Gerçekleşmeyen Hayal: Denizlispor'un unutulmaz UEFA yürüyüşü

Denizlispor, Fransa'da Lyon galibiyetini Türk bayrağını dalgalandırarak kutluyor.
Denizlispor, Fransa'da Lyon galibiyetini Türk bayrağını dalgalandırarak kutluyor.

Denizlispor ilk defa katıldığı UEFA Kupası'nda son 16 turu başarısı gösterdi. Sparta Prag ve Lyon gibi takımları eleyerek şampiyon Porto'ya elenen Denizlispor'un bu tarihi başarısı hala hafızalarda tazeliğini koruyor.

UEFA Kupası 2002-2003 sezonunda Denizlispor, sansasyonel bir yürüyüş gerçekleştirdi. Unutulmaz sezonun etkileri hala o kadar taze ki; dönemin başkanı Mustafa Baysal, arabasında hala UEFA Sticker'ı taşıyor. Bu unutulmaz sezonu kronolojik olarak sizler için kaleme aldık.

Süper Lig'de 2001-2002 sezonunun 25. haftasında küme düşme potasında bulunan Denizlispor, Rıza Çalımbay önderliğinde 8 maçlık yenilmezlik serisi sonrası UEFA Kupası umutlarını son maça kadar taşımıştı. Ligin 34. haftasında Türkiye Kupası şampiyonu Kocaelispor’u 4-0 ile geçen Denizlispor averaj ile ligi Gaziantepspor’un önünde 5. sırada bitirerek UEFA Kupası biletini aldı ve unutulmaz sezonun ilk adımları atılmış oldu.

Jose Mourinho maç öncesinde Rıza Çalımbay'a şans diliyor.
Jose Mourinho maç öncesinde Rıza Çalımbay'a şans diliyor.


Rıza Çalımbay, UEFA Kupası için savaşan, genç bir kadro kurdu 2002-2003 sezonu başında. Kaleyi güven veren bir eldivene, Dirk Heinen’e emanet etmişti. Savunmada stoper ikilisinde o dönem Denizlispor için Maldini kıvamına dönüşen Roman Kratochvil ile genç, sert ve kariyerinin yeni yeni çıkışını yapan Servet Çetin bulunuyordu. Sağ bek Ali Tandoğan’a, sol bek ise Finli Janne Hietanen’e emanet edilmişti. Orta sahada hücum pres yapan takımın yükünü İlyas Karaman,Serhat Gülpınar ve aslen Denizli doğumlu olan Levent Kartop çekiyordu. Forvette ise nokta transfer, bazen ‘sahte 9’ oynayan ve çoğunlukla yedek oynasa da sezonu 7 gol ile tamamlayan Slovak Henrich Bencik, Rıza hocanın Göztepe’den öğrencisi Ersen Martin ve o sezon sadece UEFA’da attığı 6 gol ile yıldızı parlayan Mustafa Özkan…

Denizlispor açılışı 1.turda o sezon küme düşmesine rağmen Fransa Kupası şampiyonu olup UEFA Kupası vizesi alan Lorient karşısında yaptı. Denizli’de 2-0 galip gelen yeşil-siyahlı ekip Fransa’da 3-1 mağlup olmasına rağmen deplasman golü kuralından dolayı tur atlayan takım oldu. Deplasmanda oynanan maçta uzatmanın +5 olarak gösterilip 100. dakikaya kadar oynatılması hala hafızalardaki yerini koruyor…

Fotoğraf, Denizlispor taraftar sayfasından alınmıştır.
Fotoğraf, Denizlispor taraftar sayfasından alınmıştır.

Temsilcimiz 2. turda o dönem sık sık Şampiyonlar Liginde temsilcilerimiz ile karşı karşıya gelen ve kadrosunda Grygera,Poborsky gibi isimler bulunduran Sparta Prag ile eşleşti. İlk maçı Prag’da 1-0 kaybeden Denizlispor, rövanş maçında evinde oynadığı göze hoş gelen ve sert futbol ile 2-0 kazanarak adını bir üst tura yazdırmayı başardı.

