Avrupa’ya giden futbolcularımız neden aynı sakatlığı yaşıyor?

Lejyonerler
Lejyonerler

Türk futbolunun dünyada en çok ses getiren transferleri Arda Güler, Real Madrid’deki yoğun antrenman yüklemelerinden sonra dizinden sakatlandı. Arda gibi Türkiye’den Avrupa’ya giden genç oyuncular da benzer sakatlıklar yaşadı. Peki bizden giden genç yetenekler Avrupa kariyerlerinin başlarında neden bu tür sakatlıkları yaşıyor? Detaylar haberimizde...

Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü, Ozan Kabak ve Arda Turan’ın da tıpkı Arda Güler gibi sakatlıklar yaşadığına şahit olduk. Peki bu durum neden oluyor?

"Antrenörlere iyi bakmak gerekir"

Köln Spor Bilimleri Üniversitesi’nde doktora yapan Dr. Onur Tütüncü, Beyazıt Şenbük'e verdiği röportajda konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu sakatlıkların altında yatan nedenleri araştırırken altyapıda uygulanan antrenman metotlarına ve antrenörlere iyi bakmak gerekir. İngiltere’den çıkan 100 oyuncudan 3’ü ilk etapta sakatlık yaşarken bizden giden 10 oyuncudan 5-6’sı bu sakatlıkları yaşıyor. Eğer siz 12-16 yaş arasında çocuğun kas dayanıklılığını destekleyen doğru antrenmanlar yapmazsanız bu çocuğun ileride yüksek tempolu liglerde sakatlanması kaçınılmaz oluyor. Tesis ve saha konusunda da sıkıntılar var. Arda Güler Fenerbahçe kariyerine başlamadan önce yani 15 yaşına kadar, bir fitness salonunda sunulan imkanlara erişebilmiş midir merak ediyorum. Çünkü fitness salonu olmayan profesyonel kulüp akademileri bile var. Bayern Münih her yıl akademisine 10 milyon eurodan fazla yatırıyor. Oralarda yetişen Türk asıllı oyunculara baktığımızda benzer sakatlıkları görmüyoruz.”

- Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölüm Başkanı Prof. Dr. Niyazi Güven Erdil ise,

  • “Uzun süre Alman Futbol Federasyonu’nda yetenek değerlendirmesi ve gelişimi konusunda görev yaptım. 2013 yılında Türkiye Futbol Federasyonu’nda Gelişim Direktörü’ydüm. Genç futbolcularla nasıl bir çalışma yapılması gerektiğiyle ilgili planlama yapıp kulüplere sunduk. Ancak bu iş seminerlerde kalmamalı, sahada karşılık bulmalı."

dedi.

"Gelişim sürecine uygun değil"

Sözlerine devam eden Erdil, "Arda özelindeki hata tamamen yanlış antrenmanla ilgili. Büyüklerin antrenman programlarının küçültülmüşünü çocuklara uyguluyorlar. Çocuğun gelişme sürecine uygun olmayan yüklenmeler ilerde eklem ve kas sakatlıklarına sebep oluyor. Erken yaşlarda sertleşen kas, eklemlerin hareketliliğini kısıtlar buradaki gerginlikler yırtıkla ya da menisküsle sonuçlanır. Arda’nın başına gelen de bu, durmak isterken sakatlandı. Bu sakatlığın muhakkak mikro travmalarla öncesi var ve fark edilmemiş. Bizden giden çocukların sakatlıklarını incelediğimizde altyapılardaki yanlış antrenmana bağlı yanlış gelişimi görebiliyoruz. Kulüpler asgari ücretin biraz üstünde maaşla antrenör çalıştırıyorlar ve milyonlarca euroluk değeri olan futbolcular yetiştirmelerini bekliyorlar. Bütün kulüplerin kapısında futbol akademisi yazıyor ama içeride bir tane akademisyen yok. Kulüplerin altyapı antrenörlerini geliştirecek akademisyenler olmalı ve akademisyenler o antrenörlerden sorumlu tutulmalı." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Hürriyet

Bunlara da göz atabilirsiniz: