GZT uzmana sordu: 'Falcao depresyonda mı?'

Radamel Falcao.

● Galatasaray'ın büyük umutlarla, Fransız ekibi Monaco'dan transfer ettiği dünya yıldızı Radamel Falcao, birçok Galatasaray taraftarının beklediği başlangıcı yapamadı.

● Galatasaray forması giydiği 5 maçta yalnızca 1 kez gol sevinci yaşayan tecrübeli yıldız, toplamda 360 dakika sahada kalmasına rağmen beklentilerin uzağında kaldı.

● Falcao'nun son durumunun psikolojik analizi için 'uzmana başvuran' GZT, uzman psikolojik danışman ve spor psikologu Buğra Serdaroğlu'ndan görüş aldı. Serdaroğlu'na göre Falcao'nun istatistikleri bu seviyede seyrederse oyuncunun 'özgüven problemi' ile karşı karşıya kalması mümkün.

Yakın futbol tarihinin en özel hücum oyuncuları listesi yapılsa ilk sıralarda yer alması neredeyse kesin olan bir futbolcunun takımınıza transfer olduğunu düşünün... Kariyer zirvesi birkaç yıldan uzak olmayan bu isim, takımınıza seviye atlatabileceği gibi birçok farklı açıdan da avantajlar sağlayacaktır. Falcao transferi, Galatasaray taraftarını tam da bu özelllikleriyle heyecanlandırmayı başarıp en özel transferlerden biri olarak kulüp tarihine şimdiden geçmeyi bildi.

Radamel Falcao, Galatasaray'ın zorlu Şampiyonlar Ligi maçları için de önemli bir 'umut kaynağı' konumunda yer alıyor.
Radamel Falcao, Galatasaray'ın zorlu Şampiyonlar Ligi maçları için de önemli bir 'umut kaynağı' konumunda yer alıyor.

Radamel Falcao'nun tartışılmaz ismi ve kariyer başarılarının vadettikleriyle heyecanlanan Galatasaray taraftarı, Kolombiyalı yıldızın ilk 5 maçında ortaya koyduğu performans sonrası hayal kırıklığına uğradı denebilir. Forma giydiği 5 maçta, 360 dakika boyunca yalnızca 1 kez gol atma başarısı gösteren Falcao, birçok taraftar için 'acaba bir sorun mu var?' sorusunu gündeme getirdi.

Radamel Falcao'nun Türkiye'ye uyum sürecinin hızlanması için Etnospor önemli bir fırsattı. Tecrübeli yıldız, Etnospor'da etkinliklere de katıldı.
Radamel Falcao'nun Türkiye'ye uyum sürecinin hızlanması için Etnospor önemli bir fırsattı. Tecrübeli yıldız, Etnospor'da etkinliklere de katıldı.

GZT, Radamel Falcao'nun psikolojik durumunu ortaya koymak için konuyu uzmana taşıdı ve uzman psikolojik danışman Buğra Serdaroğlu'ndan görüş aldı. Falcao'nun psikolojik portresini çıkaran Serdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

Transfer sürecinin medyaya yansıdığı ilk günden itibaren Galatasaray taraftarları tarafından yoğun ilgi gören yıldız futbolcu, şimdilik beklentilerin uzağında kaldı. Peki “Falcao bu durumdan etkilenmiş olabilir mi?” Pek tabi olabilir. Bilişsel psikolojiye göre, bir bireyin düşünceleri direkt olarak hislerini etkilerken, hisler de bireyin düşünce biçimini etkiler. Yani Falcao, performansını sorgularken olumsuz bir hisse kapılabilir ve işlerin kendi adına düzelmemesi durumunda bu hissin etkisiyle sürekli kendini eleştirir halde bulabilir.

"Stres, fiziksel sakatlığa da yol açabilir"

Kısa süreliğine de olsa beklentilere cevap verememiş bir futbolcu, kendinden isteneni yerine getiremediği her maç; özellikle olası taraftar tepkisiyle birlikte kendini daha stresli, daha endişeli hissedebilir. Stres ve endişe bir futbolcu için sadece psikolojik bir problem değil, aynı zamanda anatomik bir problemdir. Çünkü stres solunum sistemini etkiler. Stres altındaki insanlar, daha hızlı nefes alıp verdikleri için daha çabuk yorulurlar. Bu da performansının çabuk düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda stres ve endişe, kas-iskelet sistemini de etkiler. Örneğin, kaslar gerginleşir. Sürekli stres altında olan bir sporcu da bu yüzden bedensel ağrı ve acılara maruz kalabilir. Daha da kötüsü kas sakatlığı yaşayabilir.

Radamel Falcao.
Radamel Falcao.

"Milli takım arası yardımcı olabilir!"

Şu an bu durumdan rahatsız olduğunu beden dilinden de anlayabildiğimiz Kolombiyalı golcü bu durumu yaşamaya devam etmesi durumunda özgüven problemi ile karşı karşıya kalabilir. Bu durumda futbolcu özgüven problemine ek olarak, kendinden şüphe duyma, güvensizlik, eleştirilere karşı hassaslaşma gibi psikolojik problemleri de yaşayabilir. Ayrıca, beklentileri karşılayamama korkusu yüzünden kendisinde depresyon da görülebilir. Depresyon yaşaması durumunda ise, oyuncunun çevresindeki kişilerle ilişkisi zayıflayabilir. Ayrıca bu durum, takım arkadaşlarıyla problemlere de sebep olabilir. Ancak, bu problemlerin hiçbiri insanın hayatının sonuna kadar sürekli başa çıkmak zorunda kalacağı sorunlar değillerdir.

Dönem dönem, her insan daha büyük veya küçük, yukarıdakilere benzer sorunları kendi hayatında deneyimlemiş olabilir. Bu sebeplerin yanında, farklı bir dilin konuşulduğu ülkeye, kültüre, topluma uyum sağlamak bazı sporcular için kolay olmayabilir. Uyum süreçlerinde performans olarak böyle dalgalanmalar yaşanabilir. Teknik heyet, takım arkadaşları ve kendi çabasıyla bu durumdan da kurtulabilir. Özellikle milli takım arası bu açığı veya problemi kapatmak adına yeterli bir süre olabilir. Aksi durumda ise bahsedilen problemleri yaşaması çok olası...