Hakemler Neden Görevden Alındı?

 Fırat Aydınus
Fırat Aydınus

Türk futbolunda dün deprem etkisi yaratan bir karar alındı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun resmi sitesinden yayınlanan MHK açıklamasında içlerinde Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi en tecrübeli hakemler görevden alındı. Milliyet gazetesi yazarı yazarı Attila Gökçe, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ile konuşmasını kaleme aldı.

  • Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK), Süper Lig'de görev yapan hakem listesini baştan aşağıya değiştirdi.
  • Türk futbolunda deprem etkisi yaratan kararda Süper Lig'de düdük çalan; Cüneyt Çakır, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen, Fırat Aydınus, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu, Alper Ulusoy, Halis Özkahya listeden çıkarılırken Özgür Yankaya sadece VAR hakemi olarak görev alacağı açıklandı.
  • Gündemi sarsan kararın ardından bugün çok konuşulacak bir yazı kaleme alan Milliyet gazetesi yazarı Attila Gökçe, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ile konuşmasını ve görevden alınan hakemleri değerlendirdi.
  • İşte Attila Gökçe'nin 'Vah benim hakemime' başlıklı o yazısı; 'Üstten gelen bir darbe''
  • Merkez Hakem Kurulu’nun sezonun bitimine 10 hafta kala aldığı karar, Türk futbolunda “tepeden inme” bir depremin sonucudur. Dipten gelen dalga değil, üstten gelen bir darbe!
  • FIFA’daki gururumuz Cüneyt Çakır, ülkenin en iyi hakemi Fırat Aydınus ve yıllardır futbolun yükünü çeken usta hakemler bir kalemde silinip atılmıştır.
  • MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ile konuştum. Şok yaratan radikal kararı “Performans, yıpranma ve gençleştirme” gerekçeleriyle aldıklarını söyledi. Bir anda işsiz kalanlar için de “Sözleşmeleri bulunan hakemlere hak ettikleri tazminat da ödenecektir” dedi. Daha fazla konuşamadık. Onu zorlamadım.
  • Sezonun en arızalı hakem olaylarını zaman zaman yazdım. Hakem camiasını en iyi bilenlerden Cemal Ersen de “gidişatı” önceden görüp uyaran, olayların ardındaki gerçeği aydınlatmaya çalışan arkadaşımız. O gerçeklere baktığımızda söylememiz gereken ilk şey “hakeme saygının” sıfırlandığı olmalıdır. Adı konmayan “itibarsızlaştırma” önlenememiştir.
  • Futbolun vazgeçilmez insanları hakemler, son üç yılda anormal değer kaybetmiştir. TFF Başkanı Nihat Özdemir
  • ve ekibinin bu konuda kulüplerin tepkilerine kulak verirken hakemlere sırtını dönmesi, MHK başkanlarını sık sık değiştirmesi maalesef çöküşe neden olmuştur.
  • En sıcak örnekle devam edelim: Fenerbahçe-Trabzonspor maçında hakem Zorbay Küçük’ün Siopis’in bacağına basan İrfan Can Kahveci’ye VAR uyarısıyla kırmızı kart göstermesi gündemi adeta ezmiştir. Oyunun güzellikleri, taktik ve teknik analizler, maçın toplam kalitesi gölgede kalmıştır. Varsa yoksa kırmızı kart ve saatler süren tartışmalar. Bu tartışmalar, futbol kültürümüzün ve lig kalitemizin de göstergesi olarak hazin bir örnektir.