İlk Ağızdan: Modric ödülü hak etti mi?

Luka Modric, Ballon d'Or ödülüyle konuşma yapmadan önce çekinden bir tavır sergiliyor.
Luka Modric, Ballon d'Or ödülüyle konuşma yapmadan önce çekinden bir tavır sergiliyor.

GZT Spor Servisi, Luka Modric'in kazandığı 2018 Ballon d'Or için Fatih Doğan'a ulaştı. Son üç yıldır Türkiye'den Ballon d'Or için oy veren tek gazeteci olan Fatih Doğan, ödül töreninde yaşanan gelişmeleri ve verilen ödülleri değerlendirdi. Modric'in ödülü sonuna kadar hak ettiğini belirten Doğan, Ada Hegerberg'in başına gelen 'twerk' krizi içinse nazar boncuğu yorumunu yaptı.

Ballon D'or 2018 için Türkiye’den oy veren tek gazeteci olan Sabah Yazarı Fatih Doğan, Luka Modric’in Ronaldo & Messi hanedanlığını yıktığı ödül törenini GZT Spor Servisi için değerlendirdi.

Oylamada Kylian Mbappe’yi ilk sıraya yazan Fatih Doğan, ikinci sırada ise Luka Modric’e yer verdi. Hırvat oyuncunun ödülü hak etmediği yönündeki eleştirilere net bir biçimde yanıt veren Doğan, Modric’in gerek saha dışı gerekse saha içi performansıyla ödülü sonuna kadar hak ettiğini belirtti.

  • Fatih Doğan, üç yıldır Türkiye'den Ballon d'Or için oy veren gazeteci konumunda.
Luka Modric ödülünü aldıktan sonra futbolseverleri ve meslektaşlarını selamlıyor.
Luka Modric ödülünü aldıktan sonra futbolseverleri ve meslektaşlarını selamlıyor.

LUKA MODRIC'İN ÖDÜLÜ HAK ETMEDİĞİ YÖNÜNDE ELEŞTİRİLER VAR. SİZCE HAK ETTİ Mİ?

  • "Kesinlikle Modric’in bu ödülü hak ettiğini düşünüyorum. Çünkü meseleye bakılırken sadece sportif başarı önde tutulmuyor. Birinci nokta sportif başarı. Hem milli takım hem de milli takım. Finale kadar gidip şanssız bir şekilde elendiler. Hem Modric’in ortaya koyduğu futbol, hem liderlik hem toplumsal mesajları hem mütevazılığı hem fair play ruhu… Bütün bu kompozisyonu birleştirdiğinde toplumda ciddi bir teveccüh kazandı. Modric konusunda çok git gel yaşadım ama almasına da sevindim. Yaşamı bir dram, çocukluğundan itibaren hep bir sıkıntı yaşamış. Real Madrid’deki başarı hikayesinden önce de çok şeyler başarmış ancak bizi ilgilendiren nokta, son bir yıl içerisinde hem milli takıma hem de Real Madrid’e yaptığı katkı.

İlk 5 sırada Ronaldo ve Messi ikilisine yer vermeyen Fatih Doğan, kendisinin Ballon D’or kriterlerinin farklı olduğuna değindi. Süperstar oyuncuların her zamanki çizgilerini korumasının bu yarışta ayırt edici bir etken olmadığını altını çizen Doğan, önemli olan kriterin futbolcunun kendisini ne kadar geliştirdiği ve yakaladığı ivme olduğunu söyledi.

OY VERİRKEN RONALDO VE MESSI İKİLİSİNE İLK 5 SIRADA YER VERMEDİNİZ. BUNUN SEBEBİ NEYDİ?

