Günah Keçisi: Neymar'la empati yapma zamanı gelmedi mi?

Neymar, Napoli maçında uzaktan rakiplerini ve takım arkadaşlarını izliyor.
Neymar, Napoli maçında uzaktan rakiplerini ve takım arkadaşlarını izliyor.

Fransa Ligue 1 ekiplerinden Paris Saint Germain forması giyen Neymar, Dünya Kupası'yla birlikte hakkında ön yargıyı yıkmaya çok yaklaştı. Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde en fazla faule maruz kalan forvet konumunda olan Brezilyalı oyuncu, istatistiklerin de gücünü alarak haklılığını haykırıyor.

Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası’nda sık sık yerde kalmasıyla spor manşetlerinden ziyade magazin ve mizah manşetlerini süsleyen Neymar, Brezilya milli takımının ardından kulübü Paris Saint Germain’de de yerden kalkamıyor.

Dünya Kupası’nın İsviçreli yayıncı kuruluşu RTS’nin Temmuz ayında yaptığı analiz neticesinde kendisine yapılan fauller sebebiyle tam 14 dakika yerde kaldığı hesaplanan Brezilyalı yıldız, Şampiyonlar Ligi’nde de farklı bir senaryoyla karşı karşıya değil, yine yerlerde…

  • Neymar, İsveç maçında 10 kez faule maruz kalarak bu alanda Alan Shearer’a ait rekoru kırdı ve bir maçta en fazla faul yapılan oyuncu oldu.
Neymar'ın 2018 Dünya Kupası'nda vermeye alışık olduğu pozlardan bir tanesi.
Neymar'ın 2018 Dünya Kupası'nda vermeye alışık olduğu pozlardan bir tanesi.

NEYMAR İÇİN EMPATİ ZAMANI GELMEDİ Mİ?

Futbol dünyasının en büyük iki büyük turnuvasında yerden kalkamayan bir top cambazı sürekli kendisini yere atıyor olabilir mi? Yoksa gerçekten aktif kariyerini sürdüren isimler arasında en fazla faule maruz kalan oyuncu mu?

Bu sorunun cevabını beIN SPORTS’un detaylı Şampiyonlar Ligi istatistiklerinden kısmen alabiliyoruz. Devler Ligi’nde bu sezon 4 maçta forma giyen Neymar, tam 20 kez rakipleri tarafından faulle durduruldu. Ve bu rakam yalnızca hakemin faul olarak değerlendirdiği pozisyonların sayısı…

Neymar maruz kaldığı faul neticesinde köşe gönderinde acı içerisinde kıvranıyor.
Neymar maruz kaldığı faul neticesinde köşe gönderinde acı içerisinde kıvranıyor.

Neymar’ın genç takım arkadaşı aynı maçlarda yalnızca 6 kez faulle durdurulurken, Liverpool’un yetenekli gol silahı Mohamed Salah ise sadece 4 kez faule maruz kaldı. Bu rakamlara bakıldığında Devler Ligi savunmacının Neymar’a daha acımasız davrandığını söylemenin haksız bir yanı kalmıyor.

  • Neymar bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde maç başına 5 faul ortalamasıyla oynuyor.

PEKİ YA MESSI VE RONALDO?

Aktif futbol hayatına devam eden oyuncular arasında Neymar’dan daha tehlikeli iki hücumcu varsa, onlar muhakkak Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’dur. Peki bu iki süperstarı durdurmak için bu kadar faul yapılıyor mu?

Arjantinli oyuncu son yaşadığı omuz sakatlığının ardından Inter karşısında forma giyemedi.
Arjantinli oyuncu son yaşadığı omuz sakatlığının ardından Inter karşısında forma giyemedi.

Bu sezon Şampiyonlar Ligi’nde iki maçta forma giyen Lionel Messi,4 kez faulle durduruldu. Cristiano Ronaldo ise 3 maçta 7 faule maruz kaldı. Bu rakamlar baz alındığında Messi ve Ronaldo’ya yapılan faullerin toplamı, Neymar’ın maruz kaldığı faullerin neredeyse yarısına tekabül ediyor.

  • Neymar, Devler Ligi’nde en fazla faul yapılan forvet oyuncusu konumunda.

HAKEMLER BU İŞİN NERESİNDE?

Son olarak Napoli maçında Hollandalı hakem Bjorn Kuipers ile yaşadığı yaşadığı polemikle son döneme damga vuran Neymar, hakemlerin futbolculara daha fazla saygı duyması gerektiğini dile getirerek sitem etmişti. Verilmeyen faul kararlarının yanı sıra saygısız bir tutumla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Neymar, acısını Kuipers'ten çıkardı.

Neymar, Napoli maçının hakemi Bjorn Kuipers'e tepki gösteriyor.
Neymar, Napoli maçının hakemi Bjorn Kuipers'e tepki gösteriyor.
  • “Verdiği hatalı kararlar hakkında hiçbir eleştiri yapmıyorum. O da insan, hakemler de insan. Hata yapabilirler. Ancak oyunculara karşı takındığı tavır çok saygısızca. Sinirlerime hakim olamayıp bu açıklamayı yapmamın sebebi de bu. Futbolculara saygı göstermek zorunda. Biz futbolcular olarak sahada hakemlere saygılı davranmak için elimizden geleni yapıyoruz. Onların da bize aynı şekilde yaklaşmasını bekliyoruz. Elinde kart, ağzında düdük var diye sahadaki herkesten üstün değil."

Bu polemik neticesinde Neymar’a karşı ön yargı biraz kırıldı ve empati kurulmaya başlandı. Hatta öyle ki, Brezilyalı yıldızı Dünya Kupası boyunca en fazla eleştiren spor gazetecilerinden olan Robin Barnier bile Neymar’a destek çıktı.

Barnier, Napoli maçından sonra attığı tweette, “Neymar beni her zaman ayakta kalma konusunda hayal kırıklığına uğratmıştır ancak bu geceyi gördükten sonra düşmediğinde neler yaşandığını ve eline hiçbir şey geçmediğini anlamış olduk” ifadelerini kullanmıştı.

Vahşi rakiplerini usta işi fırça darbeleriyle ekarte etmeye çalışan bu Brezilyalı sanatçıyla empati kurmaya ve olaylara onun açısından bakmaya başlamamızın zamanı gelmiştir?