaşamasına rağmen başarısı uzun soluklu olmadı ve onlar da veda ettiler... Ancak Fenerbahçe istikrarı ile şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri. Bu farklılığı neye bağlıyorsun? “Yeniden lige yükseleceklerine inanıyorum. Fenerbahçe ise yaptığı yatırımların meyvesini topluyor. İyi bütçe ayırdılar”
Oyuncu olmak mı yoksa koç olmak mı daha zevkli? Neden?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Oyuncu olmak çok daha zevkli, işin stresli kısmını izlerken özellikle de koçlar çekiyor.
Oyuncu olmak mı yoksa koç olmak mı daha zevkli? Neden? Oyuncu olmak çok daha zevkli, işin stresli kısmını izlerken özellikle de koçlar çekiyor.
eSpor çok yüksek potansiyeli olan bir branş. Büyük bir pazara sahip. Bu sporun geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hepimiz internette daha fazla vakit harcıyoruz. Teknoloji ile bir bütünüz. Eve gelir gelmez ilk işimiz bilgisayarın başına geçmek oluyor. Gelişmekte olan spor dallarında en üstte eSpor var. ESpor'da şu an çok iyi kazançlar elde ediliyor. Pazar payı git gide artıyor. Muhtemelen ilerde çocuklarımıza “futbolcu, basketbolcu olsunlar” demeyeceğiz. ESporcu olsunlar demeye şimdiden başladık.
eSpor çok yüksek potansiyeli olan bir branş. Büyük bir pazara sahip. Bu sporun geleceğini nasıl görüyorsunuz? Hepimiz internette daha fazla vakit harcıyoruz. Teknoloji ile bir bütünüz. Eve gelir gelmez ilk işimiz bilgisayarın başına geçmek oluyor. Gelişmekte olan spor dallarında en üstte eSpor var. ESpor'da şu an çok iyi kazançlar elde ediliyor. Pazar payı git gide artıyor. Muhtemelen ilerde çocuklarımıza “futbolcu, basketbolcu olsunlar” demeyeceğiz. ESporcu olsunlar demeye şimdiden başladık.
eSpor'un futbol ya da basketbolun önüne geçeceğini düşünmek hayal mi? 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Ben Espor'un hem futbol'u hem de basketbolu geçeceğine eminim. Basketbolun en önemli yorumcusu olan Kaan Kural  bazı maçlarımızı sunuyor. Unutmayalım ki futbol ve basketbol, 100 yılı aşkın hayatımızdalar. Bundan dolayı eSpor'un onları geçmesi zaman alacaktır. Biz çocukluğumuzda futbol, basketbol, saklambaç oynayarak büyüdük. Şimdiki jenerasyon Android telefonlar ve bilgisayarlar ile büyüyor. Dolayısıyla yurt dışında Dark Passage'ı, Supermassive'yi bilen insanlar, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi ülkemizin en büyük 3 büyüklerini tanımıyorlar. Bu yüzden bütün kulüplerin eSpora girmesi gerekiyor. Hatta bazıları geç bile kaldı diyebilirim.
eSpor'un futbol ya da basketbolun önüne geçeceğini düşünmek hayal mi? Ben Espor'un hem futbol'u hem de basketbolu geçeceğine eminim. Basketbolun en önemli yorumcusu olan Kaan Kural bazı maçlarımızı sunuyor. Unutmayalım ki futbol ve basketbol, 100 yılı aşkın hayatımızdalar. Bundan dolayı eSpor'un onları geçmesi zaman alacaktır. Biz çocukluğumuzda futbol, basketbol, saklambaç oynayarak büyüdük. Şimdiki jenerasyon Android telefonlar ve bilgisayarlar ile büyüyor. Dolayısıyla yurt dışında Dark Passage'ı, Supermassive'yi bilen insanlar, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi ülkemizin en büyük 3 büyüklerini tanımıyorlar. Bu yüzden bütün kulüplerin eSpora girmesi gerekiyor. Hatta bazıları geç bile kaldı diyebilirim.
Türkiye'nin eSpor'daki rolünü ve yerini nasıl yorumluyorsunuz? İddialı bir ülke olduğumuzu söyleyebilir miyiz? Ya da gelecek vadeden... 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Futbol ve basketbolda olduğumuz gibi eSpor’da da tutkuluyuz. Teknolojik olarak alt yapıda büyük sıkıntılarımız var. Önce bunları çözmemiz lazım. Şu an birçok branşta çok başarılıyız. ESpor'da önemli adımlar atıldı. Ama bu bütçelerin kontrolü ve planlaması daha iyi yapılmalı.