  • "Benim birinci tercihim Mbappe, ikinci tercihim ise Modric oldu. Bu noktada ben Messi ve Ronaldo’yu ilk 5’e koymadım. Messi’yi zaten listeye koymadım. Ronaldo’yu düşündüm ancak şuna dikkat ettim. Benim kriterlerime göre oyuncunun almış olduğu başarı mesafesi çok kıymetli. Örneğin Ronaldo’nun zaten başarılı bir grafiği var ama Mbappe olsun, Modric olsun bu tip oyuncular, hem milli takımlarında hem de kulüp takımlarında ciddi manada ivmelendiler. Büyük trend yakaladılar. Toplumsal mesajları, duruşları ve saha içindeki performansları da yerindeydi. Böyle olunca, bu emeklerinin taçlandırılmasını istedim."
Modric & Ada & Mbappe üçlüsü toplu şekilde fotoğraf çektiriyor.
Modric & Ada & Mbappe üçlüsü toplu şekilde fotoğraf çektiriyor.

İLK SIRAYA MBAPPE'Yİ YAZMANIZIN SPESİFİK BİR SEBEBİ VAR MI?

  • "Mbappe’nin genç olması beni çok etkiledi. Özellikle bu yaşta olmasına rağmen dünya kupasını kazanan takıma rol üstlenmesi, inanılmaz bir başarı hikayesine ortak olması, diğer oyuncuların sergilediği performanslardan daha anlamlıydı. Bu yaşta bunları yapabilmek önemli bir örnek. Saha dışındaki mütevazılığı da eklenince kendisini birinci sıraya yazmamda etkili oldu."
Kylian Mbappe aldığı ödülle gazetecilere poz veriyor.
Kylian Mbappe aldığı ödülle gazetecilere poz veriyor.

HEGERBERG'E YAPILAN 'TWERK' TEKLİFİNİ SİZ DE CİNSİYETÇİ BULUYOR MUSUNUZ?

  • "Bu sene Ballon d’Or’da ilk kez kadın futbolu için bir ödül verildi. Bence cinsiyetçi ayrımcılığa son vermek adına kadınlar için de Ballon d’Or ödülü verilmesi önemli bir hamle. Cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıran bir hamle. Futbolun yalnızca erkeklerin oyunu olmadığı imajını güçlendiren bir hamle. Ama bu tip organizasyon ve değişim hamlelerinde buna benzer doğum sancıları olur. Ben bunu bir nazar boncuğu ve yeni bir değişimin sancısı olarak görüyorum. İş kazası olarak görüyorum."

NELER OLMUŞTU?

Ballon d'Or galasında cinsiyetçi bir skandal yaşandı. Pazartesi akşamı düzenlenen ödül töreninde Ballon d'Or'u kazanan ilk kadın futbolcu, Olympique Lyon'un yıldızı Ada Hegerberg oldu. Ancak geceye cinsiyetçi sorusuyla Fransız sunucu Martin Solveig damga vurdu.

Ada Hegerberg kadınlarda ilk kez Ballon d'Or kazanan isim olmanın gururuyla izleyenlere bakıyor.
Ada Hegerberg kadınlarda ilk kez Ballon d'Or kazanan isim olmanın gururuyla izleyenlere bakıyor.

DJ Martin Solveig, ödülünü almak üzere sahneye gelen Ada Hegerberg'den 'twerk' yapmasını istedi. Kadın futbolcu Hegerberg hızlıca 'hayır' dedikten sonra sahneden indi. Uluslararası spor kamuoyu tarafından cinsiyetçilik yapmakla suçlanan Solveig, gecenin ilerleyen saatlerinden Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla yanlış anlaşıldığını belirtip özür diledi.

  • "İçten özürlerimi sunuyorum. Amacım, twerk yapması değil Sinatra şarkısında dans etmesini istemekti. Tüm sahneyi izleyin. Beni 20 yıldır takip edenler nasıl saygılı biri olduğumu bilirler özellikle kadınlara. Ada Hergerberg'den de özür dileyip durumu açıkladım. O da şaka olduğunu anladığını söyledi. Sözlerimle üzdüğüm herkesten özür dilerim. En önemlisi de Ada'yı ödülünden dolayı tebrik ederim."

Ada Hegerberg ise Solveig'in sözleri için, "Solveig, ödül töreni sonrası yanıma gelip özür diledi. Cinsel suçlamaları ya da başka bir şeyi dikkate almıyorum. Açıkçası dans ettiğim için ve Ballon d'Or'u kazandığım için çok mutluyum." İfadelerini kullandı.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

✋ 10 yıllık ambargoya Modric son noktayı koydu!

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()