Gerçek bir futbol aşığı

1995-2005 yılları arasında futbolda birçok uluslararası final maçı yöneten Pierluigi Collina’nın gizli kalan özellikleri…

Belki de en çok tanınan ve sevilen hakemdir Pierluigi Collina… İtalyan eski hakemin ününün Çizme sınırlarını aşmasındaki en önemli sebep ise başarılı yönetiminin yanı sıra otoriter ve sempatik yapısı… 2005 yılında hakemlik kariyerine nokta koyan Collina'yı gelin yakından tanıyalım.

Annesini kaybettikten sonra hakem oldu
Pierluigi Collina, 13 Şubat 1960'da İtalya'nın Bologna şehrinde dünyaya geldi. Genç yaşta annesini kaybeden Collina, bu acı olayın ardından hakemlik kariyerine başladı.
Annesini kaybettikten sonra hakem oldu Pierluigi Collina, 13 Şubat 1960'da İtalya'nın Bologna şehrinde dünyaya geldi. Genç yaşta annesini kaybeden Collina, bu acı olayın ardından hakemlik kariyerine başladı.
Alt liglerden Serie A’ya tırmanış
1980'li yıllarda alt liglerde hakemlik yapmaya başlayan Collina, tarafsız yapısı ve başarılı yönetimiyle kariyer basamaklarını hızlıca tırmanmaya başladı.
Alt liglerden Serie A’ya tırmanış 1980'li yıllarda alt liglerde hakemlik yapmaya başlayan Collina, tarafsız yapısı ve başarılı yönetimiyle kariyer basamaklarını hızlıca tırmanmaya başladı.
1995 yılında FIFA kokartı taktı
1998-1991 yılları arasında Serie C2 ve Serie C1'de düdük çalan Collina, 1991-2005 yılları arasında Serie B ve Seri A maçlarında görev aldı. İtalya'nın yetiştirdiği en değerli hakemlerden olan Collina, 1995 yılında FIFA kokartı taktı.
1995 yılında FIFA kokartı taktı 1998-1991 yılları arasında Serie C2 ve Serie C1'de düdük çalan Collina, 1991-2005 yılları arasında Serie B ve Seri A maçlarında görev aldı. İtalya'nın yetiştirdiği en değerli hakemlerden olan Collina, 1995 yılında FIFA kokartı taktı.
Ordu Milli Takımı maçıyla başladı
Collina, uluslararası kariyerine 1995 yılında Türkiye Ordu Millî Futbol Takımı ile Fransa Ordu Millî Futbol Takımı arasında oynanan maçla başladı. Mücadele 1-1 sona erdi.
Ordu Milli Takımı maçıyla başladı Collina, uluslararası kariyerine 1995 yılında Türkiye Ordu Millî Futbol Takımı ile Fransa Ordu Millî Futbol Takımı arasında oynanan maçla başladı. Mücadele 1-1 sona erdi.
Finallerin aranan hakemi
İtalyan hakem; 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları, 1999 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2004 UEFA Kupası'nda düdük çaldı.
Finallerin aranan hakemi İtalyan hakem; 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları, 1999 UEFA Şampiyonlar Ligi, 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2004 UEFA Kupası'nda düdük çaldı.
‘Yılın en iyi hakemi’ unvanı O’na ait
Collina, FIFA'nın dağıttığı 'Yılın en iyi hakemi' ödülünü üst üste altı kez kazandı.
‘Yılın en iyi hakemi’ unvanı O’na ait Collina, FIFA'nın dağıttığı 'Yılın en iyi hakemi' ödülünü üst üste altı kez kazandı.
Halen zirvede
Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu'nun (IFFHS) listesinde Collina halen tüm zamanların en iyi hakemi olarak gösteriliyor.
Halen zirvede Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu'nun (IFFHS) listesinde Collina halen tüm zamanların en iyi hakemi olarak gösteriliyor.
İmaj değil hastalık
 

 Renkli gözleri ve kelliğiyle bir imaj başlatan Collina'nın bu tercihinin altında bir hastalık yatıyor. Collina zorunlu imajı hakkında, yazdığı kitapta şu ifadeleri kullanıyor: Tüy dökülmesi hastalığım var. 24 yaşımda kellik başladı. Geri dönülemez bir hal aldığında saçlarımı kazıttım.
İmaj değil hastalık Renkli gözleri ve kelliğiyle bir imaj başlatan Collina'nın bu tercihinin altında bir hastalık yatıyor. Collina zorunlu imajı hakkında, yazdığı kitapta şu ifadeleri kullanıyor: Tüy dökülmesi hastalığım var. 24 yaşımda kellik başladı. Geri dönülemez bir hal aldığında saçlarımı kazıttım.
Hayatını yazdı
Başarılı hakem hayat hikayesini de kaleme aldı. 'Le Mie Regole Del Gioco' yani Benim Oyun Kurallarım isimli kitap 2004 yılında satışa sunuldu.
Hayatını yazdı Başarılı hakem hayat hikayesini de kaleme aldı. 'Le Mie Regole Del Gioco' yani Benim Oyun Kurallarım isimli kitap 2004 yılında satışa sunuldu.
Beckham’ın yeri ayrı
Hakemlik kariyerinden önce alt liglerde futbol oynayan Collina için Beckham'ın yeri çok ayrı. İtalyan futbol adamı, İngiliz futbolcunun hayranı olduğunu her defasında vurguluyor. Collina eski futbolcular Zidane, Ronaldo, Raul, Nedved ve Roberto Carlos'un da oyunculuklarını çok beğendiğini belirtiyor.
Beckham’ın yeri ayrı Hakemlik kariyerinden önce alt liglerde futbol oynayan Collina için Beckham'ın yeri çok ayrı. İtalyan futbol adamı, İngiliz futbolcunun hayranı olduğunu her defasında vurguluyor. Collina eski futbolcular Zidane, Ronaldo, Raul, Nedved ve Roberto Carlos'un da oyunculuklarını çok beğendiğini belirtiyor.
Sponsorluk çekişmesi sonunu getirdi
Collina, futbol kariyerine 2005 yılında yani 45 yaşında nokta koydu. Collina'nın İtalyan Hakem Federasyonu'ndan istifa etmesinin altında ise sponsorluk anlaşması yatıyor. İtalya Futbol Federasyonu kurallarına göre bir hakem 45 yaşında görevine nokta koymak zorundadır. Ancak bu kural Collina'nın 45 yaşına girmesinden önce 46 yaşa çıkarıldı. Herkes Collina'nın bir yıl daha hakemlik yapmasını beklerken ilginç bir olay yaşandı. Collina ve federasyonun arası açıldı. Bir otomobil firması ile İtalyan hakem arasında 800 bin euroluk sponsorluk sözleşmesi imzalandı. Aynı dönemde, söz konusu şirketin Milan'nın da sponsoru olması 'İleride şike yapılır mı?' iddialarını ortaya çıkardı. Bu olayın ardından Collina ve federasyon karşı karşıya geldi.
Sponsorluk çekişmesi sonunu getirdi Collina, futbol kariyerine 2005 yılında yani 45 yaşında nokta koydu. Collina'nın İtalyan Hakem Federasyonu'ndan istifa etmesinin altında ise sponsorluk anlaşması yatıyor. İtalya Futbol Federasyonu kurallarına göre bir hakem 45 yaşında görevine nokta koymak zorundadır. Ancak bu kural Collina'nın 45 yaşına girmesinden önce 46 yaşa çıkarıldı. Herkes Collina'nın bir yıl daha hakemlik yapmasını beklerken ilginç bir olay yaşandı. Collina ve federasyonun arası açıldı. Bir otomobil firması ile İtalyan hakem arasında 800 bin euroluk sponsorluk sözleşmesi imzalandı. Aynı dönemde, söz konusu şirketin Milan'nın da sponsoru olması 'İleride şike yapılır mı?' iddialarını ortaya çıkardı. Bu olayın ardından Collina ve federasyon karşı karşıya geldi.
Almanya-Brezilya maçını unutamıyor
Profesyonel hakemlik kariyerinde birçok önemli maçta düdük çalan Collina için hatıralarında özel bir karşılaşma da var. Collina yine bu konuya kendi kitabında açıklık getiriyor. İtalyan eski hakem “2002 Dünya Kupası finalini asla unutmayacağım. Brezilya ile Almanya arasında oynanan final maçını yönettim. O maçtaki her pozisyon benim için gerçekten büyük deneyim oldu'' dedi.
Almanya-Brezilya maçını unutamıyor Profesyonel hakemlik kariyerinde birçok önemli maçta düdük çalan Collina için hatıralarında özel bir karşılaşma da var. Collina yine bu konuya kendi kitabında açıklık getiriyor. İtalyan eski hakem “2002 Dünya Kupası finalini asla unutmayacağım. Brezilya ile Almanya arasında oynanan final maçını yönettim. O maçtaki her pozisyon benim için gerçekten büyük deneyim oldu'' dedi.
Türkiye’ye uğurlu geldi
Türk Milli Takımı içinde Collina özel bir isim. Çünkü Collina'nın yönettiği beş maçta da Türkiye sahadan puansız ayrılmadı.
Türkiye’ye uğurlu geldi Türk Milli Takımı içinde Collina özel bir isim. Çünkü Collina'nın yönettiği beş maçta da Türkiye sahadan puansız ayrılmadı.
UEFA’da görevli
Collina şimdilerde UEFA'da Hakem Kurulu Sorumlusu olarak çalışıyor.
UEFA’da görevli Collina şimdilerde UEFA'da Hakem Kurulu Sorumlusu olarak çalışıyor.