Türkiye'nin eSpor'daki rolünü ve yerini nasıl yorumluyorsunuz? İddialı bir ülke olduğumuzu söyleyebilir miyiz? Ya da gelecek vadeden... Futbol ve basketbolda olduğumuz gibi eSpor’da da tutkuluyuz. Teknolojik olarak alt yapıda büyük sıkıntılarımız var. Önce bunları çözmemiz lazım. Şu an birçok branşta çok başarılıyız. ESpor'da önemli adımlar atıldı. Ama bu bütçelerin kontrolü ve planlaması daha iyi yapılmalı.
Türkiye'nin daha fazla söz sahibi olması için ne gibi projeler yapılmalı?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Aslında yapılabilecek çok fazla proje var. Ailelerin eSpor'a bakış açısı değişmeli, başarılı olan oyuncular desteklenmeliler. Türkiye'de alt yapı profesyonelleşmeli. Kulüpler sadece en iyi oyuncuları bünyelerine katıyorlar, doğru organize olup alt yapıya katkıda bulunmaları lazım. Alt yapı profesyonelleşir ve çalışma disiplini oluşursa Türkiye başarılı olur. Yoksa Dünya şampiyonasında Faker'ı kestik ya da 1 galibiyet aldık diye sevinmeye devam ederiz.
Türkiye'nin daha fazla söz sahibi olması için ne gibi projeler yapılmalı? Aslında yapılabilecek çok fazla proje var. Ailelerin eSpor'a bakış açısı değişmeli, başarılı olan oyuncular desteklenmeliler. Türkiye'de alt yapı profesyonelleşmeli. Kulüpler sadece en iyi oyuncuları bünyelerine katıyorlar, doğru organize olup alt yapıya katkıda bulunmaları lazım. Alt yapı profesyonelleşir ve çalışma disiplini oluşursa Türkiye başarılı olur. Yoksa Dünya şampiyonasında Faker'ı kestik ya da 1 galibiyet aldık diye sevinmeye devam ederiz.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin eSpor bursu verdiği bir program var. Sizce bu biraz abartı mi yoksa geleceğe ilk adım mı? Ya da trendi yakalayarak çağa ayak uydurmak, geri kalmamak mı?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    eSpor izlenme olarak birçok spor dalını çoktan geride bırakmış durumda. Geleceğe dair çok güzel bir adım attıklarını düşünüyorum ve başarılı olacaklarını düşünüyorum. Eğer doğru kişileri bünyelerine katarlarsa birçok alanda 1 sene sonrasında Üniversiteler Arası Dünya Şampiyonu da olabilirler.Merak edenler için bursun detayları burada.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin eSpor bursu verdiği bir program var. Sizce bu biraz abartı mi yoksa geleceğe ilk adım mı? Ya da trendi yakalayarak çağa ayak uydurmak, geri kalmamak mı? eSpor izlenme olarak birçok spor dalını çoktan geride bırakmış durumda. Geleceğe dair çok güzel bir adım attıklarını düşünüyorum ve başarılı olacaklarını düşünüyorum. Eğer doğru kişileri bünyelerine katarlarsa birçok alanda 1 sene sonrasında Üniversiteler Arası Dünya Şampiyonu da olabilirler.Merak edenler için bursun detayları burada.
Dünyanın en iyi koçu kim?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Avrupa'da G2 Esports  Takımının Koçu Joey "YoungBuck" Steltenpool (solda), dünyada ise başarılarıyla hem Kore'de dominant oyun sergileyen SK Telecom T1 koçu Kim "kkOma" Jung-gyun (sağda).
Dünyanın en iyi koçu kim? Avrupa'da G2 Esports Takımının Koçu Joey "YoungBuck" Steltenpool (solda), dünyada ise başarılarıyla hem Kore'de dominant oyun sergileyen SK Telecom T1 koçu Kim "kkOma" Jung-gyun (sağda).
Sizce şu an dünyanın en iyi oyuncusu kim? 5 mevki için de soruyorum...

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bu sorunun cevabı metaya göre değişiyor. Değişmeyen tek kişi ise Faker. Oyun zekası inanılmaz , Faker bir yana dünyadaki diğer orta koridor oyuncuları bir yana. Ne zaman düşüşe geçeceğini merak ediyorum.Üst koridor: kt Smeb  
  
Ormancı: SKT Peanut  
  
Orta Koridor: SKT Faker 

  
Nişancı:  SKT Bang  
  
Destek: LZ GorillA
Sizce şu an dünyanın en iyi oyuncusu kim? 5 mevki için de soruyorum... Bu sorunun cevabı metaya göre değişiyor. Değişmeyen tek kişi ise Faker. Oyun zekası inanılmaz , Faker bir yana dünyadaki diğer orta koridor oyuncuları bir yana. Ne zaman düşüşe geçeceğini merak ediyorum.Üst koridor: kt Smeb Ormancı: SKT Peanut Orta Koridor: SKT Faker Nişancı: SKT Bang Destek: LZ GorillA
Başarı bazında Asyalı oyuncuların oyunu domino ettiğini görüyoruz. Bu bir kader mi? Siyahilerin basketboldaki üstünlüğü gibi diyebilir miyiz buna?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Siyahilerin fiziksel olarak bazı avantajları var. Espor için bu geçerli değil. Teknoloji ve Oyun firmaları ağırlıklı olarak Asya ülkelerinde. Genç nüfusta Avrupa ve Amerika'ya kıyasla daha fazla. Kore'nin League of Legends'ta egemenliğini görüyoruz. Bunun birçok sebebi var. İyi oyuncularla beraber olmanız, rekabet etmeniz sizleri bir üst seviyeye taşır. Ailelerin eSpora bakış açısı, teknolojik alt yapıları, kültürekl farklılıklar, çalışma disiplini, oyuncu alt yapılarının çok profesyonel olması gibi bir çok etken var.
Başarı bazında Asyalı oyuncuların oyunu domino ettiğini görüyoruz. Bu bir kader mi? Siyahilerin basketboldaki üstünlüğü gibi diyebilir miyiz buna? Siyahilerin fiziksel olarak bazı avantajları var. Espor için bu geçerli değil. Teknoloji ve Oyun firmaları ağırlıklı olarak Asya ülkelerinde. Genç nüfusta Avrupa ve Amerika'ya kıyasla daha fazla. Kore'nin League of Legends'ta egemenliğini görüyoruz. Bunun birçok sebebi var. İyi oyuncularla beraber olmanız, rekabet etmeniz sizleri bir üst seviyeye taşır. Ailelerin eSpora bakış açısı, teknolojik alt yapıları, kültürekl farklılıklar, çalışma disiplini, oyuncu alt yapılarının çok profesyonel olması gibi bir çok etken var.
Sizce En iyi Avrupalı oyuncu kim?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Benim açımdan kesinlikle TSM Bjergsen en başarılı Avrupalı oyuncudur.
Sizce En iyi Avrupalı oyuncu kim? Benim açımdan kesinlikle TSM Bjergsen en başarılı Avrupalı oyuncudur.
Sizce en iyi Avrupalı koç kim?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    G2 Esports Takımı’nın Koçu Joey "YoungBuck" Steltenpool.
Sizce en iyi Avrupalı koç kim? G2 Esports Takımı’nın Koçu Joey "YoungBuck" Steltenpool.
Yeni başlayanlara bir tavsiyeniz var mı? 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    eSpor'da şu an çok iyi kazançlar elde ediliyor. Her şeyden önce iyi bir dinleyici olmaları lazım. Oyun sadece oynayarak öğrenilmez. Bu yüzden profesyonel arenadaki yayınlar takip edilmeli, doğru bir çalışma programı yapıp buna uyarlarsa kesinlikle başarılı olurlar.
Yeni başlayanlara bir tavsiyeniz var mı? eSpor'da şu an çok iyi kazançlar elde ediliyor. Her şeyden önce iyi bir dinleyici olmaları lazım. Oyun sadece oynayarak öğrenilmez. Bu yüzden profesyonel arenadaki yayınlar takip edilmeli, doğru bir çalışma programı yapıp buna uyarlarsa kesinlikle başarılı olurlar.