Skandallar Zinciri: Türkiye'den İzlanda'ya nota

Emre Belözoğlu basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor.
Emre Belözoğlu basın mensuplarının sorularını yanıtlıyor.

A Milli Futbol Takımımız, 11 Haziran Salı akşamı İzlanda ile oynayacağı maç için gittiği başkent Keflavik'te yaklaşık 3 saat pasaport kontrolünde bekletildi.

Kendisine gazeteci süsü veren bir İzlanda taraftarı, kaptan Emre Belözoğlu'nun röportaj yaptığı esnada deneyimli oyuncuya tuvalet fırçası uzatarak provoke etti.

Türkiye, A Milli Futbol Takımının Keflavik Havalimanında maruz kaldığı muamele nedeniyle İzlanda'ya durumu kınayan nota verdi.

Skandallarla dolu geceye ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, milli takımımıza yapılan saygısızlığın kabul edilemez olduğunun altını çizdi ve gerekenin yapılması için girişimlerin başladığını ifade etti.

İzlanda Futbol Federasyonu Güvenlik Sorumlusu Vidir Reynisson, yaşananların her haliyle garip olduğunu belirterek ilgili açıklamanın yapılması için toplanacakları söyledi.

İzlandalı spor yazarı Henry Birgir, kaptan Emre Belözoğlu'na fırça uzatan provokatörün gazeteci olmadığını doğruladı.

2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri H Grubu'nda İzlanda ile 11 Haziran Salı günü yapacağı maç için başken Keflavik'e giden A Milli Futbol Takımımız, skandallarla dolu bir gece yaşadı.

Konya'dan özel uçakla Keflavik Havalimanı'na gelen milli takım kafilesi, ülkeye girişleri sırasında İzlandalı yetkililer tarafından yaklaşık 3 saat pasaport kontrolünde bekletildi.

Futbolcularımız havalimanından ayrılmak üzere hareket ediyor.
Futbolcularımız havalimanından ayrılmak üzere hareket ediyor.
  • Milli oyuncuların özel eşyalarının detaylı arandığı ve uzun süre pasaport kontrolünde tutulmalarının sebebinin bu uygulama olduğu belirtildi.
Burak Yılmaz yaşananlara ilişkin demeç veriyor.
Burak Yılmaz yaşananlara ilişkin demeç veriyor.

TÜRKİYE'DEN İZLANDA'YA NOTA

  • Türkiye, A Milli Futbol Takımının Keflavik Havalimanında maruz kaldığı muamele nedeniyle İzlanda'ya durumu kınayan nota verdi.

Notada, A Milli Futbol Takımı'nın ülkeye girişi sırasında İzlandalı yetkililer tarafından uzun süre pasaport kontrolünde bekletilmesine, eşyalarının detaylı aranmasına ve milli futbolculara yönelik saygısız ve saldırgan tavırlara dikkat çekildi. Ayrıca A Milli Futbol Takımı'na yönelik muamele kınandı ve ek güvenlik tedbirlerinin alınması talep edildi.

Fazlı Çorman.
Fazlı Çorman.

Nota, İzlanda’yla karşılıklı yerleşik diplomatik temsilcilik bulunmadığı için Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Fazlı Çorman aracılığıyla verildi. Çorman, Türkiye'nin rahatsızlığını vurgulamak ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak üzere İzlanda'ya doğru yola çıktı.

NOTA VERMEK NEDİR?

Diplomatik nota, dış politikada bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, iş birliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme ve benzeri konularla ilgili olarak yolladığı yazılara denir.

Sözlü Nota (Note Verbale): Üçüncü şahıstan üçüncü şahsa yazılan ve imza bulunmayan nota türüdür. Bu notalarda yalnızca paraf bulunur. Bilgi istemek üzere bir büyükelçilikten bulunduğu ülkenin Dışişleri Bakanlığına yazılan notalar, devletin belli konularda bilgi vermek için gönderdiği memorandum ve bir ülke tarafından kabul edilen büyükelçi için verilen agreman note verbale biçiminde kaleme alınır.

Dışişleri Bakanlığı Binası.
Dışişleri Bakanlığı Binası.

Yazılı Nota (Note Signee): Birinci şahıstan birinci şahısa gönderilen ve gönderen tarafından imzalanan nota türüdür. Bir büyükelçiye atandığı ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilen güven mektubu, nota değişimi yoluyla yapılan anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerindeki nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğindeki notalar note signee biçiminde yazılır.

BURAK YILMAZ CANLI YAYIN AÇTI

Milli futbolcular Emre Belözoğlu ve Burak Yılmaz, havalimanı çıkışında yaşananlara tepki gösterdi. Instagram üzerinden canlı yayın açan Burak Yılmaz, yapılanların terbiyesizlik olduğunu ifade etti.

Burak Yılmaz, "Yaptıkları saygısızlık, terbiyesizlik. Üç saattir orada bekliyoruz. Herkesin çantasını aldılar, herkesin kremlerini aldılar, çantasını alıyorlar. Tekrar tekrar geçiyorlar, biz 6,5 saat uçtuk, 3 saattir de bekliyoruz. Hatta bazı arkadaşlarımız hala gelemedi. Çıkabilen geliyor işte." ifadelerini kullandı.

EMRE BELÖZOĞLU: BİZİM ÜLKEMİZE KURBAN OLSUNLAR

Kaptan Emre Belözoğlu ise soğukkanlılığını koruyarak imalı açıklamalarda bulundu. Tecrübeli oyuncu, "Ben bir şey söylemek istemiyorum. Bizim ülkemize kurban olsunlar. Gereğini açıklarlar. Ne yazık ki evet, indiğimizden itibaren içeride gereksiz fazla arama yapıldı." diye konuştu.

