Irkçılığa karşı mücadeleyle geçen bir ömür: Mario Balotelli

Mario Balotelli
Mario Balotelli

Spor dünyasında yıllardır ırkçı söylemlere ve tacizlere fazlasıyla şahit oluyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Daniel Alves, Samuel Eto’o, Raheem Sterling, Demba Ba, gibi dünyaca ünlü futbolcular ırkçı söylem ve müdahalelere maruz kaldılar.

Son olarak hafta sonu oynanan Verona-Brescia karşılaşmasında tribünlerden Mario Balotelli’ye yapılan ırkçı saldırı, konuyu tekrar dünya gündemine taşıdı.

Biz de bu konuyu Psikolojik Danışman ve Spor Psikoloğu Buğra Serdaroğlu’na sorduk.

Irkçılık, ırk veya ırk gruplarının üyeleri hakkında önyargılı, hatalı inançlarla tanımlanan belirli bir ön yargı biçimi olarak tanımlanmaktadır. Irkçılık, basitçe önyargılı bir bakış açısı değildir. Dehşetyönetimi kuramına göre; ırkçılık yapan kişileri buna iten düşünce bireyin ölüm karşısında önemini artırma arzusu veya ölüm korkusunun bir sonucu olarak kendini güvene alma- bir gruba mensup olma arzusudur. Yani, ırkçılık; değersizlik, huzursuzluk, yetersizlik duygusuna benzer bir tepkidir.

Irkçılığın 5 farklı yönü psikolojik savunma mekanizması olarak tanımlanır

1. Kişinin kendini güvensiz ve yoksun hissetmesi

Grup üyeleri, kimlik duygusunu güçlendirmek ve aidiyet duygusunu pekiştirmek için bir gruba dahil olmak isterler. Kendilerinden daha büyük bir oluşumun parçası olmak ve grubun diğer üyeleriyle ortak bir sebep paylaşmak kendilerini daha eksiksiz ve anlamlı hissetmelerini sağlar. (Ulusal, dini kimlik- spor kulübü taraftarlığı)

Balotelli, Milan forması giyerken birçok kez İtalyan taraftarların ırkçı saldırılarına maruz kalmıştı
Balotelli, Milan forması giyerken birçok kez İtalyan taraftarların ırkçı saldırılarına maruz kalmıştı

2. Diğer gruplara karşı düşmanlık

Bir gruba ait kişiler, kimlikduygularını daha da güçlendirmek için diğer gruplara karşı düşmanca hisler geliştirebilir. Grubun içindekibireyler, diğer gruplarla yaşadığı çatışma sonucunda kendini tanımlayıp daha uyumlu hale gelebilirler.

İtalya Milli Takımı'nın da formasını giyen yıldız oyuncu, şu an ülkesinde Brescia spor kulübünde kariyerine devam ediyor
İtalya Milli Takımı'nın da formasını giyen yıldız oyuncu, şu an ülkesinde Brescia spor kulübünde kariyerine devam ediyor

3. Diğer gruplara karşı empati ve şefkati sınırlandırmak

Grup üyeleri, sadece mensubu olduğu grup üyelerine şefkatli olup diğer grup üyelerine karşı acımasız ve kalpsiz olabilirler. Adolf Hitler gibi tarihin en acımasız karakterlerinden birinin çevresindeki insanlara nazik davranmasını buna dayandırabiliriz.


4. Sorumluluk ve suçtan kaçmak için kusurları diğer gruplara yönlendirmek

Suçtan ve sorumluluktan kaçmak, ırkçılığınen tehlikeli ve en yıkıcı noktasıdır. İnsanlar, kendi kusurlarını ve kendi kişisel başarısızlıklarını diğer gruba yönlendirir. Diğer grup üyeleri de yönlendirilen bu suçların intikamı olarak günah keçisi ilan edilebilirler. Bunun sonucunda cezalandırılabilir hatta saldırıya uğrayabilir veya öldürülebilir. Güçlü narsistlik ve paranoid kişilik özelliklerine sahip olan kişiler, kendi hatalarını kabul etmez ve diğer insanların “şeytanlaşma” eğiliminde olduğunu söyler.

Irkçılık, özsaygı, iç huzur eksikliğinin yansımasıdır

Başka bir deyişle, ırkçılık psikolojik bir rahatsızlığın sonucudur. Psikolojik bütünleşme, özsaygı, iç huzur eksikliğinin bir göstergesidir. Psikolojik açıdan sağlıklı, tutarlı, güçlü iç huzura sahip kişiler ırkçı eğilimler göstermezler. Çünkü, grup kimliğini kullanarak öz benliklerini güçlendirme ihtiyaçları yoktur.