3.turda belki de o sezonu tanımlayan, sezonun en ses getiren maçlarına çıkıyordu temsilcimiz. Şampiyonlar Liginde Inter ve Ajax’ın ardından 3.sırada bitirip UEFA Kupası yolunu tutan, kadrosunda Coupet, Luyindula, Govou, Juninho gibi yıldızlar barındıran, son Fransa şampiyonu Lyon ile karşı karşıya geliyordu Denizlispor. Denizli’de oynanan ilk maç bol pozisyona sahne olmamış ve golsüz beraberlik ile Fransa yolu tutulmuştu. Stade de Gerland’da oynanan maç öncesi otoriteler Lyon’un farklı kazanacağını düşünüyordu. Rıza Çalımbay 2013 yılında FourFourTwo dergisine verdiği röportajda "Yöneticiler bile eleyeceğimize inanmıyordu." ifadelerini kullanmıştı. Maça başlayan Denizlispor henüz 10.saniyede Mustafa Özkan ile pozisyona girdi ancak yararlanamadı. 5.dakikada Hietanen’in pasını gole çeviren Mustafa Özkan adeta bitmeyen bir maçı başlatıyordu…

Mustafa Özkan, Stade de Gerland'ı sessizliğe gömdüğü golünün ardından büyük bir sevinç yaşıyor.
Mustafa Özkan, Stade de Gerland'ı sessizliğe gömdüğü golünün ardından büyük bir sevinç yaşıyor.

85 dakika boyunca kaleyi ablukaya alan Lyon, maç boyunca 23 kurtarış yapan tecrübeli eldiven Heinen’i ve kariyer maçını oynayan Servet Çetin önderliğinde Denizlispor defansını geçemeyince turu Fransa’da bıraktı. Türk futbol tarihinin belki de en unutulmaz maçlarından birinden zaferle ayrılan Denizlispor, UEFA Kupasında peri masalına devam etmiş oldu ve o maçtan sonra Denizli’de şampiyon gibi karşılandı.

4.turda rakip Mourinho ile muazzam bir sezon geçiren Portekiz ekibi Porto idi. Portekiz’de oynanan ilk maçın 45.dakikasında Ersen Martin’in girdiği pozisyon gol olmuş olsa belki de Mourinho şuan Portekiz’de sıradan bir hoca olarak anılabilirdi ancak olmadı… İkinci yarı özellikle Deco’yu durduramayan temsilcimiz sadece duran toptan yediği 4 gol ile maçtan 6-1 mağlup ayrıldı. Prestij mücadelesi şeklinde geçen Rövanş maçı Denizli’de 2-2 beraberlikle bitti ve Denizlispor bir rüyanın sonuna gelmiş oldu. Kaderin bir cilvesi olacak ki sezon sonu ipi göğüsleyip, UEFA Kupasını müzesine götüren takım Mourinho yönetimindeki Porto oldu.

Fotoğraf, Eskiden Futbol isimli Twitter hesabından alınmıştır.
Fotoğraf, Eskiden Futbol isimli Twitter hesabından alınmıştır.

Denizlispor, UEFA’ya öylesine konsantre olmuştu ki; o sezon Süper Ligi düşme potasının sadece 10 puan üstünde bitirmiş ancak Avrupa’da temsilcimizi sadece o sezon UEFA Kupası şampiyonu olan Porto durdurabilmişti.

2002 Dünya Kupası sonrası yükselişte olan Türk futboluna Denizlispor katkısı kesinlikle göz ardı edilmemeli. Tarihinde ilk defa katıldığı UEFA Kupasında son 16 başarısı ve yarattığı etki unutulmayacak cinsten. Öyle ki bir sonraki sene Gaziantepspor’un Roma’ya kök söktürmesi, Gençlerbirliği’nin UEFA Kupasında yine bir şampiyona elenerek çeyrek final kapısından dönmesi dönem itibari ile sevindirici olaylar ancak Anadolu takımları artık bu başarıdan bir hayli uzak gözüküyor.

  • Sizce bir yenisi gelecek sezon yaşanır mı?