FIRÇA HADSİZLİĞİ

Öte yandan İzlandalı bir taraftar, açıklama yaptığı sırada Emre Belözoğlu'na mikrofon tutar gibi tuvalet fırçası uzattı.

Kendisine basın mensubu süsü vererek Emre Belözoğlu'nun etrafındaki gazeteci ordusuna karışan İzlandalı, Emre Belözoğlu'nu tahrik etmek için elinden geleni yapsa da başarılı olamadı.

  • Emre Belözoğlu'nun büyük bir soğukkanlılıkla görmezden geldiği ve tepki göstermediği Söz konusu taraftar, daha sonra gözden kayboldu.
İzlandalı taraftarın uzattığı fırça.
İzlandalı taraftarın uzattığı fırça.

HÜKÜMET KANADINDAN TEPKİ YAĞIYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Milli Futbol Takımının İzlanda'da havaalanında pasaport kontrolünde bekletilmesi ve detaylı aranmasına ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Çavuşoğlu, "Milli takımımızın İzlanda havaalanında maruz kaldığı muamele diplomatik teamüller bakımından da insani bakımdan da kabul edilemez. Gereğini yapacağımızdan milletimizin şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Milli takımımıza İzlanda'da yapılan saygısızlık kabul edilemez ve gereği yapılacaktır. Girişim başlatılmıştır" ifadelerini kullandı. Kalın, A Milli Futbol Takımının İzlanda'da havaalanında pasaport kontrolünde bekletilmesi ve detaylı aranmasına ilişkin sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Milli takımımıza İzlanda’da yapılan saygısızlık kabul edilemez ve gereği yapılacaktır. Girişim başlatılmıştır. Devletimiz ve milletimiz milli takımın yanındadır." değerlendirmesinde bulundu.

Konuya ilişkin sessiz kalmayan bir diğer isim de AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik oldu. Çelik, "Milli Takımımıza İzlanda havaalanında yapılan saygısız muamele, İzlanda yetkili makamlarının doğrudan sorumluluğundadır. İzlanda makamlarını en güçlü şekilde kınıyoruz" şeklinde konuştu.

İZLANDA’DAN İLK AÇIKLAMA

İzlanda Futbol Federasyonu Güvenlik Sorumlusu Vidir Reynisson, konu hakkında detaylı bir açıklamanın ilerleyen saatlerde yapılacağını duyurdu. Reynisson, “Bu konu her haliyle çok garip. Federasyon, sabah ilk iş olarak bir toplantı yapacak ve konu hakkında açıklama yapılacak." dedi.

GAZETECİ DEĞİL

İzlanda'da yaşanan provokasyona ilişkin görüntülerin sosyal medyaya düşmesinin ardından Türk taraftarların mesaj bombardımanına maruz kalan İzlandalı gazeteciler, teker teker açıklama yapmak zorunda kaldılar.

Görüntülerdeki kişinin kendileri olmadığını ifade eden İzlandalı gazeteciler, fırça uzatan şahsın gazeteci olmadığını da açıkladılar. İzlandalı spor yazarı Henry Birgir, "Sevgili Türkiye. O fırçalı kişi İzlanda medyasından değil. İzlanda medyasından selamlar" şeklinde konuştu.

İZLANDALI GAZETECİLER KORKTU

Sosyal medyadan gelen mesajlar üzerine korkan İzlandalı gazeteciler, arka arkaya paylaşımlarda bulunarak yaşananlarla herhangi bir ilişkilerinin olmadığını belirttiler.

Magnus Mar Einarsson, o saatlerde havalimanında dahi olmadığını belirterek Emre Belözoğlu ve milli takımımıza övgüler yağdırdı. Einarsson, “Sevgili Türk futbolseverler, Bugün İzlanda’da havalimanında değildim. Asla fırçayla röportaj yapıyormuş gibi davranmam. Fırçalı kişinin kim olduğunu bilmiyorum, belki turisttir. Harika takımınıza ve harikulade bir kariyeri olan Emre’ye çok saygı duyuyorum” dedi.

Benedikt Gretarsson ise fırça uzatan kişi hakkında ‘aptal’ ifadesini kullanmaktan çekinmedi. Gretarsson, “Fırçalı aptal ben değilim. Oyuncularınıza ve harika milletinize karşı saygı duymaktan başka bir şey yapmıyorum” dedi.


VEDAT MİLOR DA DAHİL OLDU

Sosyal medyada adeta teyakkuza geçen Türk futbolseverler, sabahın ilk ışıklarına kadar hem tepki dolu hem de renkli paylaşımlarda bulundu.

Söz konusu paylaşımlar arasında en dikkati çekici olanı ise Vedat Milor'dan geldi. Olaya kendi perspektifinden bakan Milor, "İzlanda'yı linç etmeye ulusal mutfağının kötülüğünden başlayabilirsiniz." mesajını paylaştı.

OTELE YERLEŞTİLER

Ay-yıldızlı ekip, havalimanındaki uzun bekleyişin ardından otobüsle başkent Reykjavik'e geçerek kamp yaptığı otele yerleşti.

A Milli Takım, maçın yapılacağı Laugardalsvöllur Stadı'nda TSİ 21.45'te yapacağı antrenmanla hazırlıklarını tamamlayacak.

Antrenman öncesinde A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, bir futbolcunun katılımıyla basın toplantısı düzenleyecek.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

🇹🇷 İzlanda maçını böyle bekliyoruz!

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()